Кюфта-бозбаш

За обяд ще си приготвим Кюфта-бозбаш, любимо ястие на съпруга ми. Аз бих го препоръчала през студените дни да се консумира, но въпрос на вкус е.
Едно вкусно и ароматно ястие от азербайджанската кухня.


Продукти за кюфтета:
500 гр телешка кайма
100 гр. кръгъл ориз
2 средни гл. стар лук
1 с.л. сушена мента
шепа сушени кисели сливи(алъча)
щипка млян черен пипер
щипка сол

За ястието:
2,5 л телешки бульон
5-6 средни картофа
1 средна гл. стар лук
200 гр нахут от консерва
шепа сушени кисели сливи(алъча)
1 с.л. суха мента
1 ч.л. куркума или 1/2 ч.л. шафран

За сервиране:
1 връзка прясна мента



Начин на приготвяне:

  1. Към смляната, поне 2 пъти, телешка кайма се слагат измият ориз, смления лук, щипка млян черен пипер, мента и сол. Обърква се хубаво. Каймата няколко пъти се удря в дъното на купата в която се замесва.
  2. Към 1/2 ч.ч. студена вода се слагат поне 3 с.л. сол. Разбърква се.
  3. Ръцете се потапят в соленият разтвор и се оформят големи кюфтета (размера на кюфтетата,като топче за тенис),като в средата се слагат по 1-2 кисели сушени сливи. Солената вода ще стегне каймата и нашите кюфтета няма да се разпаднат по време на приготвянето им.
  4. През това време се кипва бульона и се пускат едно по едно кюфтетата. 
  5. Слага се главата лук, почистена от люспите, както така цяла.
  6. Ястието ври около 20 мин. на слаб котлон, под капак.
  7. След което се слагат обелени и измити картофи, както са така цели и сушените сливи.
  8. Щом картофите омекнат на половина се слага нахута,подправките и солта.
  9. Ястието се оставя да къкри на много слаб котлон до пълното омекване на картофите.
  10. Сервира се поръсено с прясна мента и филия мек хляб.
P.S.

  • Ако ще се използва шафран, то трябва предварително да се залее с малко вряла гореща вода, за да си пусне цвета. 
  • Яйца не се слагат към каймата. Не се  притеснявайте няма да се разпаднат.
  • Алъча е вид кисела дребна слива, която често се използва в азербайджанската кухня.
  • Вместо бульон може да се използва само вода и да сложите 1-2 бульончета от кубче. 

Добър апетит и бъдете здрави!

Коментари

  1. Много интересно ястие, за пръв път го чувам и виждам. Изглежда вкусно, Аура. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Едно от националните ястия на Азербайджан. Доста често се приготвя в азербайджанските семейства, където и да са по света. Много го обичат. Поздрави от Баку! Живи и здрави!

      Изтриване
  2. Много интересно ястие Аля.Моята баба правеше пилешка яхния със сливи, както и постна яхния със сливи.Но тук има и картофи, и нахут.Интесна и атрактивна комбинация.Освен това не бях чувала ръцете да се топят в солена вода при правене на кюфтета.Интересна идея също .
    Поздрави на цялото семейство !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В каймата няма яйца, солената вода запазва формата на кюфтето по време на готвенето, така то не се разпада. Солена и студена вода.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации