Пухкави олади или тиганици :)

Днес ще се хапват олади от руската кухня или тиганици, както им казват на български :) Лесна и бърза рецепта. Резултата е пухкави, меки и топящи се в устата тиганици(олади).



Продукти:
2 1/2 ч.ч. пресято брашно
1 яйце
500 гр. кисело мляко
1 1/2 ч.л. сода за хляб
2 с.л. захар
щипка сол
олио за пържене



Начин на приготвяне:
  • В купа се смесват пресятото брашно и содата.
  • В друга купа се разбиват яйцето, кисело мляко, солта и захарта с тел или вилица.
  • Към млечната смес постепенно, лъжица по лъжица, се слага брашното със содата и се разбива по лека. Сместа трябва да се получи гъста и гладка, без бучки. 
  • Полученото тесто се покрива с кърпа и се оставя на страна за 30 минути на масата.
  • След като минат 30 минути върху тестото се образуват мехурчета, това ще рече, че тестото ни е готово за приготвяне. Повече тестото не се разбърква, това е важният момент.
  • В тиган се загрява на средна степен олиото(олиото не трябва да е много, колкото да омазни тигана).
  • С помощта на лъжица се отхапва от тестото топче и се пуска внимателно в олиото. Може да си помогнете с чаена лъжичка.Тестото е гъсто и пада бавно от лъжицата.
  •  Пържат се от двете страни до златисто.
  • Сервират се със сладко, заквасена сметана или мед.

P.S. Не се притеснявайте от количеството на содата. Няма да развали вкуса на тиганиците. След като изстинат остават пухкави и меки. Чудесна закуска за всеки :)



Добър Апетит!

Коментари

  1. Ааа, от тези ще ми правиш за закуска, като ти дойда на гости:)

    ОтговорИзтриване
  2. Тестото май ми се получи твърде гъсто, тиганиците ми станаха по-малки в диаметър, но по-дебели. Но няма значение, защото пък са страшно вкусни, всички вкъщи ги харесаха.
    Баба ми едно време ми правеше тиганици и напоследък се бях присетила за това. Сега си припомних вкуса от детството! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така и трябва да е-гъсто и то доста. Това е чалъма на тези тиганици. Диаметъра зависи от количеството на тестото и големината на лъжицата. Това няма значение. Важното да е вкусно :) Радвам се, че са ви харесали. Поздрави от Баку!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации