2 декември 2016 г.

Ябълков сладкиш "Катруся"

В тези студени декемврийски вечери винаги ни се иска да хапнем нещо вкусно и сладко, докато си пием топлото какао.Сега е сезона на ябълките и днес ще ви предложа един чуден ябълков сладкиш "Катруся" от руската кухня. Много нежен сладкиш, който се топи в устата. В началото изглежда сложен,но не е така. Приготвя се много бързо. 
Този сладкиш е напълно подходящ и да посрещнете гостите си.

Форма с падащ ринг с диаметър 25 см
Чаена Чаша - 250 гр

Продукти за тестото:
3 жълтъка + 1 цяло яйце
2 1/2 ч.ч. брашно
2 с.л. заквасена сметана
1 с.л. кора от лимон
200 гр. много меко масло
1 пакетче бакпулвер
1 ч.ч. захар
1 ванилия
щипка сол

Продукти за ябълковия пълнеж:
3 големи ябълки(при мен сладки)
2 с.л. брашно

Продукти за яйчния пълнеж:
3 белтъка
2 с.л. пудра захар

1 с.л. краве масло за намазване на формата

Начин на приготвяне на тестото:

  • Приготвяме си форма с падащ ринг. На дъното слагаме хартия за печене. Стените на формата намазваме с краве масло. 
  • Тестото: 3 жълтъка и 1 цяло яйце  се разбиват с чаена чаша захар, солта и ванилията до побеляване. Използвах голяма тел за разбиване. 
  • Прибавяме сметаната и мекото масло и отново хубаво разбиваме.
  • След това лимонената кора. Разбъркваме.
  • Лека по лека добавяме и пресятото брашно предварително объркано с бакпулвера. Аз бъркам с вилица от тук нататък. Тестото се получава доста меко и лепкаво. 
  • Разделяме нашето тесто на 3 части. 1/3 от него правим на топки колкото яйце, като постоянно топим ръцете си в брашно, така тестото няма да залепва за пръстите ви. Увиваме всяка топка в домакинско фолио и оставяме във фризера.
  • Останалото тесто слагаме във формата и с помощта на дъното на супена лъжица оформяме. Постоянно топим дъното на лъжицата в брашно за да не залепва. Разпределяме нашето тесто по дъното и страните на формата. Тестото трябва да е 1 пръст под ръба на края на формата.
  • Надупчваме дъното на бъдещия сладкиш с вилица и го оставяме в хладилника.
  • През това време правим плънките. 
  • Разбиваме 3те белтъка на твърд сняг. На края на разбиването слагаме една по една  и 2 с.л. пудра захар. 
  • Ябълките се обелват и всяка се нарязва на 8 резена. Слагаме към тях 2 с.л. брашно и объркваме набързо.
  • Изваждаме формата с тестото. На дъното подреждаме резените ябълка така, че да няма много дупки. 
  • Отгоре разпределяме разбитите белтъци внимателно. 
  • Вадим тестото от фризера топка по топка и настъргваме нашето подмръзнало тесто на едро ренде. Ако тестото почне да залепва по рендето, топвайте го в брашно и пак рендосвате. Рендосаното тесто се посипва върху белтъците. 
  • Печем в предварително загрята фурна на 170*-180* около 45-60 минути  до златисто, без да отваряме вратичката.


Пожелавам ви топли и вкусни зимни вечери заедно с вкусната "Катруся".

P.S. Рецептата е на Нина-Бабушкина от "Поваренок"

Добър Апетит!

4 коментара:

  1. Аурелия,
    много оригинален празничен сладкиш с ябълки.Ще ми се да го направя за нова година.Честито Рождество Христово ! Честита Коледа !
    Весели, мирни и благословени празнични дни ! Мир и благодат в твоето семейство !
    Весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честито Рождество, Еленче! Щастлива Нова година! Сладкиша е много лек и невероятно вкусен. Много подходящ за празничната маса :)
      Здраве, късмет и много усмивки на теб и семейството ти!
      Топли прегръдки от Баку!

      Изтриване