Люто пиле в сметанов сос

Последното пътуване до Грузия, което осъществих преди седмица, ме подтикна към тази рецепта. Чудесно ястие за любителите на лютичко. Едно пикантно ястие с аромат на прекрасната и очарователна Грузия. Ако някога живота ви предостави шанса да посетите тази страна никога не се отказвайте. Това ще е любов от пръв поглед. С Грузия по друг начин не става. Тази страна те пленява от първата глътка въздух, от първия залък...


Продукти:
800 гр.- пилешки бутчета(долно и горно отделно), може да ползвате цяло пиле
2-3 сл. - грузинска аджика
300 мл течна сметана 30%
300 мл пилешки бульон(може и от кубче)
2 с.л. олио
50 гр. краве масло
2 средни глави стар лук
2 с.л. брашно
3 скл. чесън
щипка черен пипер
сол на вкус

За гарнитурата:
1 ч.ч. дълъг ориз(Басмати)
25 гр.краве масло
щипка куркума
щипка сол




Начин на приготвяне:
  • Месото се измива и се подсушава с кухненска салфетка. 
  • Хубаво се обърква с аджика от всички страни и се оставя за 30 мин. на страна да се маринова. 
  • Мазнината се загравя в тигана. Към нея прибавяме почистения лук, нарязан на доста едри  парчета. Запържваме до златисто. След което лука се маха и се изхвърля. 
  • В лучената мазнина запържваме за кратко от всички страни месото на порции, до златиста коричка. Изпърженото месо се подрежда в тава, в която ще го задушаваме до готовност.
  • В отделна суха тенджерка запържваме брашното до златисто.
  • Към мазнината сипваме горещия бульон, течната сметана и загряваме. Махаме от котлона. Слагаме сол и черния пипер на вкус. Добавяме счукания чесън и брашното. Хубаво разбъркваме за да няма бучки нашия сос.
  • Заливаме месото с нашия сос.
  • Печем около 40 минути на 160*( при мен фурната е на газ и е по-силна от обикновената) до готовност.
  • През това време ориза се измива много хубаво докато водата не стане прозрачна. Слагаме го в тендежрката. Сипваме студена вода, колкото да е около два пръста над ориза. Слагаме солта, куркумата, маслото. Разбъркваме. Варим на много слаб котлон до готовност на ориза.
  • Сервираме месото с варения ориз.




P.S. Имайте на предвид, че грузинската аджика няма нищо общо с общоприетата аджика. Тя е доста люта. Ястието става лютичко, но може да контролирате вкуса, като сложите по-малко от аджиката за мариноването на месото и не слагайте черния пипер.





 Добър Апетит!

Коментари

  1. Изглежда много, много вкусно! А снимките са просто неустоими! Поздрави, Аура!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Е лютичко е, но пък вкусноооо! Прегръдки топли!

      Изтриване
  2. Страхотно, Аля! Ястието е превъзходно, за снимките не коментирам.
    Поздрави от нас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! От време на време, на човек му се приисква, ей такова нещо люто да хапне. Наистина е много много ароматно и вкусно. И от нас на семейството много поздрави!

      Изтриване
  3. И лютичко обичам, Аля, и на Грузия съм хвърлила око отдавна. :)
    Така че, пилето ще го приготвя, а за запознанство с Грузия мога само да мечтая, пък дано се сбъдне някой щастлив ден! За съжаление, засега само моето око гледа натам.
    Разкошни снимки и страхотна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да направим една среща в Грузия :)..На нас ни е близко: 14 часа с влак и сме там. Вие се качвате на ферибота от Варна и през морето за два дена стигате. :) Защо пък не?
      Ааа не така, няма само окото. Мечтите са затова да се сбъдват. Нали така? :)))

      Изтриване
    2. Хаха! Така, така! Вкарвай ми ти още една муха в главата! Знаеш ли как докато се каня, каня и накрая - хоп, и себе си изненадвам? То сега е и гроздобер там... :)))
      Иначе идеята е страхотна! Лелеее какво ще е лудо пътуване! Сигурна съм, че много ще ни хареса!

      Изтриване
    3. Грузия е прекрасна през цялата година. Гроздобера е в разгара си. Нали знаешь, че за българи е без виза за Грузия. :)))). Пуснах мухата :))))

      Изтриване
  4. Вкусно изглежда, обаче що е то аджика, някаква лютивка ли?
    Искам и аз на Грузия:), и в Баку искам:)
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весенце, това е гъста паста от зеленчуци и подправки. Има я и в сух вариант. Истинската грузинска аджика има невероятен аромат и е лютичка. Правят я от техни си горски билки, лют пипер, чесън и т.н. Разбирасе в нета има много рецепти, но не може да ес постигне този резултат, който се продава по магазините или по пазарите в Грузия :)

      Изтриване
    2. Ами айде идвай! Знаеш, че те чакам :)

      Изтриване
  5. Аля,
    при нас работи едно момче грузинец и от него знам за Грузия.Много красива и много интересна е тази страна, с прекрасна кухня и много църкви.
    Чудесно ястие, мислех,че аджиката е нещо подобно на кърито - смес от подправки.Радвам се да узная нещо повече за тази паста - смес от грузински подправки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,да Грузия е едно прекрасно място. В нея се влюбваш от пръв поглед. Обожавам да пътувам до тази страна. Всеки път намирам по-нещо ново там и по-нещо невероятно вкусно. Аджика си е тяхно национално.Много ароматна. Тази, която си купувам там не съм намирала по магазините тук в Азербайджан или другаде. а да не говорим ако си я купиш от пазаря- домашна.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации