Мариновано американско пиле

Отдавна не съм пускала публикация, но днес ще поправя тази грешка :). Искам да ви предложа едно невероятно сочно и крехко пилешко. Мариновайте месото сутринта преди работа. Когато се приберете само ще го сложете да се пече и след 1 час ще имате прекрасна вечеря за вас и вашето семейство.



Продукти: 
1 пиле около 1,500 кг


За марината:
2/3 ч.ч. олио/зехтин
3 с.л. горчица
3 с.л. оцет
3 скл. чесън
1 ч.л. млян черен пипер
1 ч.л. розмарин
1 ч.л. сол
щипка канела
2 дафинови листа


Начин на приготвяне:
  • Пилето се измива, подсушава и нарязва на порции по ваше желание. Добре ще е ако парчетата са горе долу еднакви по големина.
  • Подготвяме всичките продукти за марината. Чесъна се почиства и пресова, или се нарязва на много ситно. Олиото/зехтина и горчицата разбиваме с помощта на тел до гъстотата на майонеза. Слагаме и останалите продукти. Разбиваме хубаво. Ако в процес на приготвяне марината стане течна, отново леко я разбийте и пак ще стане подобна на майонезата.
  • Към марината слагаме нарязаното пиле. Хубаво го объркваме в сместа.
  • Оставяме в хладилника така да се маринова 24 часа.
  • Аз нямах толкова време. Мариновах месото сутринта към 11 часа и в 18 часа го сложих да се пече в предварително загрята фурна на 160* (при мен фурната е на газ и е по-силна от електрическата) до готовност.
  •  Получи се невероятно крехко и вкусно пилешко. Горещо го препоръчвам!
  • Сервирайте с картофено пюре или салата според сезона. Аз сервирах с домашна, леко пикантна аджика, рецептата на която ще покажа тези дни :)

 P.S. Напоследък забелязах, че доста от блогърите не споменават източника на рецептите си, след като ги представят от свое име. Но аз не мога да си позволя този "лукс". Не ми позволява възпитанието и съвестта да покажа нещо, което не съм измислила аз и да не спомена източника. 
Както и да е...всеки сам решава за себе си...
Тази рецепта е от сайта "Поваренок".

Желая ви топли и прекрасни последни дни на лятото! 
Есента идва лека- полека и аз я очаквам с нетърпение, а вие? :)

Коментари

  1. Хм, Интересно! Не друго, ами дафиновият лист - не съм ползвала досега в марината за пиле, а за тези 24 часа добре ще се развие ароматът му, наред с другите. Ако не забравя, ще пробвам някой ден, щом казваш, че е вкусно. :) Благодаря за рецептата, Аля!
    И не се коси - понякога приготвяме рецепта взета от някъде си, харесва ни и я повтаряме няколко пъти, докато решим да я споделим и хоп: изгубили сме източникът. В такива случаи да не го споменем е простено. А и погледнато от друга страна, всички готвим боб чорба и макар рецептите за нея да са поне 20, все някой ще повтори нечия, без дори да подозира. Лошото е, когато на някой блогър му стане навик или съвсем безочливо пробутва редовно чужди рецепти, в едно със снимките, за свои. И още по-лошо е, че подобни екземпляри взеха да се множат. Ама какво да се прави, то целия свят е тръгнал през просото, дето има една дума, та кой ти гледа чест и достойнство...
    Хубава вечер от мен и още по-хубаво утре, мила! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако знаеш, Ирме как ухае. То туй пиле е вече история.
      А за втората част от въпроса: Ми то на някой им е вече навик да публикуват и да не споменават източника. Напоследък доста често срещано явление и то от хора, които твърдо бяха за това, непремено да се споменава източника. Но то си е за тяхна сметка. Да разбира се, че доста рецепти се повтарят и всеки приготвил ги допринася нещо от себе си. Ама пък да публикуваш нещо чуждо и да приемаш поздравления за нещо, което не си измислил...
      Така се трупат точки :)))))))))))))))))))))))

      Изтриване
    2. Трупат те, трупат черни точки. ;)
      Утре отиваме на село и свекърва ми ще коли пилета, та ще взема да го тествам това твое "американче". Тази аджика нещо като нашата апетитка ли е? Изглежда доста апетитно.

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Е па знам ли :)) Така го бяха кръстили...само превеждам :)))))))))))))

      Изтриване
    2. Защото май и те са го превели, но от "хамерикански", Бате. ;)))

      Изтриване
  3. Муцка..,муцка е това пиленце :) !Имам една приятелка,която ползва "муцка"като най-голямата похвала за вкусно ястие :)!Поздрави,Аля!

    ОтговорИзтриване
  4. и аз така си помислих- за повече звучност....
    па за източниците-съгласен съм и уж държа да се посочват, ама кат` самият аз понякога не знам откъде е ... Чел съм го, видял съм го - в главата ми е останало нещо, нещо друго съм допълнил, как да кажа от къде е? Па и честно да се призная досега май не съм готвил по рецепта - ей така да е написано някъде и да правя същото. То моите си неща не мога да повторя, та камо ли нещо друго. Приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си все признат майстор! Твоите рецепти са невероятни и неповторими и много оригинални. Страшно се радвам, че имахме възможността да се видим и на живо, и да се запознаем.:)
      И аз забравям и допълвам и преправям.
      Ама когато крадат едно към едно...ама айде...

      Изтриване
  5. Взе, че ме чу и се появи, а:)
    Обещавам да те тормозя, като зачезнеш!
    Хм, много им здраве на Хамериканците, ама и ние си приготвяме таквоз пиле, плюс, минус някоя съставка, според зависи от настроението, вкуса или наличнота:)) Но няма да откажа и този точно вариант, даже ми се струва, че съм го улучвала. Понякога слагам въпросните продукти при пилето, плюс морков и в гювеча - става фантастично задушено, с аромат на дафин и чесън...
    Колкото до:) втория въпрос - напълно съм съгласна с написаното от Ирма!
    Само ще допълня - за какви точки тук иде реч, нали всички се забавляваме, поддържайки тези блогове и го правим за свое удоволствие най-вече...Ей за тома не обичам там разните му класации и тем подобни дивотии...Това е ХОБИ, какви състезания...какви точки...
    Съгласна съм и с теб - аз също гледам да не си позволявам, дори само идеята да съм взела от някъде - да напиша, но това нещо се нарича морал, някои са се взели много на сериозно, все едно от тях започва и свършва кулинарния свят и не считат за нужно да вписват друг източник(особено пък от чуждите сайтове как се крадат идеиииии)...жалка работа, ама ... шарен свят! Не си струва да се ядосваш, рано или късно некоректните хора сами попадат в капана си, славата и удовлетворението не са едно и също нещо, уви! Едното се постига нечестно, но другото - не!
    Прегръщам те, другарче мило!


    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации