4 октомври 2015 г.

Чахохбили с пиле

Грузия, Грузия, Грузия...
В тази страна се влюбваш от пръв поглед, а в кухнята й от първата хапка. Невероятно разнообразие от ястия, вкусове и аромати. Кавказ те пленява не само с красотата си на планини, реки, водопади и природа, култура, обичаи, но и с кухнята си. В Грузия кухнята е невероятна. Затова днес ще ти предложа приятелю мой, една много много вкусна и лесна рецепта от този край на Кавказ - Чахохбили. 
Това ястие има много вариации, аз ти предлагам тази,която опитах аз, когато имах удоволствието да посетя този рай на планетата.
И така - Добре Дошъл в Грузия на Чахохбили :)


Продукти:
1,5 кг пилешко месо(при мен бяло месо)
4 гл. стар лук
2-3 бр. домати
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. млян сух лют пипер
3-4 скл. чесън
1 вр. пресен кориандър
1 вр. пресен босилек
1 с.л. хмели-сунели
1/2 ч.ч. полусладко вино
1 с.л. с връх краве с масло
сол на вкус



Начин на приготвяне:
Пилето се нарязва на порции. Запича се в сух дълбок тиган с не залепващо покритие, без мазнина - до златиста коричка от всички страни, около 15 минутки. Доматите се попарват с вряла вода и се обелват. Нарязват се на ситни кубчета. Слагаме към тях доматеното пюре, разбъркваме и сипваме доматената смес към месото. Задушаваме на слаб котлон около 10 мин. В друг тиган запържваме ситния лук в маслото до леко златисто, след което го слагаме към месото. Задушаваме под капак, на слаб котлон около 30 минути. След което сипваме виното и подправките, солта - задушаваме още 5-7 минутки. Изключваме и оставяме около 15 минути да си отпочине ястието.
Сервираме с варени картофи или ориз.

P.S.Хмели-сунели е типично грузинска подправка, по точно е микс от подправки.
Съдържа изсушени подправки: босилек, кориандър, дафинов лист, копър, магданоз, майорана, червен лют пипер, имеритински шафран, целина, сминдук и градинска чубрица. Последните две съставки може да се пропуснат, тогава този микс ще е в по-съкратената форма. Всички съставки се слагат в равно количество. Шафрана и лютия пипер на око и на вкус.


Добър Апетит!

P.S. Рецептата е от сайта "Поваренок" . Тази рецепта се оказа точно това ястие, което опитах в Грузия.

И ако имаш, приятелю малко време, потопи се в магията наречена "Грузия"

 

17 коментара:

  1. Аля, страхотно завръщане, след известно отсъствие! Поздрави от нас!

    ОтговорИзтриване
  2. П.П. само дет се не вижда какво съдържа хмели сунели - чел съм доста, но точните съставки не ги знам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Написах го :))) Сорриии, че пропуснах :)))

      Изтриване
  3. Разкош! Мазничко, само за мъже ястие. С него, моят днешен хляб идеално пасва. :)
    На мен, моля, със сос от дъното! ;)))
    А знаеш ли откъде идва името му и какво означава, Аля?
    И още един въпрос - относно подправката хмели-сунели: балансирани ли са ароматите в нея или някои преобладават. Защото ако ми се ще да си направя такава смес, но да е колкото се може с по-автентичен вкус. Ти как усещаш компонентите в нея?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, моето си го докарах от Грузия :)))..Купих хмели-сунели от пазаря от една баба, когато бяхме в Грузия. Рецептата естественно не дават. Но този микс от подправки има леко лют вкус с аромат на сушена червена чушка. Дописах горе още малко информация за хмелито. :)))... Невероятно ароматно ястие.

      Изтриване
    2. Значи пипера все пак надделява, и то лютичкият. :)
      Благодаря, Аля!

      Изтриване
  4. Привет, Аура! Благодаря за дадената ми възможност да се потопя в Грузия и грузинската кухня! Впечатлена съм! Пък и това Чахохбили /трудно го изговарям/ много ме заинтригува. За хмели-сунели не бях чувла. Винаги има какво да се научи. Страхотна си! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, привет Петя!
      Всеки народ си има някакви чалъми в приготвянето на ястия. А Грузия е нещо невероятно и като страна, и като кухня! Влюбих се в тази прекрасна страна. Чакам с нетърпение, когато пак ще отидем :))))
      Поздрави миличка!

      Изтриване
  5. Ама много ми допада всичко, което ни представш от Грузия. Чак ми се доходи точно там, преди всички други места;)
    И ястието , и снимките са вълшебни.
    Поздравче, Аура!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      Заповядай! Тъкмо ще имаме повод да се срещнем на грузинска земя :)))
      Поздрави и благодаря още веднъж!

      Изтриване
  6. Ех, как се услаждат такива манджички! Месце, лютичко, пък и времето ще застудее скоро ...
    Аура, чудесно предложение отново! Сигурна съм, че ще допадне на всички ни вкъщи и затова го записвам :)
    Прегръдка и приятелски поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така, Албенче!
      Точно си е за студеното време. И задължително комат мек и пухкав хляб :)))
      Поздрави от Баку!

      Изтриване
  7. ООО Аля, толкова вкусно изглежда! Нещо като нашите български яхнийки, богати на подправки! Харесва ми!
    Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, прилича. В Грузия използват много подправки, особено планински разни тревички. Вкусотия!!!
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  8. Права е Вили, че като нашенска яхния, но интересно с тези подправки...И пак опрях до пресния кориандър...дето така е не намерих тук, ще взема да ти поръчам като идваш трева да ми носиш:)) Иначе хмели-сунели преди години ми донесе Елидраг май точно от Грузия и си имам още:), интересна подправка е, аз я слагам на една нейна чорба - "харчо" май беше.
    Целувки и продължавай в тоя дух!

    ОтговорИзтриване
  9. Харчо е типична грузинска супа. Много не стандартна, но много вкусна :)
    Ама то май така ще стане на края :))))..Въпроса е дали ще мина границата на ЕС с таз трева :)))))
    Прегръщам те, миличка!

    ОтговорИзтриване