Откровеност - за и против

                                                  "Който е свикнал да бъде неискрен с другите, 
той в крайна сметка престава да бъде искрен със себе си".
 Франсоа Ларошфуко

Битува мнение, че човек не трябва да е прекалено откровен, особено в интернета. Света е гаден и хората не оценяват  в края на краищата, това толкова рядко качество на един човек в наше време. Старая се винаги да съм откровена. Хората, които не се страхуват да казват истината и споделят съкровеното в наше време са малко, но от такива хора е по-малка вероятността да ти забият нож в гърба и да те предадът. Ти знаеш какво им е на сърцето и душата. Не смятам, че от такива хора е много лесно да се възползва някой. Това , че са откровени не означава, че са наивни. За това искам да споделя един миг от живота си с теб, приятелю. Защо го правя ли?..Правя го за да дам кураж на тези от нас, които преживят тежки минути през живота си. За тези на които им се струва, че целия свят се е сринал под краката им и не могат да намерят смисъл да продължат по-нататък. За тези на които мечтите им са разбити. Живота е толкова прекрасен и е толкова кратък, когато се замислиш. Убедена съм, че всеки от нас се е замислял по този повод. Но понякога той ни дава да разберем, че има смисъл да живеем по-нататък, да продължаваме да се надяваме и понякога нещата се нареждат от само себе си. 
Един ден решаваш да разгледаш какво има по кината. Гледаш, избираш и решаваш, че трябва да отидеш и да видиш някой филм, който ще те потопи в магията си и  ще те превземе. А защо и не някой филм за динозаври и приключения в гениалната система 3D. Поръчваш си два билета. Резервираш си най-хубавите места за най-късния сеанс - 23:30. Защо пък не? Все още е лято и вече сте големи :))) Настъпи денят. Към 10 вечерта излизаш от къщи с половинката си и тръгваш към приключенията. Аз съм много пунктуален човек и щом са ми казали да съм 40 минути преди филма, изпълнявам. Иначе губиш билетите и местата си. Купуваш си порция начос с чили сос, някаква вода и отиваш към залата. И щом си седнал започва. Сигурно си мислиш, че залата е била претъпкана. Грешиш!!!
Такава романтична прожекция не сме имали. В огромна зала бяхме само двамата. Сами в огромна зала, седящи един до друг... Това го има само на кино. Половинката, се чувства, като някой баровец купил сеанса само за нас :)))))...Невероятно е усещането да сте само двамата на кино. След филма излизаш и забелязваш, че в киното няма никой. Празни коридори. Сами сме. Излизаме навън и тръгваме пеша към морската градина на Баку. Едно прекрасно място за разходка. С бавна крачка вървим, обсъждаме филма и най-романтичната прожекция на нашия живот. По едно време забелязваме, че из цялата градина сме само двамата. И само няколко души от охраната на градината бродят из парка. Морето е като огледало и капка вятър няма, което е голяма рядкост за този град на ветровете. И така, докато бавно се разхождаме абсолютно сами, дочух от някъде лек блус. Едно чудесно италианско заведение в градината все още работеше. Сервитьорите се събраха на една маса и тихо си говорят, като че ли се страхуват да счупят тази кристална идилия и тишина. Поседнахме на една от масите на терасата. През дърветата се виждаше морето и светлините, някъде там на хоризонта, премигваха ни и ни поздравяваха.. След 15 минути много учтив сервитьор ни донесе огромна пица с аншоа и моцарела, един млечен коктейл и един студен чай. 3 часа през нощта е. Ти седиш в морската градина с любимия си човек, ядеш най-вкусната пица на света, наслаждаваш се на прекрасната музика и на лекия бриз от морето. И сте само двамата...Дори не знам с какви думи да опиша вечерта...След всички перепитеи, които сте преживели, това е сигурно подарък от съдбата. Една невероятно романтична нощ и няма никой на около...Който поне веднъж е бил в Баку, ще ме разбере. Този град никога не спи, а за морската градина, особено през лятото, да не говорим..Там винаги има хора, но не и тази вечер... Дълго разговаряме за музиката и мечти, за тишината и нас...И някак си всичките проблеми изчезнаха за миг...И в този миг бяхме само двамата на тази планета, в този град, в тази градина и в това кино...И докато си приказвахме стана 5 сутринта. Кога за последно си се разхождал до сутринта?..Не помниш?...И аз не помня. Тази вечер осъзнах, че всеки от нас има нужда от такава вечер. И дори залата да е пълна, вие все пак ще сте само двамата. Подарете на любимия си човек един такъв миг. Отидете на кино или обикновена разходка. Хапнете в някое малко любимо ресторанче или си купете от уличния продавач обикновен сладолед. Смейте се!
Не вярвам в съвпадения, смятам, че всичко е предопределено. 
Благодаря на съдбата за този миг...истински подарък...
Животът е една игра...опитайте да сте истински в нея...Не винаги печелим, но винаги имаме шанса да опитаме още веднъж и все пак  да спечелим битката. 
Такива моменти ни връщат към живота и към борбата...
Прегръщам ви и пожелавам на всеки от вас един такъв прекрасен миг...

Коментари

  1. Твоята история много ме впечатли и ме накара да се замисля, че и ние имаме нужда от нещо, с което да разчупим рутината. А колкото до искреността в интернет! Той, Франсоа Лорошфуко, много добре го е казал. Целувки, Аура!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно си го написала, Аля! Чудесно е, че си имала толкова приказна нощ с близкия човек!

    А за откровеността въобще и особено много за откровеността в нета... трябва да е с много внимателно премерена доза мяра... това е моето категорично убеждение. Ценя особено много дискретността и я намирам за много добро качество, където и да я срещна.

    Не всяко лично преживяване, емоция, чувство бих извадила на показ, предпочитам да запазя емоциите си за близките хора, които добре познавам. Това е елементарно чувство за самосъхранение, според мен. Защото са ми удряли достатъчно ножове в гърба. Е... мерси... нямам нужда от още такива.

    Поздрави и прегръдки! Валя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето и отговора ми, който така чакаш.
      Не винаги можеш да споделиш с близките си всичко, което ти е на душата. Правиш го за да не ги нараниш. За да не се притесняват и е по-добре да си мислят, че всико ти е наред. От нета не се страхувам. Но в крайна сметка всеки решава сам за себе си. И когато трябва да съм дискретна спрямо някого винаги го правя. Всеки от нас е получавал нож в гърба, повярвай ми и аз не съм изключение, но въпреки всичко, вярвам в доброто на хората, иначе досега да бях спряла да живея.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Наистина всеки решава сам за себе си. И аз също понякога не споделям всичко с близките си, не за да не ги нараня, а за да не ги тревожа. Но още по-малко бих споделила в нета това, което ми е в душата. Уважавам хората отсреща ми, въпреки че не ги познавам и не ги виждам. И за да продължа да ги уважавам - по-добре е да запазя една разумна дистанция. Такъв е моят избор. Но, в края на краищата, нека всеки бъде щастлив по свой вкус.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Обичам такива непринудени,изпълнени със смисъл и чувство моменти.....Поздрави,Аура!:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да се повече, за да сме по-добри към себе си и към околните..Пожелавам ти да се безброй!
      Прегръдки, Миленче!

      Изтриване
  4. Красиво преживяване сте имали! Пожелавам ви още многоо подобни да имате. Всичко е разкошно написано, се едно бях на това кино, в тази градина ... и аз :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи.
      И на теб ти пожелавам такива моменти още по-силни и романтични! Защото всеки го заслужава.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Направи ми много силно впечатление, че не си отговорила единствено на моя коментар. Аура, въпреки, че той е изключително добронамерен към теб. Аз просто имам различно мнение и не го скрих. Не крия, огорчи ме този твой игнор, но ще го преглътна. Бях откровена с теб и... ето, виждаш ли, убеждението ми, че откровеността трябва да е премерена и личните чувства и мисли не са пожелателни в публичното пространство сега е още по-категорично.
    Поздрави. Валя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се ли се замисли, че възможно нямах достатъчно време за да отговоря на всички. Никога не игнорирам никого. Възможно имам и други ангажаменти освен компьютера и блога.
      В дълбока заблуда си Валя, много дълбока..

      Изтриване
  6. Шедеврално!
    Само преди два дни си подарихме нещо подобно, но при нас си беше и задължителния бърбън ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дай Боже, всеки добър човек да има по една такава вечер, по един такъв миг..Само двамата и нека целия свят да замълчи в този момент...

      Изтриване
  7. Прекрасно описано изживяване както винаги, Аля! Казвала съм ти, че си родена дан пишеш приказки :)))
    Колкото за нета, от мои лични наблюдения и впечатления съм стигнала до извода, че който каквото търси си го намира! Ти си за приятели и ги имаш :)

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна вечер сте имали, Аля, с незабравими усещания! Ето, това са малките неща, които се превръщат в сладки спомени и ни топлят в дни, когато светът вече не се върти около нас. Събирай ги, мила с шепи и трупай в сърцето - то е голямо и има място за много! :)
    Колкото до откровенията - категорично съм ЗA, с уговорката да е внимателно и пред доказано добри хора. Едно отпушване на душата я прави по-лека, свободна и я кара да полети. Да не говорим за силите, които дарява споделянето. Всеки сам преценява кое да сподели с близки, кое с приятели и кое публично. Едно добро преживяване не виждам с какво може да навреди, ако е споделено с околните, още повече, че е вече в историята. Друго е, когато публично обявяваш плановете си - тогава може и да те спъне някой недоброжелател, каквито всеки си има. Плюс това личният пример може да даде кураж на други, които са изгубили мечти и вяра в доброто, приятелството, красивото, в магията, наречена съдба.
    Топли прегръдки от мен, Аля! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Без думи...Защото няма какво да добавя към казаното от теб, мило приятелче, по горе...
      Прегръщам те силно!

      Изтриване
  9. Алечка, откровеността е частица от детската душа, защото децата винаги са искрени - пред себе си и пред света. Е, ти носиш това в себе си, а то е пълно със светлината на детските мечти! Винаги ги имай - добри и до теб!
    Прегръдки!

    П.П. Радвам се, че си тук... Беше ми залипсвал ведрият ти дух! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е,и мъжа ми все ме пита:Кога ще пораснеш? Но аз не искам. Възрастните имат толкова проблеми. Харесвами да съм дете. Това е толкова забавно :))))
      И вие на мен ми липсвахте много.
      Прегръдки от Каспийското море!

      Изтриване
  10. Аля..., е дотътрих се и аз до коментар, преди ден видях публикацията(макар да ми я бе споделила и по-рано), но пустото време...
    Знаеш мнението ми по въпроса, но ето:
    Първо - как да не се съгласиш с Ларошфуко:)), наистина, много мъдри думи. Не крия, че понякога ми се налага да съм неискрена - с неискрените хора. Но, никога - с хората, които са ми близки, а също така - и с непознатите. Вторите не са виновни да ги наказвам за това, че някой преди тях ми е отвърнал с лошо. Затова не рядко се разочаровам - защото първо давам кредит на доверие на всеки, пък ако той го пропилее - здраве да е, ако ли не - печеля приятел, или поне добър познат.
    Много ми хареса казаното от Кро (макар да търпи критика от мен, заради ника, зад който се крие:)).

    Ние с теб и затова сме приятелки - по толкова неща си приличаме...толкова сме близки, така добре те разбирам и се радвам от душа на твоя миг, споделен тук. Имаше нужда от него, знаех, казах ти, че ти си силна и ще се хванеш за нещо,че съдбата ще ти предложи "сламката", която да те изведе на повърхността - по-силна и по-мъдра от преди, готова да приемеш всяко предизвикателство и да се справиш!
    Прекрасно е да бъдеш по детски наивен и искрен, прекрасно е да чуваш само позитивните, положителните неща, да оставяш лошите случки, лошите думи, лошата енергия зад гърба. Вярвам, че когато човек не вярва в лошото - го прогонва - с вяра - в доброто и с доброта в душата.
    Разказа ти е като сцена от романтичен филм...поздрави на Кямран и нека все така, като в този миг тече живота ви и заедно да постигате мечтите си, тя съдбата си знае работата - и този миг не е бил случаен...
    Силно те прегръщам!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила моя, винаги си до мен, винаги ме подкрепяш. Дори не подозираш, колко е важно за мен това.
      Няма да пиша много, защото е излишно.
      Аз си те обичкам, нали знаеш? :)
      Прегръщам те силно и аз.

      Изтриване
  11. Споделянето е всичко!
    Желая ти още такива мигове, които да запомниш, запечаташ тук и споделиш с нас!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации