29 декември 2014 г.

Сладки- Линцер

Ето че дойдоха празничните дни. Новата година вече чука на вратата. Празнични Коледни дни, веселите дни на Новата 2015 Година. Днес ви предлагам рецепта на линцерови сладки на моето другарче Пепи(Пеполина). Както винаги прекрасна рецепта. Оригинала може да видите ТУК
Аз ви предлагам намалена на половина доза.
Много вкусни и както каза Пепи - издържат дълго. 
Весели празници, Пепи!!!
На всички вас мили мои приятели, 
Честита Коледа и Весело посрещане на Новата 2015 година!!!


Продукти:
500 гр. брашно
150 гр. пудра захар
250 гр. масло
1 ванилия
2 яйца
мармалад за слепване
пудра захар за посипване


Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното задно с пудрата захар. Слагаме ванилията и нарязано на кубчета меко масло. Стривам в трохи цялата смес. Слагаме леко разбитите яйца и замесваме бързо меко тесто. Увиваме тестото с домакинско фолио и слагаме го в хладилника за около 30 минутки да стегне леко. След което отрязваме от тестото и с съвсем малко брашно разточваме на не много тънка кора. Изрязваме бисквитките. Подреждаме върху хартия за печене. Печем на 160* с вентилатор до леко порозовяване отдолу.


След като сладките напълно изстинат слепвам ги със сладкото и поръсваме с пудрата захар. 


Добър Апетит!

16 декември 2014 г.

Торта "Трите вкуса"

За Никулден имахме гости. Исках за десерт да направя нещо вкусно и това трябваше да е тортичка. Но ми се искаше да е някаква по така. Намерих една рецептичка, от която се получи много вкусна тортичка, която съчетава в себе си трите вкуса. Поради това, че нямах достатъчно време, не можах да снимам цялата торта. Останаха само две парченца, които успях да щракна на бързо. :)))..
Иначе си е обикновена кръгла тортичка.


Продукти за всеки блат:
1/2 ч.ч. заквасена сметана
1/2 ч.ч.  захар
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. брашно

Към всеки блат допълнително:
1 блат  + 1/2 ч.ч. стафиди(предварително накиснати)
2 блат + 1/2 ч.ч. маково семе
3 блат + 1/2 ч.ч. счукани орехи

За крема:
1кутия кондензирано подсладено мляко
300 гр. краве масло
1 с.л. какао


Начин на приготвяне:
Забъркват се три еднакви блата, но с различни съставки. Изпичаме всеки блат във форма с диаметър 26 см, предварително застлана с хартия за печене. Проверяваме блата с дървена клечка за готовност. Докато блатовете изстиват, забъркваме крема. Разбиваме маслото с кондензираното мляко до пухкав крем, без да прекаляваме за да не се пресече крема. Всеки блат се намазва с крем и отгоре се слага следващия. В остатъка на крема може да се сложи 1 с.л. какао. С този крем намазваме цялата ни тортичка. Поръсваме със счукани орехи от всякъде. Отгоре може да се поръси с настърган шоколад. Оставяме в хладилника за 2-3 часа и сервираме.


P.S. Върху първия блат, освен крема, сложих и няколко лъжици домашно сладко от къпини и стана много вкусно. Блатовете не са сухи, въпреки, че не са сиропирани предварително.

Рецептата е от руски блог Алекс- повар.

Добър Апетит!

15 декември 2014 г.

Столична салата

Това е един от вариантите на най-разпространената салата в света - Руската салата. Рецептата е от моя мъж, който признава само такъв вариант на тази салата и я нарича - Столична салата. Аз обичам класическия вариант на руската салата, когато вътре има шунка и без зелениите, но и този вариант не е лош. Всяка промяна винаги е добра дошла. Предполагам, че много от вас знаят рецептата, но все пак ще напиша и този вариант.


Продукти:
300 гр. сварено телешко месо
4-5 бр. сварени картофа
2 бр. сварени моркова
4 бр. сварени яйца
6 бр. кисели краставички
150 гр. грах от консерва
1/2 вр. пресен копър
1 майонеза
сол

Начин на приготвяне:
Всичките продукти се сваряват и се изстудяват. Обикновено ги сварявам предната вечер. Така на следващия ден вече всички продукти са изстинали и мога спокойно да нарежа салата. Месото и зеленчуците се нарязват на кубчета с размер по желание. Аз обикновено нарязвам салатата на не много ситно, но копъра се  наситнява. 


Всичките продукти заедно с майонезата се объркват, осоляват се и нашата салата се слага в хладилника поне за два часа.


Добър Апетит!

3 декември 2014 г.

Зелени ябълки с мента

Това е една  рецепта на моя мъж. Когато ми каза, че ще ми направи ябълки със сол, помислих, че се шегува. Но се оказа  страхотно ястие или мезе, както ти е удобно, приятелю. Вкуса на ябълката страхотно се съчетава със солта и лимоновия сок, а ментата допълва този вкус.
Та да започнем процеса.


Продукти:
4-5 ябълки зелени, но сладки
1 лимон
суха/прясна мента
сол


Начин на приготвяне:
Измитите ябълки се почистват от семките и се нарязват на полумесеци. Подреждат се в чиния за сервиране. Поръсват се с лимонов сок, сол и на края със суха мента. Ако нямате суха, тогава със ситно нарязана прясна. Оригинала е със суха.
Една невероятно вкусна рецепта от Азербайджан.



Добър Апетит!