Най-сладкия панаир, панаира на душата, панаира на краля..Нара..

Обичаш ли есента, приятелю?

За мен това е най-хубавата част от годината. Всичко в този живот има своето място и време. Някой от нас обичат зимата, заради пухкавия сняг, ароматната Коледа и красивата елха до камината, други харесват пролетта, заради топящия се сняг, ухани, ароматни, цъфтящи градини, трети обожават лятото с неговото море, златните плажове и романтичните вечери, аз обичам есента - златната есен. Обичам я заради дъждовете, заради златната носия на дърветата, обожавам я заради нейната тъга, заради отлитащите ята на птици...Есента ни дарява с невероятни неща. Къщите ни се напълват с аромата на есента - аромата на есенети ябълки, круши, гроздето и разбира се нара. Сезона му започва в края на октомври , началото на ноември. Имах възможност да го опитам в различни държави, но толкова вкусен и ароматен, какъвто е в Азербайджан, а по точно в района на Гьойчай, не съм опитвала никъде. Винаги съм мислила, че нара си расте на дърво, но се оказа, че това е храст. :))). В този район на Азербайджан се произвеждат всички сортове нар, които съществуват на света. Всичко на това място е толкова необикновенно, дори името на града, а съответствено и на района, в превод означава "Синя река". Старите хора казват, че някога  в миналото реката, която протича през почти целия район, е била синя на цвят. От там тръгна името на цялото място. Красиво е нали, приятелю - Синя река...

Всяка година, обикновено първата събота на ноември, в град Гьойчай се организира празника на нара. От цял свят хората се стичат  на този голям панаир. Тука са всички - политици, чужденци, журналисти и просто любопитни туристи. Провеждат се конкурси за най-големия нар и най-сладкия нар. Гьойчай от малък и спокоен град се превръща в един голям международен център на нара. Тази година и аз имах възможност да го посетя и не съжалявам, приятелю. Производителите докарват гордостта си - нара.



Реших да тръгна в петък, ден преди събитието. Щом пристигнах, хвърлих раницата и тръгнах към площада за да видя с очите си, как върви приготовлението към утрешния панаир. Хората, като мравките, вършиха всеки своята работа. Едните завързваха цветните балони, други слагаха масите, трети носиха страхотните азербайджански килими за утре...

И ето го дена дойде - отиваме на панаира на нара..

Ела с мен, приятелю, да видиш тази красота и да опиташ от най-вкусния нар на света!


Централната улица на града се напълни  с този плод. Не можеш да си представиш приятелю, колко нар имаше тука. Дори никога да не сте идвали в този град, веднага ще разберете къде е центъра по аромата на шашлъците и свирещата  музика. От ляво и дясно на улицата под огромни чинари, стоят красиво украсени маси с най-различни ястия от нар.  Днес, тука, нара не се продава, всичко може да опиташ абсолютно бесплатно и колкото искаш.



На този празник присъстват и стари и млади. Младите работят, възрастните наглеждат всичко да върви на панаира както трябва... Дали младите са успели да покажат цялата красота на нара, както си трябва, както повелява традицията.


Когато снимах този човек, той протегна ръката си, усмихна се и ми каза:"Заповядай дъще, нашия нар е най-сладкия!" Колко топлина има в този поглед...Надявам се и моите очи на тази възраст да излъчват същата топлина, да не ме промени живота, приятелю...



Тука можеш да опиташ и страхотните кутаби с месо и нар, изпечени на сача.  И ако имаш късмет, жените които ги правят, ще споделят тайната рецепта на тази вкусотия с теб, приятелю.


 
 


Ако ти се яде топъл домашен хляб, приятелю, изчакай малко и ще те нагостят с невероятно ароматен чурек, така азербайджанците наричат  хляба.


Какви шашлъци тука днес пекат...ммммммммммм......За тази процедура се канят готвачи с голям опит, днес те трябва да са най-вкусните и ароматни. Дори не мога да опиша аромата им. Човека още не е измислил подходящи думи за да опиша насладата от това ястие.



А това е моята порцийка - пилешки шашлък. Невероятно нежен и сочен. Топи се в устата и за кой ли път ще се повторя, месото тука никога не мариноват, за да не загуби месото вкуса си. Интересно е, приятелю..Вкусно е..


Но може би ти искаш да опиташ от вкусния истинския азербайджанския пилаф. Тогава ела с мен, ще ти покажа какво е това. В Азербайджан съществуват над 150 вида пилаф. Това невероятно ястие се приготвя по големите празници. Кулминацията на свадбата е когато с танц се изнасят в залата огромни чинии, с красиво украсен пилаф. Всяка истинска домакиня в Азербайджан има своя рецепта за приготвяне на тази вкусотия.

 


Краля на пилафите - Шах-пилаф!


Пилаф със сушени плодове - много е вкусен!
 

Задължително опитай от азербайджанския коняк. Една ароматна затопляща напитка.



Картата на Азербайджан направена от нар.

 

Конкурс за най-големия нар. Това е голяма атракция - радост в очите на победители и малко разочаровение в очите на победения.



 

А това е краля на днешния панаир - нар 1кг 200 гр.
 




Тука ще видиш дечица облечени в костюми наподобяващи нара. Те приличат на малки нарчета разсипани из града.







Тука можеш да опиташ от ароматния чай, приготвен в самовар. Вкуса му е наистина е по-различен от обикновения чайник.


Към чая ще ти сервират от невероятните сладкиши на Азербайджан.


Имах удоволствието, приятелю, да се запозная и с известния в областта, певец Сеид Агамуса. В песните си той прославя страната си и естествено нара.


Един истински кавказец.

 

Момчета и момичета в народни носии изпълняват народни танци. Невероятна красота... 

 




Малки красавици :)))...


Има спортни демонстрации. Младите спортисти на Азербайджан.



Възхищавам се на младежите в Азербайджан. Те с гордост носят името на страната си и се гордеят, че са азербайджанци.


Днес тука и стари и млади се забавляват и се надпреварват в уменията си.
Да чуеш кавказка музика на живо е невероятно преживяване, приятелю.



 Нара е символ на Азербайджан. Народа много се гордее с него и има за какво. За кой ли път ще се повторя, приятелю - по-вкусен нар не съм яла през живота си. Такова разнообразие каквото има в Азербайджан не съм виждала никъде по света.





 

 
  
Опитвал ли си някога, приятелю прясно изстискан сок от нар?..Ако не си, то повярвай ми,  направил си голяма грешка. Това е невероятно вкусно! Задължително опитай. На панаира можеш да опиташ различни вкусове на тази вълшебна напитка. 
Единия е леко кисел, другия е толкова сладък, че устните ти  все едно са намазани с мед, третия прилича на старо отлежало вино..

 

За първи път в живота си опитах сладко от нар.


Един от най-вкусните сортове е "Черната перла" . След разпадането на Съветския Съюз за малко да бъде загубена като сорт. Днес вече е възстановен и се произвежда, но все още е доста скъпо да си купиш коренче и да си го засадиш в градината. Този сорт изисква много грижи, но те уверявам, приятелю, че си заслужава. На вкус е като черното отлежало вино...страхотен вкус!





Много вкусен и сладък празник! Всички се усмихват, танцуват и пеят. Приканват туристите да опитат от техния нар, убеждавайки те, че този е най-вкусния.

 






 Мили, приятелю, ако поне малко съм те заинтригувала и поне малко съм събудила от твоето любопитство, ела до година в Азербайджан, за да видиш с очите си, за да опиташ един от най-вкусните плодове, подарени на човека от природата.
Честит празник, кралю Нар!

Nar Bayramınız Mübarək!

Статията ми за празника( на руски език) може да прочетете ТУК

Коментари

  1. Аура, благодаря за прекрасния разказ и чудесните снимки!
    Обичам нар, но този, който виждам съм сигурна, че е много сладък!
    Много богати и вкусни ястия показваш!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооооо Дани, ако знаеш колко е вкусен..Ние си докарахме цял кашон с тази вкусотия..Хапвам си по 1-2 всяка вечер. Чуден нар е тука!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Впечатлена съм! В Азърбейджан нямам възможност да отида, но наистина си направила едно вълшебно кулинарно пътешествие! Не знаех че има толкова вида нар.
    Невероятни снимки!
    Аурелия, благодаря ти за прекрасната разходка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 65 сорта са :))))..розов, бял, червен, малинов, черен..толкова много са и всички имат свой неповторим вкус....

      Изтриване
  3. Хапвай, хапвай - аз знам, че има и други ползи от него, Аля! За нара се говори, че е плода на семейството. ;))
    Прекрасен, пъстър, весел и много вкусен фестивал! Завиждам ти благородно, мила, че имаш възможността да се докоснеш до този приказен свят! Страхотни сладкиши, много апетитни шашлици и невероятен, пухкав пилаф (харесвам този със стафиди). На всичкото отгоре и тази рубинената напитка, как да ѝ устоиш?! - да се чуди човек къде да гледа, от кое да опита и къде да го побере. ;) А аз вече се чудя като реша да дойда някой ден там, кой сезон да избера - труден ще ми е изборът май. :)))
    Благодаря ти за настроението с което ми зареди вечерта, Аля! Много ми беше приятно отново да се разхождам "под ръка" с теб!
    Целувки и пожелания за красива и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, всеки ден тука е едно невероятно преживяване...невероятна страна и хора, обичай, култура..много е интересно...Радвам се, че разходката ти е харесала. Ще те чакам и на следващата.
      Прегръдки миличка!

      Изтриване
  4. Аура, насладих се на тази прекрасна разходка и наистина се докоснах с твоя помощ до този цветен и богат фестивал! Благодаря ти, мила :)
    Ще бъда щастлива, ако ми се удаде възможност да присъствам на такъв хубав празник, всичко много ми хареса!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче!
      Празника си беше една вълшебна приказка!

      Изтриване
  5. Едни от любимите ми места са традиционни пазари, панаири. Тази публикация ми достави такова удоволствие, за което ти благодаря! Обожавам да надзъртам в други култури. Всичко е прекрасно, ти си прекрасна, блогът ти е! Снимката на дядото е уникална, наистина! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тя ми е любима от цялото количество..а то е над 500...
      Благодаря много, Кате! И аз съм същата, обичам такива местенца...по възможност опитвам се да ги посетя...

      Изтриване
  6. Толкова много и толкова пъстри фотографии... Ти успя да ме пренесеш в този красив. ярък. пъстър и жизнерадостен свят, Аура!

    ОтговорИзтриване
  7. Аля,миличка.....благодаря за тази разходка-приказна е!Представям си настроението което е присъствало по време на панаира-нямам думи да опиша задоволството от видяното и то само от снимките ти.А какво чуди би било да е на живо....Гледах и в Гърция че отглеждат нар и съм решила да си купя дръвче и да посадя в градината ни-дано да намеря и да е с сладък.Толкова пъстра страна с нейните традиции-абе нямам думи.Доста българи спортисти има там-дали си срещала някои от тях?Добре ,че си ти,за да видя красотите на тази страна-заобичах я,преди да съм я посетила,за което ти благодаря-прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, нарчето е храст и не трябва да му се позволява да става дърво :)))))..Свекърва ми отглежда нар в къщата си, в провинцията. Има от най-сладкия сорт. Азербайджан наистина е много пъстра страна. И наши спортисти има тук. Поддържаме връзка помежду си, българи които са тука. Всяка седмица има сбирка, аз не винаги мога да отида, защото започнах работа, което е добре, все пак не говоря азербайджански. Много се радвам, че разказите ми ти харесват.
      Прегръдки миличка и много поздрави от Азербайджан.

      Изтриване
  8. Аля,благодаря за подробния разказ и снимките,чудесен празник е било,с много настроение и ухания от вкусни пилафи,шашлици,сладки,сиропи,сладка и какво ли още не!Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Роси, беше си празник и за стомаха, и за окото, и за душата...

      Изтриване
  9. Значи, искам да ти дойда на гости;)) Културата и традициите в този край са ми безкрайно интересни през твоите очи и ще те помоля да не спираш да ни ги показваш, Аура! Нарът е прекрасен плод! Трябва да си купя тия дни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай! Ще се радвам много а ко дойдеш :)))..Ех, да можеше да опиташ от тукашния нар...ммм...вкусотия голяма...

      Изтриване
  10. Лелеее какъв прекрасен панаир си имате!!! Не бях виждала такива големи нарове, снимките са уникални Аура! Де да можех, не само догодина, ами всяка година бих идвала на този панаир! Хубавото е, че те има теб, за да мога да се потопя и аз в този невероятен празник! Пак да отидеш :) И ти благодаря за тази приказна разходка в света на нара!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами имам намеренитео да ходя всяка година, да сме живи и здрави само. Много ми хареса и аз като теб за първи път имах възможност да видя и да подържа великаните :))))...Такава красота да ти е жал да я ядеш...:)))))

      Изтриване
  11. Аля, аз видях вече всичко това на азербайджанския сайт, но и тук, на родния език пак изчетох. Страхотно.
    Ако някога стане чудо и имам възможност да посетя тази интересна страна, ще гледам да е в този сезон и ще ме заведеш в Гьочай на панаира. Прегръдка! И непременно да проучиш тези интересни гозби и да пуснеш рецептитие, хей!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти ела, приятелче мило..Ще те заведа с голямо удоволствие..
      Прегръщам те!

      Изтриване
  12. Алечка, всичко е прекрасно! И най-вече това, че е преминало през душата ти, за да стигне до нас... Ех, че магия! Благодаря за вълшебния празник, споделен през твоите очи. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  13. Аля, от една седмица съм изчела всичко, запленена от пъстрите багри, ама пусто... повали ме грип и не бях в състояние да пиша, само лежах.. Очарователно е всичко, което споделяш! И най-важното, очарователно е, че ти се чувстваш щастлива там, че ти е уютно и имаш желание да споделиш с нас изживяванията си! Пожелавам ти винаги да си така щастлива, да греят очите и да трепка радостно сърцето ти! Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила, Валя, благодаря за топлите думи!
      Май станахме колежки и аз съм болна от една седмица...Времето сега е такова, болно :(((..Благодаря, че въпреки болести си разгледала скромното ми местенце, но много значещо за мен. Аз само споделям това, което виждам през обектива на моят фотоапарат, това което трогва душата ми.
      Поздрави от Азербайджан за една приятелка!!!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации