Зелеви сърми с боб "Черно око" и киноа на фурна
Чудесен вариант на сърми с боб и киноа. Ароматни и много много вкусни сърмички не само за тези,които искат да преборят килограмите си.
Продукти:
150 гр сух боб от сорта "Черно око"
120 гр бяло киноа
150 гр зелени чушки
90 гр моркови
1 връзка зелен лук
1/2 връзка пресен копър
2 ч.л. барбарис
сол на вкус
щипка млян черен пипер
щипка куркума
1 прясна зелка
За заливката:
450 гр домати в собствен сос
450 гр вода
2 с.л. зехтин
сол на вкус
щипка черен пипер
щипка куркума
Начин на приготвяне:
- На зелката се изрязва кочанчето с остър нож.
- Слага се в микровълновата за около 3 минути. След което се свалят достатъчно омекналите листа. Така се процедира и по-нататък, докато не се събере нужното количество листа.
- Омекналите зелеви листа се нарязват на подходящи парчета за завиване на сърми.
- Размера на сърмите няма значение. Всеки ги завива както му е удобно и сръчно.
- Боба се залива със студена вода за една нощ.
- На сутринта водата се излиза, залива се с нова и се слага да се свари. Внимава се боба само да се свари, но не и да се превари и да стане на каша. След като боба се свари, изцежда се от водата и се оставя да поизстине.
- В купа се сипва киноа,
- Чушките и моркова се нарязват на ситни кубчета, и се слагат в купата към киноато.
- Прибавя се копъра и зеления лук нарязани на ситно.
- Изстиналия боб се слага към зеленчуците.
- Слагат се останалите продукти и подправки. Сместта се разбърква с помощта на лъжица.
- Завитите сърми се подреждат в подходяща тава.
- Доматите се пасират. Към тях се прибавят останалите продукти заедно с водата. Объркват се и с тази смес се заливат сърмите.
- Пече 1 час на 180-200 гр покрити с алуминиево фолио, след което фолиото се маха и се запичат за още около 10-15 минут на вентилатор или без.
- Сервират се кисело мляко, подправено с чесън и пресен копър.
P.S. Продуктите меря с кухненско кантарче, тъй като спазвам определено количество калории.
Зехтина може да се замени с топено масло. За да омекне зелето използвам микровълновата фурна, така ми е удобно. Вие може да ги попарите с вряла вода.
Добър Апетит!
Коментари
Публикуване на коментар