Зелеви сърми с боб "Черно око" и киноа на фурна

Чудесен вариант на сърми с боб и киноа. Ароматни и много много вкусни сърмички не само за тези,които искат да преборят килограмите си.

Продукти:

150 гр сух боб от сорта "Черно око"

120 гр бяло киноа

150 гр зелени чушки

90 гр моркови

1 връзка зелен лук

1/2 връзка пресен копър

2 ч.л. барбарис

сол на вкус

щипка млян черен пипер

щипка куркума

1 прясна зелка

За заливката:

450 гр домати в собствен сос

450 гр вода

2 с.л. зехтин

сол на вкус

щипка черен пипер

щипка куркума

Начин на приготвяне:

  • На зелката се изрязва кочанчето с остър нож.
  • Слага се в микровълновата за около 3 минути. След което се свалят достатъчно омекналите листа. Така се процедира и по-нататък, докато не се събере нужното количество листа.
  • Омекналите зелеви листа се нарязват на подходящи парчета за завиване на сърми.
  • Размера  на сърмите няма значение. Всеки ги завива както му е удобно и сръчно. 
  • Боба се залива със студена вода за една нощ.
  • На сутринта водата се излиза, залива се с нова и се слага да се свари. Внимава се боба само да се свари, но не и да се превари и да стане на каша. След като боба се свари, изцежда се от водата и се оставя да поизстине.
  • В купа се сипва киноа, 
  • Чушките и моркова се нарязват на ситни кубчета, и се слагат в купата към киноато.
  • Прибавя се копъра и зеления лук нарязани на ситно.
  • Изстиналия боб се слага към зеленчуците.
  • Слагат се останалите продукти и подправки. Сместта се разбърква с помощта на лъжица.
  • Завитите сърми се подреждат в подходяща тава.
  • Доматите се пасират. Към тях се прибавят останалите продукти заедно с водата. Объркват се и с тази смес се заливат сърмите.
  • Пече 1 час на 180-200 гр покрити с алуминиево фолио, след което фолиото се маха и се запичат за още около 10-15 минут на вентилатор или без.
  • Сервират се кисело мляко, подправено с чесън и пресен копър.

P.S. Продуктите меря с кухненско кантарче, тъй като спазвам определено количество калории.
Зехтина може да се замени с топено масло. За да омекне зелето използвам микровълновата фурна, така ми е удобно. Вие може да ги попарите с вряла вода.
Добър Апетит!

Коментари

Популярни публикации