Постен вишнев кекс
Да си направим постен какаов кекс с вишни. Да да, точно така постен.
Без яйца и мляко :), това напълно е возможно. Приятно сладък с леко киселата вишна, с плътна консистенция, но изобщо не е сух, както се вижда от снимките.
Много бързо се приготвя и продуктите са простички.
Размер на тавичката 20 х 25 см
Продукти:
2 ч.ч. брашно
200 гр. замразени вишни без костилката
0,5 ч.ч. захар
0,5 ч.ч. олио
2 с.л. какао
2 с.л. мед
1 пак. ванилия
1 ч.ч. бакпулвер
щипка сол
2 с.л. пудра захар за поръсване
1 с.л. галета за тавичката
Начин на приготвяне:
Вишната се размразява и се изцежда от сока. Сока сипваме в чаена чаша с която ще измерваме останалите продукти. Доливаме хладка вода.
Пресяваме брашното. В купа смесваме всички сухи съставки, без захарта.
Пресяваме брашното. В купа смесваме всички сухи съставки, без захарта.
В друга купа смесваме мокрите съставки и захарта. Разбиваме с телена бъркалка до пълното разтваряне на захарта. След което по-малко слагаме и от брашнената смес. Накрая слагаме и ягодките на вишната. Разбъркваме. Получаваме нормално кексово тесто.
Тавичката намазваме с олио и поръсваме с галета. Изсипваме тестото в тавичката.
Печем на 160*(газова фурна, за електрическата температурата трябва да се увеличи) до готовност, около 45-50 минутки. Проверяваме с дървен шиш. Щом шиша излезе сух, кекса е готов. Вадим кекса от фурната, оставяме за около 15 минути да изстине малко. След това го вадим от тавичката и оставяме върху решетката до пълното изстиване.
Печем на 160*(газова фурна, за електрическата температурата трябва да се увеличи) до готовност, около 45-50 минутки. Проверяваме с дървен шиш. Щом шиша излезе сух, кекса е готов. Вадим кекса от фурната, оставяме за около 15 минути да изстине малко. След това го вадим от тавичката и оставяме върху решетката до пълното изстиване.
Нарязваме на порции и поръсваме с пудра захар.
Сипваме си чаша чай или кафе, или може би чаша капучино, и се наслаждаваме на вкуса му. .
Приятен какаов кекс с вишна. Поста също може да е вкусен.
Не е задължително да се лишаваме от вкусните десерти през това време.
P.S. Рецептата е от руски сайт "Поваренок"
Ако ви хареса днешното пътешествие и сте в очакване на ново,
гласувайте за "Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)"
в годишните награди на "Блоговодител" ТУК.
Ако ви хареса днешното пътешествие и сте в очакване на ново,
гласувайте за "Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)"
в годишните награди на "Блоговодител" ТУК.
Пролетта дойде. Птичките пеят. Слънцето напича.
Пожелавам ви хубава, топла и спокойна пролет.
Бъдете добри и Бог да ви пази!
Отивам на малко Кулинарно Пътешествие...на село...:))))))))))))...
Добър Апетит!
Аурелия,
ОтговорИзтриванепрекрасен е кекса.Имам и аз няколко рецепти за постни кексове.Интересни и вкусни стават.И тази твоя рецепта е много интересна и е чудесна за всички, които постят.
Поздрави !
Благодаря,Елена!
ИзтриванеИ постните десерти са много вкусни. Свикнали сме, че кекса трябва да съдържа яйца и някакъв вид мляко, но и без тях става много вкусно и сочно.
Поздрави и прегръдки топли от Баку!
Разкошен! Не съм по сладките неща, но това е много добро предложение.
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Този кекс не е чак толкова сладък. Мисля, че ще ти хареса. :)
ИзтриванеАля,вълшебен е кекса и тази сочност в разреза ме омагьоса!Течността (водата + сока от вишните) общо е 1 чаена чаша ли?
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Да, точно така е. Сипваш сока в чашата. Доливаш вода до горе. Получава се 1 чаша. :)
Изтриване