Мариновани печурки ала "Венецуела"
Днес ще се прехвърлим до Венецуела. Нали сме на Кулинарно Пътешествие :)Рецептата беше една от първите, които опитах да приготвя след като се появи пространството на Интернет. Тогава много ми хареса. Но някак си я позабравих. И днес след ровене из старите записки я открих. Вече не си и спомням сайта от който си я преписах. И понеже в нета се подвизават доста варианти на тези вкусни печурки, не мога с точност да открия източника, предполагам, че това не е толкова важно.
Важното е, че наистина доста сполучлива рецепта.
Ако искате да учудите гостите си с едно прекрасно мезенце за ракийка, водчица или винце, непременно ги направете.
Ще останете очаровани от вкуса
и може би повече няма да си купите готови мариновани гъби за мезе или за салата.
Важното е, че наистина доста сполучлива рецепта.
Ако искате да учудите гостите си с едно прекрасно мезенце за ракийка, водчица или винце, непременно ги направете.
Ще останете очаровани от вкуса
и може би повече няма да си купите готови мариновани гъби за мезе или за салата.
Продукти:
500 гр пресни печурки
80 гр. ябълков оцет
120 мл олио
4 скл. чесън
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
4 бр. дафинови листа
10 зърна бахар
4 клонки копър
За сервиране:
4-5 с.л. консервиран грах
2-3 стр. пресен зелен лук
няколко капки зехтин
Начин на приготвяне:
Гъбите хубаво се измиват. Ако са големи се нарязват на 2 или на 4 половинки. Подреждат се в дълбока тенджерка. Към тях прибавяме останалите продукти. Чесъна се смачква. Копъра може да нарежете на ситно или да го оставите така цял. Слагаме капак. Щом кипне, намаляваме котлона на най-слабата степен и варим 5 минути. Махаме от котлона и оставяме така в тенджерата да се изстуди.
След като нашите гъби изстинат слагаме ги в бурканче и в хладилника за една нощ.
На следващата сутрин са готови за консумация.
На следващата сутрин са готови за консумация.
Може да се съхраняват така около 1 месец, ако не ги изпапате още същия ден :)
Подходящи за консумация в самостоятелен вид.
Ако искате нещо по-различно - сложете няколко лъжици консервиран грах, 2-3 стръка нарязан пресен зелен лук, няколко капки зехтин и ще получите много вкусна салата.
Чудни мариновани печурки за мезе или за салатка.
Ако ви хареса днешното пътешествие и сте в очакване на ново,
гласувайте за "Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)"
в годишните награди на "Блоговодител" ТУК
Ако ви хареса днешното пътешествие и сте в очакване на ново,
гласувайте за "Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)"
в годишните награди на "Блоговодител" ТУК
Добър Апетит!
Adiós! Nos vemos!
Adiós! Nos vemos!
страхотно предложение.
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеЗащо пък Венецуела:), правила съм подобни, даже може и същите да са, но не знаех, че така се водят.
ОтговорИзтриванеЗа мен без грах, натурални:)
Абе много си се разготвила, не мож те достигна в списъка с блогове, таман достигна и се дигнеш наред:))Така те искам! Прегръдка!
И успех в награждаването, аз така и не се регистрирах, не ме "кефи" нещо това:))!
Моят глас го имаш другаде - в приятелството!
Знаеш и оценката ми и за кулинарните, и за фотогравските ти умения!Прегръдка!
Така намерих рецептата едно време и така си ги записах. Вече няма да я загубя, защото от тук нататък ще се правят редовно, вместо да купувам от магазина. :)))
ИзтриванеПонеже постя и трябва да си мисля какво да ям. С месенце е лесно: хвърли мръвката на тигана, няколко картофа и вечерята е готова. Но сега все търся някои вкусни и постни идеи :))) Та понеже са сполучливи и споделям.
Благодаря Весенце, за приятелството ти :)