20 октомври 2016 г.

Банички с кайма и гъби

Днес ще ви почерпя с баничка с месо. Една баничка с хрупкава коричка ухаеща на масло и гъбки. В къщи бяха подобаващо оценени. Приготвят се невероятно бързо и резултата си заслужава.

Продукти за тестото:
550 гр. брашно
300 мл хладка вода
1 ч.л. сол

Продукти за плънката:
500 гр телешка кайма
7 средни печурки
1 гл. стар лук
1/2 вр. пресен копър
3 с.л. олио
30 гр. краве масло
1/2 ч.л. млян черен пипер

50 гр краве масло за намазване
1 яйце за намазване


 Начин на приготвяне на плънката:
  • Първо ще приготвим плънката. Запържваме в олиото лука, който предварително сме нарязали на ситни кубчета. 
  • Щом лука стане прозрачен слагаме към него и наситнените гъби. Задушаваме около 5-7 минутки. 
  • След което слагаме и каймата. Раздробяваме я с лъжица на трохи. Пържим докато остане на мазнина. 
  • Накрая слагаме около 30 гр. краве масло. Хубаво разбъркваме. 
  • Махаме нашата плънка от котлона. 
  • Прибавяме наситнения копър, сол, черния пипер. 
  • Разбъркваме и оставяме на страна на изстине.



Начин на приготвяне на тестото:
  • Към пресятото брашно слагаме солта. Разбъркваме. Сипваме по малко от водата. Бъркаме с лъжица. Замесваме меко нелепнещо тесто. 
  • От тестото оформяме 16 малки топки. Всяка топка разточваме на кора с диаметър около 10 см. 
  • Намазваме 8 от тях с разтопено краве масло. Покриваме ги с останалите 8. Оставяме да си отпочинат 10 минути, покрити с чиста кърпа. 
  • След това разточваме всяка кора с диаметър 30 см. Намазваме отново с разтопено масло. Поръсваме с 2-3 с.л. от плънката. Завиваме на руло. Защипваме краищата и леко усукваме, като навиваме на охлювче. 
  • Подреждаме нашите банички в тава застлана с хартия за печене. 
  • Намазваме първо с разбито яйце. След което слагаме върху всяка баничка по няколко малки кубчета краве масло. 
  • Печем в предварително загрята фурна на 180* до златисто.


P.S. Рецептата я позаимствах от страхотната Ваня Джорджевич. При мен отиде малко повече брашно от предложеното от нея количество. Моята плънка е по-различна, но това вече е въпрос на фантазия. Всеки готвач прибавя по нещо от себе си във всяка интересна рецепта. Пожелавам ви добър апетит и приятни топли мигове с близките ви хора. 




Добър Апетит!