4 юли 2016 г.

Тилапия с картофена коричка

Лятото е в разгара си. При нас вече жегите са големи, а за тях е най-добре да се хапне нещо леко и естествено вкусно. Напоследък време много нямам, но все пак трябва да се яде. Днес ще хапнем риба тилапия. Едно чудно и най-вече лесно за приготвяне ястие.
А ако чакате гости, това ястие е точно за тях. Уверявам ви, че ще ги впечатлите много.



Продукти:
800 гр. тилапия - 4 филета
3 средни картофа
1 гл стар лук
2 яйца
5 с.л. брашно
млян черен пипер
сол
олио за пържене

За сервиране:
Сос ала "Тартар"



Начин на приготвяне:
  • Лука се нарязва на ситни кубчета и се изпържва до леко златисто в 3 с.л. олио. Оставяме на страна да изстине.
  • Разделяме белтъците и жълтъците.
  • Към белтъците слагаме щипка сол и ги разбиваме на твърд сняг. Аз използвам тел за разбиване, вие може да ползвате миксер.
  • Върху голяма плоска чиния слагаме 3 пласта домакинска хартия. Върху нея рендосваме обелените и измитите картофите на ситно. Разпределяме рендосания картоф върху хартията. Отгоре покриваме с още 3 пласта и притискаме с ръка. Така хартията ще попие излишната течност, която ще пусне картофа.
  • Към разбитите белтъци слагаме рендосаните картофи, 1 с.л. с връх брашно, изпържения лук, сол, черен пипер на вкус. Хубаво разбъркваме.
  • Рибата се подсушава с кухненска хартия. Овалва се в разбития жълтък и останалото брашно от всички страни.
  • Загряваме олиото в тигана. Слагаме едно парче от рибата. Отгоре с помощта на лъжица разпределяме от картофената смес. Пържим така на среден котлон до     златиста коричка. Внимателно обръщаме с широка лопатка, като внимаваме с картофената смес отгоре, защото тя е още мека. Щом обърнем, намаляваме малко котлона и пържим също до златисто. Изваждаме готовата рибка върху кухненската хартия за да попие излишната мазнина.


Сервираме със салата по избор или със сос ала "Тартар". Рецептата му може да  намерите ТУК, в моята публикация за "Рибени кюфтаци".

Надявам се да ви хареса. Желая ви топло и слънчево лято.

P.S. Рецептата е от руски сайт "Вкусный Блог".

Добър Апетит!