22 септември 2016 г.

Люто пиле в сметанов сос

Последното пътуване до Грузия, което осъществих преди седмица, ме подтикна към тази рецепта. Чудесно ястие за любителите на лютичко. Едно пикантно ястие с аромат на прекрасната и очарователна Грузия. Ако някога живота ви предостави шанса да посетите тази страна никога не се отказвайте. Това ще е любов от пръв поглед. С Грузия по друг начин не става. Тази страна те пленява от първата глътка въздух, от първия залък...


Продукти:
800 гр.- пилешки бутчета(долно и горно отделно), може да ползвате цяло пиле
2-3 сл. - грузинска аджика
300 мл течна сметана 30%
300 мл пилешки бульон(може и от кубче)
2 с.л. олио
50 гр. краве масло
2 средни глави стар лук
2 с.л. брашно
3 скл. чесън
щипка черен пипер
сол на вкус

За гарнитурата:
1 ч.ч. дълъг ориз(Басмати)
25 гр.краве масло
щипка куркума
щипка сол




Начин на приготвяне:
  • Месото се измива и се подсушава с кухненска салфетка. 
  • Хубаво се обърква с аджика от всички страни и се оставя за 30 мин. на страна да се маринова. 
  • Мазнината се загравя в тигана. Към нея прибавяме почистения лук, нарязан на доста едри  парчета. Запържваме до златисто. След което лука се маха и се изхвърля. 
  • В лучената мазнина запържваме за кратко от всички страни месото на порции, до златиста коричка. Изпърженото месо се подрежда в тава, в която ще го задушаваме до готовност.
  • В отделна суха тенджерка запържваме брашното до златисто.
  • Към мазнината сипваме горещия бульон, течната сметана и загряваме. Махаме от котлона. Слагаме сол и черния пипер на вкус. Добавяме счукания чесън и брашното. Хубаво разбъркваме за да няма бучки нашия сос.
  • Заливаме месото с нашия сос.
  • Печем около 40 минути на 160*( при мен фурната е на газ и е по-силна от обикновената) до готовност.
  • През това време ориза се измива много хубаво докато водата не стане прозрачна. Слагаме го в тендежрката. Сипваме студена вода, колкото да е около два пръста над ориза. Слагаме солта, куркумата, маслото. Разбъркваме. Варим на много слаб котлон до готовност на ориза.
  • Сервираме месото с варения ориз.




P.S. Имайте на предвид, че грузинската аджика няма нищо общо с общоприетата аджика. Тя е доста люта. Ястието става лютичко, но може да контролирате вкуса, като сложите по-малко от аджиката за мариноването на месото и не слагайте черния пипер.





 Добър Апетит!