Картофено пюре по френски начин
Поради интерес към картофеното пюре, което приготвям, пускам една малка и вкусна рецепта за него. Тази рецепта я подхванах от един кулинарен канал, който имаме в къщи. Съвсем случайно се натъкнах на предаването в което приготвяха това пюренце по френски начин. Много нежно, вкусно и въздушно се получава без да прилагаме много уреди и умения за направата му.
5 средни на големина картофа
100 мл течна сметана с масленост не по-малка от 30%
100 гр краве масло(истинско, с поне 85% масленост)
сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Картофите хубаво се обелват, измиват се.
- Слагат се да се сварят както са така цели. Водата трябва да ги покрива.
- След като много добре омекнат, водата се изсипва от тях, като се запазва около 50 гр от нея.
- Хубаво се намачкват с преса за картофено пюре. Използва се само преса.
- Сметаната се обърква със запазена течност от картофите и се загрява на котлона или микровълновата фурна толкова, че да излиза пара от нея.
- Към картофите се слагат по малко от маслото и горещата сметана, и с помощта на голяма лъжица се разбърква интенсивно.
- В резултат на бъркане пюрето става много пухкаво и въздушно.
- Слага се сол на вкус и готово.
Една много много лесна и много вкусна рецепта за картофено пюре.
Добър Апетит!
Най-вкусното пюре от картофи!
ОтговорИзтриванеТака е! :)
ИзтриванеНаистина е чудесно това пюре Аля.Записвам рецептата за проба, правила съм го само с масло и прясно мляко, но този вариант е по - добър според мен.
ОтговорИзтриванеПоздрави и спорна нова седмица !
Да и аз правих преди с прясно мляко, но варианта с течна сметана е много много по-добър. Пюрето става много пухкаво и ароматно. Поздрави и да сме живи и здрави!
Изтриване