Картофени питки

Много лесни и много вкусни картофени питки. особенно ако ви е останало малко картофено пюре, което душа не ви дава да го изхвърлите, а вече не ви се яде такова.
Стават за закуска или за обяд вместо хляб.
Опитайте и няма да съжълявате.


Продукти:
около 350 гр. картофено пюре по тази рецепта ТУК
1 яйце
брашно на око за меко нелепнещо тесто
щипка сол

Начин на приготвяне:
  1. Към пюрето се прибавя яйцето и се разбърква до хомогенна смес.
  2. Слагат се щипка сол, пресятото брашното на части, докато не стане меко нелепнещо тесто.
  3. Тестото трябва да е меко и нелепнещо.
  4. Оформят се питки с жиаметър около 16 см.
  5. Изпичат се на сух тиган на среден котлон до златисто от двете страни.
  6. Готовата питка се намазва с бучка краве масло  още докато е гореща.
P.S. Една малка подробност относно пюрето. Аз го приготвям изключително и само с течна сметана с масленост 30% и с много краве масло. Затова тези питки не се нуждаят от набухвател. Стават много нежни на вкус и ароматни.

Добър Апетит!



Коментари

  1. Чудесни питки, Аля!
    Обичам картофено тесто!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!И аз обожавам картофите във всякаква форма..:)))

      Изтриване
  2. Наистина много интересни питки и изглеждат толкова примамливи. Поздрави, Аура!

    ОтговорИзтриване
  3. Аля,
    публикувай и рецептата за пюрето от картофи.Мисля,че от него зависи и колко брашно ще се добави.Все пак ако пюрето съдържа повече сметана и масло брашното трябва да е повече според мен.Страхотно изглеждат тези картофени питки.И аз много обичам картофи във всякаква форма, но за жалост те бързо вдигат кръвната захар и никак не са полезни за диабетици.Но пък могат да се заменят с гулия.
    Поздрави сърдечни и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации