Спомен от детството - Бяла риба в доматен сос

Забелязах, че рибка отдавна не съм показвала. Да не си помислиш, приятелю, че не хапваме. Ама нещо съм пропуснала този момент. :) Но винаги мога да наваксам. Когато бях дете, майка често е приготвяла това ястие. Беше едно от любимите ми. Рибката ставаше много нежна и направо се топеше в устата. Много обичах да си топя хлебчето в соса. Та и до ден днешен го правя. Отидох до магазина, избрах едно голямо парче бяла риба. Половинката естественно веднага въпроси: Ама какво ще готвиш? Защо със сос и още куп въпроси, докато стигнем до касата. Защо винаги се съмняват?..Нима не сме се доказали, като домакини. И че всяко нещо, което готвим е за тях, за нашите по-силни и по-прекрасни половинки :) И естественно се съобразяваме с техните вкусове. Е, понякога ги лъжем, ама съвсем малко. Като например историята за Тиквените Мъфъни. Че те са толкова вкусни, но нали не ядем тиква. Какво  трябваше да направя? Е, не съм излъгала, само не казах, че вътре има тиква. Ела, да видиш, приятелю, как яде и се наслаждава на вкуса им :)..
Уф, съвсем  се отплеснах..
Днес ще готвим рибка. Едно леко и вкусно ястие, след вчерашното празнуване 3 в 1...


Продукти:
700 гр. бяла риба
1 гл. стар лук
800 гр. консервирани домати
брашно за паниране
олио
сол
картофи за гарнитура

Начин на приготвяне:
Рибата хубаво се почиства. Измива се и се нарязва на шайби около 1 пръст дебели. Посолява се и се овалва в брашното. Изпържваме в горещото олио до златисто. Лука се нарязва на ситно и се запържва докато стане стъклен. Доматите се смилат и се сипват към лука.  Задушаваме около 15 минути  и подреждаме рибата в соса. Задушаваме още около 20 минути на много слаб котлон. Сервираме с картофено пюре или само с варени картофи, нарязани на едро поръсени с черно пиперче.


P.S. Може да изполвате и филе от бяла риба, особено ако решите да приготвите тази много лесна вкусотия за вашите гости.

Добър Апетит!

Коментари

  1. Виж скумрия с домати съм правила и много я обичаме,но бяла риба не съм приготвяла по този начин!
    задължително ще пробвам!Чудесна рецепта,Аля!
    Слънчев ден:)))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оооо, скумрийката си е класика. Опитай така и бялата рибка, става вкусно и много леко ястие.
      Прегръдки, Миленче!

      Изтриване
  2. Алечка, ние имаме напредък. Открихме си една прекрасна рецепта за кекс, която е с тиква (и моят човек не яде по принцип). Първоначално и аз като теб криех какво има. После се престраших, казах, а той, за мое учудване, го прие добре и дори сам си поиска от кекса след това. ;) Та така. Действай си в кухнята, както ти прецениш, нали си е твое царство! :)
    А рибката е чудна, чудна.... Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  3. Какви сме влшебници с теб, Герганче!
    Но при нас кажа ли - край, няма и да близне..:)))..Така че хитрувам си аз..
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Рибоците си ги обичам и аз, ама знаеш ли и при тебе рядко ги виждам, а и аз често ги правя, а май само за една пастърва съм писал.
    А бялата риба си е направо класика за приготвяне - дори я предпочитам пред сьомгата. А варианта с доматен сос е ужасяващо вкусен ... Браво на тебе.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нещо съм ги пропуснала рибките. Иначе си ги хапваме в различни варианти. А тази, да..тази става много вкусна. Пък и не е кой знае какво за приготвяне, но резултата е добър.
      Поздрави на семейството!

      Изтриване
  5. Много е вкусна така приготвената риба!
    Успешна нова седмица, Аля!

    ОтговорИзтриване
  6. Аз така забърках морковени кексчета, от които и моркови и кафява захар моят човек не близва. Обаче на мъфини му харесаха ;) . Обаче рибката е чудна, трябва да си я спретна. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааааа това с морковите е следващия вариант. Знам, че в десерт са страхотни. Така, че ще направя и пак ще си мълча :))))..За рибката благодаря, Теди! Опитай - лесно вкусно е.
      Поздрави от Баку!

      Изтриване
  7. Е, ако има нещо да не обичам - то е риба с домати, ама щом на Кямран се е усладила -радвам се:)))!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееее Весе, много си пропуснала да знаеш. :))))..Щом нашия човек прояде...

      Изтриване
  8. :) Наскоро в къщи си облизаха пръстите с един сладкиш, който съдържаше цвекло:), а иначе ако им бях казала предварително какво съдържа дори нямаше да го пробват. Някои хора си имат предразсъдъци към продуктите и трудно се престрашават да опитат. Рибката ти е много вкусно приготвена, Аура. И аз много обичам да топя това сосче:). Честит празник, мила и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уф, това голям проблем с това не ям онова не ям, но се справяме. Човек трябва да опита и току виж му хареса.
      Лека и приятна нова седмица, Кате!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации