Пържени зеленчуци в доматен сос

Това е една стара рецепта от детството ми.  Щом идваше лятото и в градината се появяваха патладжан, чушки и домати това се правеше едва ли не през ден. И тъй както вече споменах, че обичам много патладжана предлагам още едно вкусно ястие.


Продукти:
8 чушки
4-5 патладжана
1 гл. стар лук
3 големи градински домата
4 склидки чесън
олио/зехтин
сол на вкус
брашно за овалване(може и без него)





Начин на приготвяне:

  • Патладжана се нарязва на езичета или на кръгчета. Осолява се и се оставя на страни за полвин час. След което хубаво се измива със студена вода. 
  • През това време чушките се изпържват в малко повече олио. 
  • Измитият и отцеден патладжан се овалва в брашно и се изпържва до златисто в олиото. Може да се изпържи и без брашно. Въпрос на вкус и предпочитания.
  • Доматите се попарват с вряла вода и се обелват. Смилат се през месомелачката, блендера или се настъргват на ситно ренде.
  • Лука се нарязва на ситни кубчета, запържва се леко, колкото да омекне. Сипват се към него доматите и щом заври, внимателно се подреждат вътре патладжана и чушките.



  • Слага се капак и на най-слабата степен на котлона  ястието се задушава около 20-25 минути.
  • Посипва се със сол и счукан чесън.
  • Изключва се котлона и се оставя за още 30 минути да поеме от чесъна.


P.S. Вместо олиото често ползвам зехтин. Може зеленчуците да се опекат на скара, но тогава вкуса на ястието ще се промени.

Коментари

  1. Мразя да пържа, но в името на онзи вкус от детството, май ще се прежаля. Благодаря, че напомни;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз, Мъхчо..не обичам да пържа, но без пържене няма да се получи онзи смесен вкус на пържена чушка, патладжан и градинско доматче :)))

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации