Канелени кифлички
Производители на брашна понякога слагат рецепти върху опаковките на продукцията си. Винаги чета рецептите и след като преценя на мой вкус, че от това може да стане нещо, хващам се за работа. Ето, че и днес открих една прекрасна рецепта за невероятните канелени кифлички. Горещо ви ги препоръчвам още повече, че направата им отнема съвсем малко време за исключение на 2 часа, когато втасват. От тази порция се получават 8 средни на големина кифлички.
Продукти:
200 гр брашно
50 гр краве масло
120 гр кафява захар
100 мл прясно мляко
1 яйце
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. канела
1/3 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
- В топлото мляко сипваме 20 гр захар и маята. Разбъркваме докато не се разтопи захарта и маята.
- Брашното се пресява в подходяща купа.
- Към него се слагат млякото с маята, яйцето, 25 гр разтопено краве масло, сол,
- Омесва се меко нелепнещо тесто. Повече брашно не се добавя.
- Омесва се докато тестото не почне да се отлепва от стените на купата.
- Аз използвам ръчен миксер с бъркалки за тесто.
- Готовото тесто се покрива с чиста кърпа и се оставя така на страни за около 2 часа да втаса.
- Останалата захар се омесва с канелата.
- Останалите 25 гр масло се разтопяват в микровълновата или на котлона.
- Втасалото тесто се разточва на правоъгълник с дебелина 5мм.
- Намазва се отгоре с разтопено масло и се поръсва с канелената захар.
- Завива се на стегнато руло.
- Готовото руло се нарязва на еднакви пънчета. Използвайте обикновен конец за нарязването им. Кифличките ще са с хубава форма.
- Тавата се покрива с хартия за печене или силиковново килимче.
- Кифличките се подреждат с разреза на горе, като между тях им се оставя разтояние.
- Фурната се включва на 50*. Тавата с кифличките се слага във фурната за 20 минути.
- След което фурната се увеличава на 180*.
- Кифличките се пекат около 15 минут.
- След като са готови се подреждат върху метална скара до пълното им изстиване.
- Поднасят се поръсени с пудра захар.
Невероятно ароматни и нежни кифиличка за закуска или за следобедно кафе.
Бон Апетит!
Чудесни са! И аз запазвам рецепти от продукта, обикновено и на пакета брашно слагат, понякога са добри попадения. Поздрави!
ОтговорИзтриване