Маринован пържен черен дроб
Вече не си спомням кога за последен път съм приготвяла черен дроб. Случайно в маркета се натъкнах на много хубав пресен телешки черен дроб( за мен телешкия е по-лек за консумация от свинския) и реших да взема половинка и да приготвя нещо по-различно от това на което съм свикнала. Днес ще ви нагостя с маринован пържен черен дроб(знам, че не е здравословно), но вече от доста време в къщи не е имало пържено, така че малко може, особено, ако е приготвено точно по този начин.
И така да запретваме ръкави и да почваме да готвим! :)
И така да запретваме ръкави и да почваме да готвим! :)
Продукти:
500 гр. телешки черен дроб
1 ч.ч. прясно мляко при мен е с масленост 0,1%
Продукти за маринатата:
2 яйца
4 с.л. соев сос
2 с.л. горчица на прах
4 с.л. брашно
щипка млян черен пипер
олио за пържене
Начин на приготвяне:
- Черния дроб хубаво се почиства с остър нож от ципи и жили. Нарязва се на филии с дебелина около половин пръст.
- Подрежда се в купа с капак и се залива с прясно мляко. Така се оставя около 4-5 часа в хладилника.
- След като дроба престои в прясното мляко се изцежда от него.
- В купа леко се разбиват всички продукти за маринатата.
- Дроба се залива с получената марината и се оставя в хладилника за около 10 часа.
- След като дроба се е мариновал се загрява олио около един пръст в подходящ тиган и се изпържва на среден котлон до златиста коричка.
- Сервира се с картофено пюре и пържени в масло печурки или ако искате съвсем да е лека вечерята или обяда само със салата по ваш избор.
P.S. Може да се ползва свински черен дроб. Въпрос на предпочитание и вкус.
Сол не се слага, тъй като соевия сос е достатъчно солен. Ако ви се стори малко солта, осолете дроба след като се изпържи(така ще остане сочен и мек) направо в чинията преди самото сервиране.
И един малък съвет от мен: Залейте с прясното мляко дроба вечерта. На сутринта объркайте с маринатата и вечерта ще имате прекрасна, вкусна и ароматна вечеря. Дроба се изпържва много бързо и не отнема много време.
Рецептата е от руската кухня.
Добър Апетит!
Прекрасни снимки на този дроб си направила Аля.Малко тежка е руската кухня за мен, но си струва да се опита тази рецепта.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря много! То и българската не е лека.. Ама ей така понякога ни се прияжда нещо вредно :)))
Изтриване