Финска торта «Мечта»
Пролетта е време за нови
надежди и нови мечти. Затова ще ви предложа една безглутенова и невероятно лека
финска торта без брашно. Аз реших да я направя в чаши за уиски. Получиха се 7 броя.
Идеалният десерт за почивните дни.
Идеалният десерт за почивните дни.
Продукти за блата:
5 яйца
200 гр. захар
130 гр. картофено нишесте
40 гр. какао
½ пак. бакпулвер
За сиропиране:
100 мл сварено сладко
кафе
За крема:
250 мл течна сметана с
33-35% масленост
150 мл сварено кафе
30 гр. пудра захар
1 с.л. желатин
За украсата:
200 мл течна сметана с
33-35% масленост
4-5 с.л. пудра захар
½ ч.ч. настърган шоколад
Начин на приготвяне на
блата:
- Сухите подправки се смесват и се пресяват.
- Жълтъците се отделят от белтъците.
- Белтъците се разбират на твърд сняг с 3 с.л. захар.
- Жълтъците се разбиват с останалата захар, докато побелеят и увеличат обема си.
- Внимателно на порции се слагат разбитите белтъци към жълтъците и се разбъркват.
- Следващата стъпка е да се сложи лъжица по лъжица и сухата смес за блата. Внимателно се бърка с лопатка от долу на горе от края към средата.
- Форма с диаметър 26 см с падащ ринг, се застила с хартия за печене.
- Формата с нищо не се намазва!
- Изсипва се сместа. Завърта се формата няколко пъти. Така блата ще се опече равно и няма да се надигне по средата.
- Пече се в предварително загрята на 180* фурна около 45 минути. Проверява се с дървен шиш дали блата е готов.
- Щом блатът се изпече, се изважда от фурната и заедно с формата се слага върху метална решетка докато изстине, около 5-6 часа.
Начин на приготвяне на
крема:
- Към 150 мл сварено и студено кафе се слага желатина и се оставя,докато набъбне, около 10 минути. След това кафето леко се загрява съвсем леко, за да се разтопи желатинът, и се оставя да изстине напълно.
- Сметаната се разбива с пудрата захар на твърд сняг.
- На малки порции и при непрекъснато бъркане на най-ниската степен на миксера се сипва изстиналото кафе с желатина.
- Купата с крема се покрива с домакинско фолио и се оставя за 10-15 минути в хладилник, докато крема стегне малко.
Сглобяване на тортата:
- С помощта на тънък нож блатът се отделя от стените на формата.
- С помощта на конец блата се разрязва на три равни части.
- Ринга от формата се слага върху чиния.
- Вътре в ринга се слага първият блат.
- Сиропира се със сладкото кафе.
- Слага се ½ от крема.
- Отгоре се слага вторият блат. Сиропира се. Втората част от крема.
- Сиропира се леко и третият блат и със сиропираната страна се слага върху крема.
- Тортата се прибира за 2 часа в хладилник, за да стегне.
Украсяване на тортата:
- Сметаната за намазване се разбива с пудрата захар на твърд сняг.
- Внимателно ринга се отделя от тортата с помощта на тънък нож.
- С 2/3 от разбитата сметана се измазва тортата от всички страни.
- Отгоре се шприцоват розички от останала сметана.
- Поръсваме с настъргания шоколад от страни и от горе.
- Тортата се слага в хладилник за около 2 часа, за да стегне.
P.S. След като разгледах няколко варианта за приготвяне на тази торта,
избрах начина на Ирина Хлебникова.
избрах начина на Ирина Хлебникова.
Добър Апетит!
Ами освен да кажа,че е перфектния десерт,не знам с какво бих могла да изкажа възхитата си...Чудесна торта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Миленка! Тя е с перфектния вкус :)
ИзтриванеТорта в чаша - това е за мен:)
ОтговорИзтриванеНали? Кога идваш, да я приготвя специално за теб?
Изтриване