Елда със задушени зеленчуци
В духа на пролетта и великденските пости, днес ще се хапва елда със зелнчуци.
Тази рецепта беше представена в пролетно издание на списание "SO into FOOD".
Линка към списанието ТУК.
Линка към списанието ТУК.
Продукти:
1,5 ч.ч. елда
1 ч.л. сол
1гл. стар лук
200-300 гр гъби
1-2 коренчета чериш(може
да използвате спанак, мечи лук, зелен лук)
1 домат
2-3 скл. чесън
1 ч.л. пиперково пюре
3-4 с.л.зехтин
Начин на приготвяне:
- Елдата се измива хубаво под течащата вода. Залива се със студена вода около 1,5 пръста над нея. Посолява се и се слага на котлона. Щом заври, котлона се намалява на най-ниската степен. Елдата се вари под капак, докато не попие цялата вода. Изключвасе и се оставя под капак.
- Докато елдата си почива ще приготвим зеленчуците.
- Лукът и чесънът се нарязват на ситни кубчета. Задушават се в зехтин в голям тиган.
- Прибавят се нарязани на филийки гъби.
- Щом гъбите започнат да се пържат,се слагат обеленият и нарязан на ситно домат заедно с пиперковото пюре. Обръща се няколко пъти.
- Разбърква се и се добавя нарязания на по-едро чериш.
- Подправя се със сол и черен пипер,отново се разбърква и се сваля от котлон.
- Към задушените зеленчуци слагаме елдата и внимателно се смесват.
- Ястието се сервира посипано с чериш.
Добър Апетит и прекрасни пролетни дни ви желая!
Много вкусно постно ястие Аура.А какво е чериш ? Някакъв корен, който се използва като подправка ли ? Много интересно, красиво и вкусно.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Чериш е зеленото стръкче на снимката,затова написах, че може да се ползва всякаква пролетна зеленийка. Тук в момента е сезона на чериш, 1 лев килото(цяла торба). Н а вкус е нещо като мечия лук. Поздрави от слънчевия Баку.
ОтговорИзтриванеТолкова пролетно ястие и какви слънчеви снимки. Вълшебно представяне и избор на рецепта, Аура! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Найстина е пролетно. Поздрави от слънчевия Баку и топли прегръдки!
ИзтриванеХаресвам елдата и ще се възползвам от предложението ти. Тъкмо ще внеса малко разнообразие в приготвянето ѝ!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И в нашето семейство елдата заема почетно място. Невероятно полезна и вкусна и с месо и със зеленчуци. Поздрави,Инче и прегръдки!
Изтриване