Ябълков сладкиш "Катруся"
В тези студени декемврийски вечери винаги ни се иска да хапнем нещо вкусно и сладко, докато си пием топлото какао.Сега е сезона на ябълките и днес ще ви предложа един чуден ябълков сладкиш "Катруся" от руската кухня. Много нежен сладкиш, който се топи в устата. В началото изглежда сложен,но не е така. Приготвя се много бързо.
Този сладкиш е напълно подходящ и да посрещнете гостите си.
Този сладкиш е напълно подходящ и да посрещнете гостите си.
Форма с падащ ринг с диаметър 25 см
Чаена Чаша - 250 гр
Продукти за тестото:
3 жълтъка + 1 цяло яйце
2 1/2 ч.ч. брашно
2 с.л. заквасена сметана
1 с.л. кора от лимон
200 гр. много меко масло
1 пакетче бакпулвер
1 ч.ч. захар
1 ванилия
щипка сол
Продукти за ябълковия пълнеж:
3 големи ябълки(при мен сладки)
2 с.л. брашно
Продукти за яйчния пълнеж:
3 белтъка
2 с.л. пудра захар
1 с.л. краве масло за намазване на формата
Начин на приготвяне на тестото:
- Приготвяме си форма с падащ ринг. На дъното слагаме хартия за печене. Стените на формата намазваме с краве масло.
- Тестото: 3 жълтъка и 1 цяло яйце се разбиват с чаена чаша захар, солта и ванилията до побеляване. Използвах голяма тел за разбиване.
- Прибавяме сметаната и мекото масло и отново хубаво разбиваме.
- След това лимонената кора. Разбъркваме.
- Лека по лека добавяме и пресятото брашно предварително объркано с бакпулвера. Аз бъркам с вилица от тук нататък. Тестото се получава доста меко и лепкаво.
- Разделяме нашето тесто на 3 части. 1/3 от него правим на топки колкото яйце, като постоянно топим ръцете си в брашно, така тестото няма да залепва за пръстите ви. Увиваме всяка топка в домакинско фолио и оставяме във фризера.
- Останалото тесто слагаме във формата и с помощта на дъното на супена лъжица оформяме. Постоянно топим дъното на лъжицата в брашно за да не залепва. Разпределяме нашето тесто по дъното и страните на формата. Тестото трябва да е 1 пръст под ръба на края на формата.
- Надупчваме дъното на бъдещия сладкиш с вилица и го оставяме в хладилника.
- През това време правим плънките.
- Разбиваме 3те белтъка на твърд сняг. На края на разбиването слагаме една по една и 2 с.л. пудра захар.
- Ябълките се обелват и всяка се нарязва на 8 резена. Слагаме към тях 2 с.л. брашно и объркваме набързо.
- Изваждаме формата с тестото. На дъното подреждаме резените ябълка така, че да няма много дупки.
- Отгоре разпределяме разбитите белтъци внимателно.
- Вадим тестото от фризера топка по топка и настъргваме нашето подмръзнало тесто на едро ренде. Ако тестото почне да залепва по рендето, топвайте го в брашно и пак рендосвате. Рендосаното тесто се посипва върху белтъците.
- Печем в предварително загрята фурна на 170*-180* около 45-60 минути до златисто, без да отваряме вратичката.
Пожелавам ви топли и вкусни зимни вечери заедно с вкусната "Катруся".
P.S. Рецептата е на Нина-Бабушкина от "Поваренок"
P.S. Рецептата е на Нина-Бабушкина от "Поваренок"
Добър Апетит!
Супер вкуснотия!
ОтговорИзтриванеИ още каква :)
ИзтриванеАурелия,
ОтговорИзтриванемного оригинален празничен сладкиш с ябълки.Ще ми се да го направя за нова година.Честито Рождество Христово ! Честита Коледа !
Весели, мирни и благословени празнични дни ! Мир и благодат в твоето семейство !
Весели празници !
Честито Рождество, Еленче! Щастлива Нова година! Сладкиша е много лек и невероятно вкусен. Много подходящ за празничната маса :)
ИзтриванеЗдраве, късмет и много усмивки на теб и семейството ти!
Топли прегръдки от Баку!