Еклери
Еклери не съм правила от години.
Последния път приготвях ги в Прага. Имах много сполучлива рецепта, но я загубих. След дълго ровене из нета се спрях на едно предложение от сайта Гответе с мен на Miragnii.
Страхотен десерт за малки и големи деца :)
Последния път приготвях ги в Прага. Имах много сполучлива рецепта, но я загубих. След дълго ровене из нета се спрях на едно предложение от сайта Гответе с мен на Miragnii.
Страхотен десерт за малки и големи деца :)
Продукти за тестото:
500 гр. вода
250 гр. брашно
125 гр.краве масло
5 яйца + 1 жълтък
1 с.л. захар
щипка сол
Продукти за крема:
1л течна сметана 35%
150 гр. пудра захар
За поръсване:
100 гр. шоколад
пудра захар
Начин на приготвяне:
Кипваме водата в подходящ съд. Към нея слагаме маслото, захарта и солта. След като маслото се разтопи прибавяме цялото пресято брашно. Бъркаме с дървена лъжица докато сместа не стане гомогена. Преместваме нашето тесто в друг съд, така ще изстине по-бързо. След като тестото изстине слагаме едно по едно 5те яйца. Оформяме по желание с лъжица или сладкарски шприц. Еклерите печем върху хартия за печене около 20 минути на 150-160 С без да отваряме фурната. Това е важно условие за еклерите. След като придобият златист цвят изключваме фурната. Оставяме така около 10 минути, след което отваряме съвсем леко вратичката на фурната и така оставяме до пълното им изстиване.
Приготвяне на крема:
Не обичам варен крем. Много ми е тежък. В къщи предпочитаме бита сметана с пудра захар.
Сметаната трябва да е студена за да се разбие добре. В началото разбиваме на бавни обороти, след което слагаме пудрата захар - лъжица по лъжица, като същевремено увеличаме и скоростта на миксера.
Еклерчетата се разрязват на две и се пълнят с кремчето. Отгоре се поливат с разтопен шоколад и се поръсват с пудра захар.
Много леки и невероятно вкусни!
Подарете миг на удоволствие на любимите си!
Добър Апетит!
много апетитни - май от сладкишите, само от тях си похапвам по малко ..
ОтговорИзтриванеИ ние много ги обичаме. Лесно и вкусно!
ИзтриванеКой не обича еклери, няма такъв човек! А твоите са прекрасни, Алечка, такъв уют да създават. :)
ОтговорИзтриванеУсмивки и да ви е сладко вкъщи!
Благодаря, миличка!
ИзтриванеСтанаха невероятни - топят се в устата. :)))
Поздрави и прегръдки!
Ах, че хубавки!!
ОтговорИзтриванеКакто си ги подредила, Аура, направо се чудя дали да не ти дойда на гости ;)
Отиде ми следпразничната диета! :D
Ха, еклерчета си ми направила:))
ОтговорИзтриванеНе се сещам за тази рецепта, аз ги правя по рецептата на Иви, пак от там:)
С какво ги шприцова, че май нямам добър шприц за целта??
Метни насам 1-2-3-4:))
Ти сега ли се сети? Те са вече история :)))))))
ИзтриванеНаправих ги с един пласмасов шприц, от най-обикновените.
Ще ми покажеш твоята рецепта, какво съдържа?
Прекрасни са! Поздрави!:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря и бяха вкусни :)))
ИзтриванеАлинка,открадвам ти един хрупкав еклер с пухкава срединка по нощите,иначе ще го сънувам,страхотни са!Поздрави и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеЗаповядай,Роси!
ИзтриванеПо нощите си е най-вкусно :)))))))))))))))))))
Прегръдки :)
Ммм, еклерчета. обичам ги и сладки и солени.
ОтговорИзтриванеА сега де,солени???
ИзтриванеТакива още не съм пробвала :)))
Пробвай непеменно. Ще ти харесат. С плънка от сирена са ми най-любими, както и с риба, но рибата е особен продукт, не всеки я харесва;)
Изтриване