А ти, обичаш ли суши?
Днес е ден на суши в нашия дом. От време на време си доставяме малко удоволствие да отидем в един от най-добрите суши-ресторанти на града. Обикновено се събираме с приятели за този вид хапване. Поръчваме си от няколко вида суши, каничка саке и трапезата започва. Много разговаряме, смеем се, дори понякога прекалено. Вече ни познават като най-веселата компания :) Дълго се чудех: толкова ли е сложно да си направя суши в къщи. Един ден попаднах в супермаркета на щанд с продукти за суши. Купих си всичко необходимо и реших да опитам. В резултат на моите усилия получиха се доста сполучливи суши.
Днес ще ви представя моя вариант.
Продукти за ориза:
400 гр.ориз за суши(кръгъл)
75 мл оризов оцет
50 гр захар
15 гр сол
Продукти за суши:
1 пакет кори "Нори"(10 броя)
200 гр слабосолена сьомга
200 гр крем сирене "Филаделфия"
1 дълга краставица
2 пера зелен лук
бял/черен сусам
Продукти за омлета:
1 яйце
1 жълтък
1 ч.л. соев сос
0,5 ч.л. захар
щипка сол
1 с.л. олио за пържене
За гарниране:
соев сос
маринован джинджифил
паста уасаби
Начин на приготвяне на ориза:
- Ориза много хубаво се измива в няколко студени води, докато водата не стане прозрачна.
- Измития ориз се слага в тенджера с дебело дъно, сипва се вода в съотношение 1:1.
- Ориза се оставя за 30 минути, докато побелее.
- След 30 минути се слага да се свари на най-слабата степен на котлона за 40 минути, под капак. През това време капака не се пипа.
- След 40 минути ориза се изключва и се оставя за още 12 минутки без да се отваря.
- Ориза се подрежда внимателно в широка и плитка чиния.
- Оцета леко се заграва за 20 секунди в микровълновата или на котлона.
- Слага се захар, сол и се разбърква хубаво. С тази смес се полива ориза и се оставя настрана да попие марината.
Начин на приготвяне на омлета:
- Всичките продукти се разбиват с тел в купичка.
- Загрява се тиган с не залепващо покритие с 1 с.л. олио.
- Изпържва се тънък омлет.
- От готовия омлет изрязват се 8 кръгчета с помощта на чаена чаша.
Оформяне на суши:
- За да може да се навият стегнато сушите трябва да се използва специална рогозка за суши.
- Сьомгата трябва да се нареже с много остър нож на тънки пластини или да си купите готова такава.
- Краставицата се обелва и се нарязва по дължина на пръчици с ширина около 0,5 см всяка страна.
- Върху рогозката се слага парче стреч фолио, така тя ще остане винаги чиста.
- Върху фолиото слага се кора "Нори".
- По малко се взима от ориза, като ръцете се топят в купа със студена вода, така ориза няма да залепва за пръстите ви.
- Разпределя се тънък слой от ориза върху "Нори".
- Единия край на кората около 0,5 см се оставя празен. Върху ориза от пълния му край слагат се ивички краставица и сьомга.
- Внимателно се завива на руло, като си помагате с рогозката.
- Празния край се намазва с пръстче с вода и се залепва.
- Оставя се за около 5 минути да стегне.
- След което рулото се нарязва на порции с много остър нож.
- Ножа след всяко рязане се мие със студена вода.
"Филаделфия":
- Върху рогозката се слага парче стреч фолио. Върху фолиото кора "Нори".
- Отгоре се разпределя тънък слой от ориза.
- Единия край на кората около 0,5 см се оставя празен.
- От другия край ориза трябва да излиза извън кората на същите 0,5см.
- Покрива се с друго парче стреч фолио и се обръща с кората нагоре.
- Маха се фолиото. По средата на кората се слага от сиренето "Филаделфия" във формата на "кренвирш".
- Навива се от към празния край на "Нори", като пак си помагате с рогозката.
- Оставя се така с фолиото около 5 минути.
- Маха се фолиото, отгоре върху рола се подреждат тънки парчета сьомга, като леко се прехлупват едно върху друго. Готовия рол се нарязва на порции и се посипва леко със сусам.
Дзакуро-Суши( във формата на Нар):
- Кората "Нори" с помощта на четка, се намазва с оризовия оцет, за да омекне.
- След което се нарязва на 4 парчета.
- Аз го режа с помощта на ножица, която използвам специално за хранителни продукти.
- Върху всяко парче се слага едно кръгче от омлета.
- Отгоре по едно топче от ориза.
- Хубаво че увива на топче.
- Топчето се увива с парче домакинско фолио.
- Получава се на вид, като бонбон.
- Така готовите топчета се оставят 15 минути да стегнат.
- След това фолиото се маха.
- От към гладката страна с ножица се разрязва на кръст и леко се отваря.
- В отвора се слагат парчета сьомга и се посипва със сусам.
Футомаки:
- Върху фолиото се поставя лист "Нори".
- По малко се взима от ориза, като ръцете се топят в купа със студена вода, така ориза няма да залепва за пръстите ви.
- Разпределя се тънък слой от ориза върху "Нори".
- Единия край на листа около 0,5 см се оставя празен.
- Завива се стегнато руло.
- С помощта на много остър нож се разрязва по дължина на две половинки.
- След което всяка половинка на още две.
- Върху рогозката се поставя друга кора "Нори".
- В единия й край слагат се двете половинки от разрязаното руло с разреза надолу.Между тях се образува нещо като желоб.
- Вътре се слагат перо зелен лук, парче краставица и отгоре пак лук.
- Отгоре останалите две парчета от рулото с разреза на горе.
- Внимателно се завиват на руло.
- Оставят се за 5 минути да стегне.
- Нарязват се на порции.
Сервира се със соев сос, маринован джинджифил и уасаби.
Аз уасаби не намерих, затова без него :).
За суши може да ползвате продукти по ваш вкус. Ако имате узряло авокадо, също стават фантастични на вкус.
От това количество продукти излизат суши за 2-3 човека.
Всичко зависи от апетита ви :)
Подарете на близките си една чудна, вкусна японска вечеря.
Идеите са взети от различни руски сайтове.
Идеите са взети от различни руски сайтове.
Добър Апетит!
いただきます
Ей,това не го обичамммм, не ме изкушава даже с вида си, непривлекателно ми е:(, ха сега де, някой сигурно ще ме помисли за луда, ама това е положението.
ОтговорИзтриванеНо поздравления за снимките и заиграването - не е лесна работа, майсторство си е, спор няма.
Абе играчка си е :)
ИзтриванеНие си хапваме. Не често де, но понякога ей така за настроение :)
Все пак са по специфични на вкус, не всеки харесва такова :)