Чахохбили с пиле
Грузия, Грузия, Грузия...
В тази страна се влюбваш от пръв поглед, а в кухнята й от първата хапка. Невероятно разнообразие от ястия, вкусове и аромати. Кавказ те пленява не само с красотата си на планини, реки, водопади и природа, култура, обичаи, но и с кухнята си. В Грузия кухнята е невероятна. Затова днес ще ти предложа приятелю мой, една много много вкусна и лесна рецепта от този край на Кавказ - Чахохбили.
Това ястие има много вариации, аз ти предлагам тази,която опитах аз, когато имах удоволствието да посетя този рай на планетата.
Това ястие има много вариации, аз ти предлагам тази,която опитах аз, когато имах удоволствието да посетя този рай на планетата.
И така - Добре Дошъл в Грузия на Чахохбили :)
Продукти:
1,5 кг пилешко месо(при мен бяло месо)
4 гл. стар лук
2-3 бр. домати
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. млян сух лют пипер
3-4 скл. чесън
1 вр. пресен кориандър
1 вр. пресен босилек
1 с.л. хмели-сунели
1/2 ч.ч. полусладко вино
1 с.л. с връх краве с масло
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Пилето се нарязва на порции. Запича се в сух дълбок тиган с не залепващо покритие, без мазнина - до златиста коричка от всички страни, около 15 минутки. Доматите се попарват с вряла вода и се обелват. Нарязват се на ситни кубчета. Слагаме към тях доматеното пюре, разбъркваме и сипваме доматената смес към месото. Задушаваме на слаб котлон около 10 мин. В друг тиган запържваме ситния лук в маслото до леко златисто, след което го слагаме към месото. Задушаваме под капак, на слаб котлон около 30 минути. След което сипваме виното и подправките, солта - задушаваме още 5-7 минутки. Изключваме и оставяме около 15 минути да си отпочине ястието.
Сервираме с варени картофи или ориз.
P.S.Хмели-сунели е типично грузинска подправка, по точно е микс от подправки.
Съдържа изсушени подправки: босилек, кориандър, дафинов лист, копър, магданоз, майорана, червен лют пипер, имеритински шафран, целина, сминдук и градинска чубрица. Последните две съставки може да се пропуснат, тогава този микс ще е в по-съкратената форма. Всички съставки се слагат в равно количество. Шафрана и лютия пипер на око и на вкус.
Добър Апетит!
P.S. Рецептата е от сайта "Поваренок" . Тази рецепта се оказа точно това ястие, което опитах в Грузия.
И ако имаш, приятелю малко време, потопи се в магията наречена "Грузия"
P.S. Рецептата е от сайта "Поваренок" . Тази рецепта се оказа точно това ястие, което опитах в Грузия.
И ако имаш, приятелю малко време, потопи се в магията наречена "Грузия"
Аля, страхотно завръщане, след известно отсъствие! Поздрави от нас!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!!!
ИзтриванеП.П. само дет се не вижда какво съдържа хмели сунели - чел съм доста, но точните съставки не ги знам.
ОтговорИзтриванеНаписах го :))) Сорриии, че пропуснах :)))
ИзтриванеРазкош! Мазничко, само за мъже ястие. С него, моят днешен хляб идеално пасва. :)
ОтговорИзтриванеНа мен, моля, със сос от дъното! ;)))
А знаеш ли откъде идва името му и какво означава, Аля?
И още един въпрос - относно подправката хмели-сунели: балансирани ли са ароматите в нея или някои преобладават. Защото ако ми се ще да си направя такава смес, но да е колкото се може с по-автентичен вкус. Ти как усещаш компонентите в нея?
Ирма, моето си го докарах от Грузия :)))..Купих хмели-сунели от пазаря от една баба, когато бяхме в Грузия. Рецептата естественно не дават. Но този микс от подправки има леко лют вкус с аромат на сушена червена чушка. Дописах горе още малко информация за хмелито. :)))... Невероятно ароматно ястие.
ИзтриванеЗначи пипера все пак надделява, и то лютичкият. :)
ИзтриванеБлагодаря, Аля!
Привет, Аура! Благодаря за дадената ми възможност да се потопя в Грузия и грузинската кухня! Впечатлена съм! Пък и това Чахохбили /трудно го изговарям/ много ме заинтригува. За хмели-сунели не бях чувла. Винаги има какво да се научи. Страхотна си! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПривет, привет Петя!
ИзтриванеВсеки народ си има някакви чалъми в приготвянето на ястия. А Грузия е нещо невероятно и като страна, и като кухня! Влюбих се в тази прекрасна страна. Чакам с нетърпение, когато пак ще отидем :))))
Поздрави миличка!
Ама много ми допада всичко, което ни представш от Грузия. Чак ми се доходи точно там, преди всички други места;)
ОтговорИзтриванеИ ястието , и снимките са вълшебни.
Поздравче, Аура!
Благодаря!
ИзтриванеЗаповядай! Тъкмо ще имаме повод да се срещнем на грузинска земя :)))
Поздрави и благодаря още веднъж!
Ех, как се услаждат такива манджички! Месце, лютичко, пък и времето ще застудее скоро ...
ОтговорИзтриванеАура, чудесно предложение отново! Сигурна съм, че ще допадне на всички ни вкъщи и затова го записвам :)
Прегръдка и приятелски поздрав!
Точно така, Албенче!
ИзтриванеТочно си е за студеното време. И задължително комат мек и пухкав хляб :)))
Поздрави от Баку!
ООО Аля, толкова вкусно изглежда! Нещо като нашите български яхнийки, богати на подправки! Харесва ми!
ОтговорИзтриванеПоздрави!!
Да, прилича. В Грузия използват много подправки, особено планински разни тревички. Вкусотия!!!
ИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Права е Вили, че като нашенска яхния, но интересно с тези подправки...И пак опрях до пресния кориандър...дето така е не намерих тук, ще взема да ти поръчам като идваш трева да ми носиш:)) Иначе хмели-сунели преди години ми донесе Елидраг май точно от Грузия и си имам още:), интересна подправка е, аз я слагам на една нейна чорба - "харчо" май беше.
ОтговорИзтриванеЦелувки и продължавай в тоя дух!
Харчо е типична грузинска супа. Много не стандартна, но много вкусна :)
ОтговорИзтриванеАма то май така ще стане на края :))))..Въпроса е дали ще мина границата на ЕС с таз трева :)))))
Прегръщам те, миличка!