"Boeuf Bourguignon" от Джулия Чайлд или как се влюбих във Франция

Казват, че любовта минава през стомаха. Определено този, който го е казал, е бил прав. Бях впечатлена от една история за прочутата американска готвачка Джулия Чайлд. Интересното за нея е, че е започнала да се учи да готви на 33 години. Поради работата си и  тази на мъжа си пътуваше много. Тези пътувания преоткриха за нея невероятния и разнообразния свят на кулинарията. Тя е била родена на 12 август 1912 година. С дядо ми са били набори. :) Съпруга й го пращат в Париж на работа, в американското посолство. Тя дълго се чуди с какво да се захване. Скучните срещи с жените на работниците от посолството бързо й омръзнаха. Тя се е записала на кръжок по шиене на дамски шапки. Но това явно не й носело много удовлетворение. Имаше нещо, което тя е обичала много и това да хапва вкусно. Идеята й подхвърли нейния съпруг, да се захване с кулинария. Тя се записа на най-скъпите курсове за кулинария в Париж - "Кордон бльо". И така започна нейната история, като шеф-готвач. Тя е написала доста книги свързани с готвенето. Една от които много ме впечатли и именно за френската кухня. Невероятните рецепти, които тя е подбрала и така хубаво ги е описала. След като изгледах и филм за нея, бях решена да приготвя нещо от нейната книга. Не можах да подмина прочутото "Телешко по бургундски" или както е в оригинал "Boeuf Bourguignon". Е, какво мога да кажа - определено съм впечатлена от това ястие. Преместисе от обикновен запис в тефтера ми в графа любими и невероятно вкусни.
Днес приятелю, ще споделя рецептата на прочутата Джулия Чайлд и нейния невероятен 
Бьоф Бургиньон.
 
  
 
Продукти:
1,5 кг говеждо
1 гл. стар лук
2 моркова
170 гр. бекон
2 с.л. брашно
1 шише червено вино
3 ч.ч говежди бульон
1 с.л. доматено пюре
3 скл. чесън 
1 ч.л. сух майоран
1 ч.л. сух мащерка
25 бр. малки лукчета
4 с.л. краве масло
10 с.л. зехтин
букетче от магданоз, дафинов лист и мащерка
500 гр. манатарки
1-2 с.л. бьор мание
сол на вкус
1/2 ч.л. млян черен пипер

Продукти за бьор мание:
100 гр. краве масло
120 гр. брашно


Начин на приготвяне на Бьор Мание: 100 гр. меко краве масло смесваме със 120 гр. брашно. Получава се меко тесто от което оформяме топки с размер на орех. Може да се замразят и после да се ползват за сгъстяване на сосове. За ястието ползваме 2 бройки.


Начин на приготвяне на ястието:
Месото се почиства от жили и ципи. Трябва да не е мазно. Нарязва се на кубчета около 3х5 см. Хубаво се подсушава с кухненска салфетка. 


Бекона се нарязва на ситни кубчета около 2х3 см. Загряваме около 6 с.л. зехтин изпържваме бекона до златисто. След като бекона се зачерви, махаме го настрана в една купичка. 


В същата мазнина изпържваме на порции нашето месо до златисто. Ако прецените, че мазнината ви е малко може да долеете още малко. Когато сложите последната порция месо да се пържи, пуснете фурната да загрее на 230*. Изпърженото месо преместваме към бекона. 1 гл. лук се нарязва на тънки ивици. Морковите на едри парчета. В същата мазнина изпържваме съвсем леко нашите зеленчуци. Вадим ги в отделна чинийка. В тигана, в който сме пържили зеленчуците, слагаме бекона и месото. Слагаме 2 с.л. брашно, сол, черен пипер разбъркваме и слагаме във фурната за 4 минути. Вадим, обръщаме и слагаме за още 4 минути. Уверявам те приятелю, че това време е напълно достатъчно да се зачерви хубаво нашето месо. След което изсипваме месото в дълбока огнеупорна тенджера. Към него слагаме изпържените зеленчуци, виното, 2 ч.ч. от бульона - течността трябва да покрива месото. Слагаме доматеното пюре, счукания чесън, майорана и сухия тимян. Кипваме на котлона, слагаме капак и преместваме във фурната. Задушаваме така около 3 часа на 140*-150*. 


През това време в 4 с.л. зехтин и 4 с.л. краве масло запържваме нашите лукчета до кафяво. Изваждаме ги в отделна чиния. В същата мазнина слагаме нарязаните на едно гъби. Запържваме до златисто. Връщаме лукчетата. Сипваме останалия бульон, слагаме дафиновия лист, ситни магданоз и ситния тимян( може и като връзка да се сложат), сол, черен пипер -задушаваме на слаб котлон 10 минути. 
След 3 часа вадим нашето месо и сипваме към него гъбения сос. Внимателно разбъркваме, слагаме капака и задушаваме още около 45 минути.


В готовото ястие сложете бьор манье и оставете под капак за няколко минути.
Сервираме задължително с варени картофи(пюре) и задушен грах с масло и чаша червено вино. :)

P.S. Нямах манатарки затова използвах култивирани печурки. 
Вместо пресен тимян ползвах сух.
Когато сложите бьор манье в ястието леко разбъркайте и изчакайте да се разтопи, като бъркате съвсем внимателно.
Толкова малки лукчета не намерих, затова използвах най-малки които имах и намалих количеството.
Може да се използва и телешко месо. Времето на приготвянето на ястието се намалява.

Когато започнах да готвя осъзнах, че нямам толкова голяма тенджера за фурната. Но на помощ дойде отвертката. И на една от тенджерите бяха свалени дръжките(добре, че са прикрепени с болчета) :))))))))))))))))


Толкова силно съм впечатлена от рецептата, че отварям категория 
"Вкусотиите от Джулия Чайлд". 
Времето, което ще ти отиде приятелю, за да приготвиш тази вкусотия е доста, но те уверявам, че си заслужава всяка една хапка от това великолепие от вкусовете. 
Тънкия вкус на виното се смесва с аромата на тревичките. 

Ах, Франция.!..

Je t'aime...!...



Добър Апетит!




Коментари

  1. Толкова хубава разказваш, че за малко и аз попаднах в света на Джулия Чайлд и дори усетих аромата на твоето телешко, Аура! Браво! Благодаря за разходката! Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така ароматно и неверотно вкусно!
      От първата хапка се пренасяш в онези 60те, когато тя се е вихрила в кухнята си...
      Благодаря. миличка!

      Изтриване
  2. Успя да ме пренесеш във Франция !.....В онова малко ресторантче,украсено с полски цветя и нежно озвучено от прекрасните иромантични шансони............
    Учтивия сервитьор,преметнал бяла кърпа на ръката ,усмихнато ми налива от червеното вино и ми сервира телешкото......
    Бон апети!
    Почувствах се специална,благодарение на теб,Аура:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз бях там, да знаете!
      И тук, Аля - чудесно е телешкото, а за разказа...завладяваш ти...

      Изтриване
    2. Мечти, мечти...Толкова е прекрасно човек да мечтае...Всеки от вас за мен е специален, Миленче!
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  3. Ех, Алечка... Пренесе и нас някъде далеч и вкусно ни нахрани. :) Прекрасно!
    Очаквам с нетърпение попълненията на новата графа. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм очаквала чак толкова да е вкусно. Вкуса ме впечатли невероятно. Определено си заслужава да се опита френската кухня. поздрави. миличка!

      Изтриване
  4. Една класика от френската кухня, едно от ястията в топ 10 на най-популярните блюда, поднесено от теб подобаващо и с маниер, какъвто подхожда на изискан кулинар! Поздравления за избора на рецепта и за самото изпълнение, Аля! За пореден път ме впечатли. Ето колко лесно и със един замах се изтриват граници и се пренася Франция чааак в Азербайджан! :)
    Пожелавам ти от все сърце, някой хубав ден да вкусиш на местна почва и в оригинал това бургундско телешко!
    Хубаво, усмихнато утре! Прегръщам те, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Ирма!
      Забеляза ли, че за кулинарията няма религия, няма националност. И това е прекрасно!
      Единствената книга на света, която носи само прекрасни моменти е готварската. Ти винаги й се наслаждаваш.
      А защо и не заедно, на някоя тиха улички на Париж, да поседнем на по една чаша френско изискано вино и на по една чинийка от това великолепно ястие...
      Поздрави, Ирма и прегръдки!

      Изтриване
    2. О, ама разбира се! Има страхотни, колоритни селца между Авалон и Дижон, където човек може да се наслади на отличната бургундска кухня. Или в дълбокия Прованс, около Авиньон, където може да се опита едно друго телешко, ухаещо на омайни билки - Дюб Провансаль...
      Еех, спирам, че се отнесох в мечти за топли, тихи и уханни провансалски вечери, Аля! С музика на щурци! :)
      Хубава, топла вечер от мен!

      Изтриване
    3. Еееее това за селцата още повече ми харесва! Виждаш ли, как едно ястие може да събуди духовете на мечтите..Ех...мечти...Но мечтите са за това да се сбъдват :))))
      Хубава вечер, Ирма!

      Изтриване
  5. Няма нормален човек на света, който да е отишъл във Франция и поне мъничко да не се е влюбил в нея! А някои други, като мен, които са имали щастието да се потопят изцяло в живота там, са направо хлътнали до ушите :)
    Прекрасна е Франция и нейната кухня, а твоето телешко днес ме накара да се усмихна, макар и с носталгия.
    Някой ден и аз трябва да го приготвя (или да поръчам на някой да го сготви и да се изтипосам на вечеря ;) С бутилка вино, разбира се ;) )
    Поздрави от снежна София!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Мари!
      Това с виното ми хареса. Значи, щом се преместя в България, те чакам на гости. От мен телешкото, а от теб, както самата ти каза...виното..
      Те първа ще се запозанавам с тази невероятна кухня. Усещам вече, че ще ми хареса много...
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Ааа, не случайно Джулия Чайлд е прочута кулинарка! Тази вкуснотийка е толкова привлекателно поднесена, че направо огладнях, Аля! Както още не съм закусвала, мога и на закуска да си я хапна, не само на обяд! Поздрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено е имала вкус към добрата храна. Точно Франция я впечатли със своите вкусотии. Сега разбирам защо :))

      Изтриване
  7. Няма нужда да убеждаваш никого, Алечка, за вкуса и разкошеството на тази гозба! Мисля, че всеки който се е докосвал по някакъв начин до френската кухня е на ясно с нейните приоритети. А още повече, когато става дума за Джулия Чайлд, една от най-големите! Страстта, любопитството и любовта и към храната са живели в нея до последния и дъх. Обичам да я давам за пример, защото едни от най-великите готвачи са като нея, откриват влечението си към готвенето на по-късен етап от живота си и стават перфектни, защото готвят със страст, със сърцето си!
    Прегръдки и поздравления за чудесното ястие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аааа Танче,заствам зад всяка твоя дума...Наистина е била гениална до последния си дъх. Възхищавам се на такива хора. На хора, които успяват да намерят себе си на доста голяма възраст. Никога не е късно! Важно е желанието!
      Прегръдки, миличка!

      Изтриване
  8. Ах, Франция, ах сервираните прибори, посуди и трапеза и ястие и всичко!!!!!!!!!!!!!!!!! Ах, Аура, какъв пир за сетивата е тази публикация! Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Катенце!
      За мен е чест да получавам похвали от такъв кулинар като теб. Забелязах при теб едно невероятно десертче :))))..Отивам да разгледам..:)))

      Изтриване
  9. Много увлекателно разказваш,Аля,а пък за ястието мога да те аплодирам,защото със сигурност е трудоемко и много съблазнително!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трудоемко е, Роси и отнема доста време. Но смело мога да кажа, че времето, което отива за приготвянето му и чакането си струва.
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Много наподобява телешкото стифадо широко сервирано в Кипър, Гърция и Близкия Изток. Тимяна е заместен от канелата и не можах да разбера как се сгъстява соса след като престои известно време. Лука е по големи главички.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стифадо не съм опитвала. Но това ястие едно от любимите ни в къщи.

      Сгъстяването става благодарение на Бьор Мание. В рецептата е описано приготвяне му, както и когато се добавя към ястието.

      Поздрави от Баку!

      Изтриване
  11. Здравейте!
    Отдавна се канех, след като гледах филма и ми остана в съзнанието близо 2- 3 години... и...воала ;), направих го. Благодаря за рецептата. Да споделя само, че го готвих два дена и от всичките аромати, после не го оцених, за разлика от семейството ми, които бяха във възторг. Едва на втория ден, понеже остана мъничко, можах да се насладя напълно. Заслужаваше си и пак ще го направя. А колко е хубаво да си имаш бьор мание готово :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Едно от любимите ми ястия.Невероятно вкусно е, а и заслужава си времето прекарано в кухнята. Да благодарим на Джулия Чайлд за прекрасно описаната рецепта и да се насладим на духа на Франция :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации