Здравей и довиждане, зимо.. Черпя те със "Соютма от агнешко"

В събота ходехме на пазар или както казват в Азербайджан - на пазарлък :) Когато трябва да ходим за месо, винаги го правим заедно. В Азербайджан не е прието жена да ходи сама на пазаря, особено, ако пазаря е за месо. Този път не сме стигнали до месарския пазар, а се спряхме на едно магазинче не далеч от нас. В това магазинче продават изключително месо и приготвят шашлъци. Магазина се нарича "Берекет" :)..Ако ти се доял хубав шашлик или пиленце на грил прясно опеченки, поръчваш, изчакваш 15-20 минутки и готово. Може разбира се и да се обадиш по телефона и куриера ще ти донеса поръчката до врата на апартамента ти. Много ми харесва това, че тука в Азербайджан винаги ще си купиш прясно месо. Животните се колят всеки божи ден. По магазините почти няма да видиш застояло месо по витрините. Та да си дойда на думата. Имаше разнообразие от месенце. Имаше и агнешки джоланчета, много апетитни. Реших, че в неделя ще приготвя едно вкусно ястие от азербайджанската кухня. Малък сюрприз за половинката. Докато се прибирахме в къщи, бавно бавно разхождайки се, започна да вали  сняг. 

Този сняг дето чакам от една година. Малките снежинки се гонеха с  вятъра и с цялата си сила се забиваха в кожата на лицата ни. Все едно някой те боцка с игла бързо бързо. Подгонвани от силния бакински вятър и падащите снежинки най-сетне се прибрахме. Все едно усещах, че времето ще се развали, като намислих това ястие. Много е подходящо за студена снежна зимна вечер.. И така днес ще си хапнем..Соютма от агнешко :)))








Продукти:
2 джоланчета(или толкова колко хора ще сте, по 1 джоланче на човек)
4 малко по-големи от средното картофа( по 2 картофа на порцията)
1 гл. голяма стар лук
1 ч.л. суха мента
1 ч.л. прясно счукан черен пипер
щипка шафран
сол на вкус

За сервиране:
1/2 кофичка кисело мляко
3 ск. чесън





Начин на приготвяне:
В тенджера с широко дъно слагаме джоланчетата. 

Сипваме вода колкото да не ги покрива с един дебел пръст. Щом кипне, отпенваме хубаво. Намаляваме котлона на най-слабата степен, слагаме цялата глава лук, предварително почистена. И така под капак оставяме да се вари до пълното сваряване на месото, около 2 часа. Шафрана се стрива хубаво в хаванче и към него сипваме 1 черпак от бульона, разбъркваме. 

Щом месото е готово, слагаме обелените картофи, както са така цели. Слагаме прясно счукания в хаванче черен пипер, сол, стрита суха мента, шафрана заедно с больончето.

Оставяме под капак на слаб котлон, докато не се сварят картофите. Щом картофите са готови, изключваме котлона и оставяме нашето ястие за около 15 минути да си поеме от всичките подправки. През това време разбъркваме киселото мляко със счукания чесън. 



Сервираме в дълбоки купички с по едно джоланче, картофче - едно или два, киселото мляко с чесън и филия топъл хляб.


Прекрасно ястие за зимните дни. Ех, и снежец да имаше повече време. Благодаря ти майко природо за този прекрасен миг, който ни подари. И няма значение, че сняг е имало само 24 часа...Бях искрено щастлива да усетя бодливите ти снежинки, зимо.. 

До скоро! До следващата година, когато ти отново ще дойдеш в южния град Баку. Ще ни изплашиш със силните си ветрове, но само за малко. За няколко часа аз пак ще се превърна в онова малко момиченце, което стои на балкона и се опитва с устни да хване поне една ледена снежинка...

 А хората забързани за някъде ще се сливат в едно цяло с железните си коне, които тихо си отпочиват под снежното одеялце, докато човека не ги повика.


Липсва ми снега. Липсва ми истинската зима. Липсва ми хрускането на снега под краката, докато дълго се разхождам из празните улици на града.

Добър Апетит!

Коментари

  1. Иха, Аля - най-после твоята зима и сняг:))) Радвам се, че заваля, макар и за ден!
    Интересно ястие си приготвила, и снимките са чудесни! А ледени висулки близала ли си?:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ястието е много вкусно и много леко. Бульона се получава много много вкусен с настине вкус на мента и черното пиперче. Висулките сме яли като деца. Тука не стига времето те да се образуват :(((..Иначе как без това :))))

      Изтриване
  2. Аля, много интересна кухня ни показваш, и според мен и вкусна!
    Благодаря ти и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Христинче!
      Азербайджанската кухня си заслужава да ес опита. Разнообразна е и вкусна!
      Лек вторник ти желая!

      Изтриване
  3. Пореднатта романтична приказка

    ОтговорИзтриване
  4. Красива зимна приказка. Не съм опитвала джолан, а този изглежда много вкусен.
    Интересна е тази азербайджанска кухня.
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи!
      Вкусен е, особено ако навън вали снежец и е стедено. Такова ястие си е зимните дни :)
      Поздрави от Баку и хубав ден ти желая!

      Изтриване
  5. Ей, всеки път като запишеш, ми се приисква да съм в Баку;) зимата и аз я обичам, а и тази година няма как да се оплачем от нея- и сняг имаше, и топли дни;)
    И сега понеже временцето се позатопли, ще чакам следващият сняг за едно джоланче;)Поздрави, Аура!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блазе ви за снежеца. Тука само 24 часа. И така е винаги... Южен град, какво да се прави. Много се радвам, че расказите ми допадат на някой. Има нещо тука, което те пленява от пръв поглед. Някаква магия...:))))
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  6. Браво! Стархотна публикация, Аля и чудна рецепта! Само дето принас по това време на годината още няма агнешко. Пък и агнешките джоланчета тук - скъпи, скъпи... По едно на човек - чак по Великден май... :(
    Поздрави, Аля!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Валя! Много ми е интересно защо така. Тука агнешко има през цялата година. Чудно ми е защо така при нас :(..Иначе са много вкусни бе Вале!:))))
      Прегръдки, мила!

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    3. И въпреки всичко, Вале по хубаво от България няма. Където и да съм, все там ми е сърцето. Не мога да свикна на друго място, опитах и не веднъж, не става...Мечтата ми е да се върна.
      Все ще се оправят нещата, не може вечно да е така..Трябва да вярваме.
      Прегръщам те силно, миличка!

      Изтриване
    4. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  7. Много красиво пишеш, някак ме пренасяш в тази атмосфера. като дете много обичах приказки, особено руските и сега някак си ме връщаш в детството и ми става топло и уютно и вкусно... Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катенце! Това са мои усещания. Обожавам зимата, снега, студа..Тука това много ми липсва, затова когато вали сняг( това е просто едно малко чудо за този град) радвам се като дете. Зимата си е една вълшебна зимна бяла приказка.
      Поздрави от вече и отново слънчевия Баку!

      Изтриване
  8. Все си мислех, че при вас сняг до колене,а то не било такаааа.Разписала се е зимата за 24 часа и това си е.Природа-какво да се прави?Но поне е оставила в теб прекрасното зимно настроение и с едно всукно джуланче.Наистина няма случайни неща,Аля.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какъв ти сняг, Живе. Тука зимата температурата е +10 +15 градуса. А през лятото е умирачка +50. През цялата година влажността е 80%..Тежък климат поне за мен..

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации