19 януари 2017 г.

Домашни пилешки кренвирши

Всички обичаме кренвирши, да не говорим за децата. В последно време никой не може да каже какъв е точно състава им. От какво месо и колко химия има в тях. 
Предлагам ви да не се лишаваме от вкусните кренвирши, след като има начин да си ги направим сами в къщи. Днес менюто е домашни пилешки кренвирши с млечно-кашвакален сос.


Продукти:
1 пиле около 1,500 кг
1 яйце
1 ч.ч.(200 мл) прясно мляко
щипка индийско орехче
2-3 скл. чесън
1 с.л. сок от червено цвекло
1/3 ч.л. млян черен пипер
1/2 ч.л. сол

За соса:
1 с.л. брашно
50 гр. краве масло
1 ч.ч. прясно мляко
5 парчета топено сирене "Hochland"
50 гр. кашкавал "Гауда"
щипка млян черен пипер
сол на вкус


Начин на приготвяне на кренвиршите:

  • Пилето се обезкостява. Кокалите слагаме в торбичка и в  камерата. От тях ще се получи чудесен бульон за супа.
  • Месото заедно с кожата се нарязва на средни парчета. Залива се с прясното мляко. Слагаме и счукания чесън. Оставяме в хладилника за около 2 часа.
  • След това месото се смила поне 3 пъти през месомелачката заедно с млякото.
  • Слагаме  леко разбито яйце, подправките. 1 с.л. сок от червено цвекло за цвят(може да ползвате щипка сладкарска червена боя.
  • Застиламе плота с парче домакинско фолио сложено в два пласта. Размера на фолиото зависи колко големи ще правите вашите кренвирши. Слагаме 2 с.л. с връх от сместа и завиваме във формата на кренвирш. Единия край усукваме и връзваме с бял конец. Другия край усукваме докато кренвирша не придобия класическата си форма. Трябва да е плътно. Връзваме и него с конец. Така постъпваме със останалата кайма. 
  • В тенджера, широка колкото са дълги кренвиршите, сипваме достатъчно вода и кипваме. Щом водата кипне слагаме нашите кренвирши вътре. Варим 20 минути на среден котлон.
  • Готовите кренвирши изваждаме и оставяме за 2-3 минути. Махаме фолиото и хапваме домашни и вкусни кренвирши.

Аз хапнах кренвирши и микс от зеленчуци сварени на пара в комбинацията на чудния млечно-кашвален сос.

Начин на приготвяне на соса:

  • Запържваме брашното в суха тенджерка с дебело дъно. 
  • Щом почне брашното да си променя цвета, махаме от котлона и слагаме маслото при непрекъснато бъркане. Връщаме на слаб котлон и запържваме за още около 1-2 минутки.
  • Сипваме студеното мляко. Непрекъснато бъркаме с тел. Аз слагам млякото по малко, докато не стигна консистенцията колкото боза. 
  • Слагаме и сирената. Щом се разтопят, слагаме подправките и солта на вкус.



P.S.След като ги сварите, може леко да ги пръжнете стават още по-вкусни :)
Аз правя едно по-голямо количество и ги замразявам. Чудесно се съхраняват в камерата, като реша да си приготвя, слагам ги във вряла вода или на пара без да размразявам предварително.
В средата може да сложите пръчици кашкавал и ще получите кренвирши с кашкавал и т.н. 




Добър Апетит!

17 януари 2017 г.

Телешки пълнени кюфтенца на пара

Докато живях в Прага бях си купила уред за варене на пара. Използвах го точно 3 пъти. След преместването ни в Баку така и си остана в кутията, опакован. Вчера се разрових из багажа :) и го открих. Как можах да го държа прибран толкова време. Май дори забравих за неговото съществуване. С такъв уред може да си приготвяте куп вкусни неща, особено ако решите да спазвате здравословното хранене. 
Днес ще ви покажа едни невероятно вкусни кюфтенца на пара с пълнеж от гъби. 
Да започваме готвенето :)


Продукти:
600 гр. телешка кайма
1 яйце
150 гр. кашкавал "Гауда"
1 гл стар лук
1/2 ч.л. млян черен пипер
1/2 ч.л. сол

За пълнежа:
250 гр. пресни печурки
30 р. краве масло
щипка черен пипер
сол на вкус

Начин на приготвяне:
  • Каймата се смила поне три пъти, като последния път заедно с месото смиламе кашкавала и лука. 
  • Прибавяме леко разбитото с вилица яйце, черния пипер и солта. Със солта трябва да се внимава, ако кашкавала е солен ще се сложи по малко.
  • Омесваме хубаво каймата и я оставяме на страна да си почине.
  • В тиган слагаме маслото и целите гъби. Запържваме до леко златисто. Слагаме солта и черния пипер.
  • Изпържените гъби също се смилат през месомелачката заедно с мазнината. Това ще е нашия пълнеж. 
  • Оформяме кръгли кюфтенца, като във всяко слагаме по 1 ч.л. от пълнежа. 
  •  Кюфтенцата се подреждат в уреда за готвене на пара.
  •  Време за готвене 30 минути.
  • Сервираме по желание: със салата, ориз, картофи или както в моя случай, с варена елда с малко краве масло.
 P.S. Ако нямате специалния уред за варене на пара има възможност и без него да ги приготвите. Вземете метален гевгир. Подредете кюфтенцата вътре. В тенджера по-малка от диаметъра на гевгира, сипваме 1 ч.ч. вода. Слагаме на котлона. Слагаме гевгира в тенджерата. Дъното на гевгира не трябва да докосва водата. Трябва да има разстояние. Слагаме подходящ капак. Включваме котлона да заври водата вътре. Щом заври, намаляваме котлона на минимум и така готвим нашите кюфтенца. Времето ще е същото. 
Гъбите за пълнежа може да се нарежат на ситно.

За тези които не обичат ястия на пара, може да ги изпържите, като предварително ги панирате в брашно. Така кашкавала няма да изтече и залепне за тигана. :). Или да ги изпечете на фурна. Въпрос на вкус и предпочитания.
Добър Апетит!

12 януари 2017 г.

Ориз с аромат на Индия

Преди няколко дена представих едно чудно Пиле "Тандури",което се сервира с ориз. Естествено ориза трябва да е в индийски стил,по индийска рецепта. Та днес един вкусен ориз, който ще се хареса на тези, които не обичат ориза за гарнитура да прилича на каша :) Всяко зрънце по отделно обвито от ароматно топено краве масло с дъх на Индия :)


Продукти:
1 ч.ч. дълъг ориз "Басмати"
2 ч.ч. гореща вода
1/2 ч.л. куркума
1,2 ч.л. млян черен пипер
1 ч.л. сол
3-4 с.л. топено краве масло(рецепта ТУК)

Начин на приготвяне:
  • Ориза се измива много хубаво, като се претрива между пръстите, докато водата не стане прозрачна. 
  • Прецеждаме. 
  • В подходящ съд с дебело дъно разтопяваме маслото и сипваме към него ориза, солта и подправките без водата. 
  • От тук нататък започваме да пържим нашия ориз. Отнема известно време. 
  • В началото трябва постоянно да се бърка за да не залепва за дъното на съда.  
  • Първата фаза на ориза е да стане стъклен. Щом стигне стъклената си фаза ще спре да залепва за дъното. Продължава ме да пържим. 

  • Втората фаза на ориза е да започне да побелява. Щом побелее сипваме горещата вода.
  • Слагаме капак и на много слаб огън варим около 15-20 минути без да отваряме капака. 
  • Изключваме ориза и така го остава ме за още 20-30 минути. Нашия ориз готов.
P.S. Хубаво е за тази рецепта да използвате ориз "Басмати", но ако нямате такъв може да ползвате и обикновен дълъг ориз.
Ако нямате топено краве масло ползвайте обикновено.

 Добър Апетит и до нови срещи и пътешествия!

9 януари 2017 г.

Пиле "Тандури"

Нова година нов късмет :) 
Да я започнем с разходка до Индия и чудната рецепта за пиле "Тандури". Леко пикантно, крехко и ароматно пилешко месо за началото на новата година :) За тази рецепта са най-подходящи пилешки бутчета. 
Въпреки дългото мариноване рецептата си заслужава чакането.


Продукти:
5 бр. пилешки бутчета
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. настърган на ситно пресен джинджифил
1 с.л. настърган на ситно(или пресован) чесън
сока на 1 лимон
1 с.л. сол
Подправки:
1 с.л. млян кориандър
2 ч.л. лют червен пипер
2 с.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. млян кимион
1 с.л. куркума
1 с.л. сумах

Начин на приготвяне:
  • Махаме кожата от бутчетата. Правим с остър нож надрези, като между тях оставяме около 1 см разстояние. 
  • На кухненския плот или дъска за рязане слагаме 1 ч.л. сол, 1 ч.л. червен пипер и 1 ч.л. лют червен пипер. Разбъркайте. С тази смес натриваме хубаво всяко бутче, като се стараем да попадне от сместа и в разрезите. 
  • Оставяме месото на плота и го поливаме с половината от сока. 
  • В отделна купа смесваме киселото мляко, останалия лимонов сок, настърганите джинджифил и чесън, останалата сол. 
  • Към млечната смес слагаме останалите подправки. Разбъркваме. 
  • Слагаме в сместа бутчетата, овалваме ги хубаво. 
  • Покриваме купата с подходящ капак или домакинско фолио и ги забравяме за около 12 часа в хладилника, но ако имате време и желание е добре да престоят там 24 часа. 
  • След като се мариноват загряваме фурната на максимална температура(при мен 320* градуса). Подреждаме ги върху скарата на фурната. Печем по 15-20 минути от всяка страна до златисто само с горен реотан. Да не забравим да сложим и тава, за да има къде да капе сока от месото и да не загаря.
  • Сервираме с ориз.









Добър Апетит!