24 май 2016 г.

Сладоледените кошнички от TESTY

Сигурно няма кулинар, който да не се е натъквал на малки видео клипчета из нета на TESTY. Рецептите са им страшно лесни и много вкусни. Когато видях това клипче направо усетих вкуса на този десерт. Лятото дойде и сега вече е дошло времето на сладоледените десерти. А този десерт определено е в графа "Любими" вече. Опитайте го и да не забравите да почерпите гостите си с него. Уверявам ви, че ще ги впечатлите много.


Чаена Чаша=250 мл

Продукти за 7-8 бр. кошнички:
100 гр. краве масло
2 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. брашно
1 ванилия
4 яйца
500 гр. олио за пържене

За сервиране:
5 с.л. бяла кристална захар
1 ч.л. канела на прах
500 гр. сладолед по избор( в моя случай шоколадов :))
сладко или сироп по избор
3 с.л. печени филирани бадеми

Начин на приготвяне:
  • В тенджерка сипваме водата, маслото, захарта и солта. Слагаме на котлона.
  • Щом кипне водата. Маслото и захарта се разтопят, слагаме цялото брашно и ванилията. Махаме от котлона и бързо с дървена лъжица разбъркваме до получаване на тестена топка. Оставяме да изстине около 5-10 минути. 
  • След като тестото поизстине, слагаме яйцата едно по едно, като след всяко хубаво разбъркваме, докато не се усвои яйцето на пълно. Получаваме доста лепкаво тесто.
  • Взимаме тавата за мъфини. Обръщаме я с дъното на горе. Намазваме формичките с олио през едно. С помощта на шприц за торти с набразден накрайник оформяме кошничките една по една. Навиваме тестото около всяка фрмичка като охлювче.
  • Слагаме формата във фризера поне за една нощ. Трябва много хубаво да стегнат. 
  • Изваждаме тавичката обръщаме с дъното на долу(демек с кошничките надолу) и там където са нашите кошнички сипваме по малко в дупките топла вода за около 20 секунди. Изливаме водата. Пак обръщаме и отделяме нашите кошнички от формата помагайки си с нож. Връщаме кошничките във фризера.
  • В чинийка слагаме бялата кристална захар и я разбъркваме с канелата. Оставяме на страни.
  • Загряваме голямо количество олио в дълбока тенджерка. Кошничките трябва да плуват в олиото по време на пърженето. Аз използвам малка тенджерка колкото за една кошничка. Така ми отива по-малко олио. Проверяваме нашето олио дали е загряло достатъчно като пъхнем дръжката на дървена лъжи вътре, щом почне на се пържи значи вече можем да сложим и кошничките. Изпържваме до приятно златист цвят на слаб котлон. Вадим от фризера една по една иначе много бързо се отпускат. Кошничките се изпържват бързо.
  • Изпържената кошничка веднага щом я извадите я пускате в канелената захар и я посипвате от всичките страни. 
  • Слагаме готовата кошничка в чинията за сервиране. Гарнираме  с топка-две сладолед. Поливаме със сладко и поръсваме с филирани бадеми. 


Един невероятен сладоледен десерт за малки и големи. Отдавна не бях хапвала нещо толкова вкусно и нежно на вкус.


P.S. Не се претеснявайте от това че трябва да пържите кошничките в такова голямо количество олио. Тестото изобщо не попива от олиото. Получава се много приятна коричка, а вътре много меко и на мехурчета. Спокойно може да се яде с лъжичка. 
Количеството на кошничките зависи от големината на формите за мъфини.
В рецептата си слагам и оригиналното клипче на TESTY
В него ще видите точно как става приготвянето на този великопелен летен десерт.

video 
Днес се разходихме из кулинарните дебри на TESTY.

Разходката е доста сполучлива и обещам да не е последна. :)


И да не забравите да гласувате ТУК за вкусните  
"Кулинарни Пътешествия и още нещо... :)" в годишните награди на "Блоговодител".
 
До скоро Кулинарно Пътешествие и още нещо!!!

18 май 2016 г.

Турска крем супа от червена леща

Днес ще отпътуваме за Турция и ще хапнем от прочутата турска крем супа от червена леща. Много обичам леща. Някой недобросъвестни готвачи слагат малко леща и повечко брашно за гъстота. 
Попадах на такава супа и бях страшно разочарована :(
Ние ще си направим вкусна и истинска турска супичка само от леща, каквато трябва да бъде.


Продукти:
1 ч.ч. червена леща
2 с.л. кръгъл ориз
1 средна глава стар лук
1 голям домат
3 с.л. олио
около 1700 мл горещ бульон/вода
1 с.л. универсална подправка, ако използваме вода
1 ч.л. млян кимион
1 ч.л. суха мента
1/2 ч.л. млян черен пипер
сол на вкус

За сервиране:
1 с.л. краве масло
1 с.л. ситен пресен магданоз
1 ч.л. лют червен пипер на люспи


Начин на приготвяне:
  • Почистения лук се нарязва на ситни кубчета и се задушава в олиото до леко златисто. 
  • Домата  се залива с вряла вода за около 20 сек. След което се потапя в ледена вода и се почиства от ципата. Нарязва се на ситни кубчета и се слага към лука. Задушаваме 5-7 минути.
  • Измитите леща и ориза се слагат към зеленчуците. Запържваме 5 минути, след което сипваме 1300 мл гореща вода, 1 с.л. универсална подправка. 
  • Супата ври 20 минути на слаб котлон. Ако ви се стори, че супата е прекалено гъста добавете още вряла вода\бульон на ваш вкус.
  • След като лещата и ориза са готови, махаме тенджерата от котлона и пасираме супата направо в тенджерата. Слагаме подправките и солта. Разбъркваме.
  • Връщаме на котлона. Щом клокне супата изключваме. 
  • В малко тиганче загряваме маслото. Към него слагаме магданоза и лютия пипер. Запържваме около 1 минута.
  • Сервираме супата поръсена с магданозената запръжка и парче топъл хляб.


Чудна и ароматна супичка. Една истинска наслада за небцето :) 



Надявам се днешното предложение за леща в по-различен вариант ви е допаднало.
P.S. Рецептата е от руски сайт "Поваренок".

До скоро, приятели!
:)

15 май 2016 г.

2 години блог с Плетената Питка на Ваня

Днес стават точно две години от създаването на моето скромно местенце. Две години от както започнах пътешествието си из кулинарните блогърски дерби. Чудех се с какво да ви почерпя, но ще спазя българския обичай. Почерпете се с невероятно вкусната питка. Има едно девойче в блогърското пространство на което се възхищавам. Тя има златни ръчички. Каквото и да съм приготвила от нейните рецепти, винаги отличен и вкусен резултат.  Това е  Ваня Джорджевич и нейните невероятни печива. 
Ако искате да видите точно стъпка по стъпка как се приготвя питката влезте ТУК.
Моята питка е по-низка защото използвах форма с ринг с диаметър 24 см.


Продукти:
650 гр брашно
125 мл топло прясно мляко
125 мл топла вода
1 яйце +1 белтък в тестото
50 гр кисело мляко
50 мл олио
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. суха мая

За намазване:
70 гр краве масло
1 жълтък
4 с.л. сусам за поръсване на питката


Начин на приготвяне:

  • В купа смесваме топлата вода, маята,захарта и няколко супени лъжици брашно. Покриваме с домакинско фолио и оставяме на топло да шупне.
  • В голяма купа сипваме топлото мляко, яйцата, олиото, киселото мляко, шупналата мая. Разбъркваме. Сипваме брашното и омесваме меко не лепнещо тесто. Оставяме тестото за 15 минути на страни.


  • Отпочиналото тесто разделяме на 4 топки. Всяка топка разточваме на кръг с диаметър 24см. намазваме с меко масло. Отгоре слагаме другата кора и пак намазваме с масло. И така с останалите като последната най-горната кора не се маже . По средата слагаме ракиена чаша това ще е центъра. Разрязваме до чашата на 8 триъгълника нашата купчинка. Всяко триъгълниче на още 3 по-малки и преплитаме на плитка. Трябва да се получат 8 плитки. 
  • Подреждаме в тава с диаметър 24 см. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса.
  • Втасалата питка се намазва с разбит жълтък. Поръсва се със сусам.
  • Печем на 150*(газова фурна ) до готовност. Проверява ме с дървен шиш.

До скоро Кулинарно Пътешествие!

13 май 2016 г.

Лятна салата

Понеже при нас лятото е вече факт и тежките манджи са забранени в нашето семейство за летния период, днес ще ви предложа една много лесна и вкусна салата, която скалъпих днес за обяд набързо. Разбира се става и за лека вечеря.



Продукти за 1 голяма порция:
1 голям градински розов домат
7-8 средни репички
3-4 листа марула
3 стръка зелен лук
1/2 зелена чушка

За дресинга:
4 с.л. гъсто кисело мляко
1-2 с.л. майонеза(на вкус)
1 ч.л. горчица
7-8 капки чили сос
щипка млян черен пипер
щипка сол на  вкус

За сервиране:
1 маслинка
1 твърдо сварено пъдпъдъче яйце
няколко филии черен хляб



Начин на приготвяне:
  • Всичките зеленчуци се почистват и се измиват на течаща вода. 
  • Подсушават се. 
  • В купа нарязваме зеленчуците по следния начин: домата  на средни кубчета., чушката на ивички, марулята на тънки лентички, репичките на тънки кръгчета, зеления лук на малки кръгчета. 
  • Продуктите за дресинга се смесват с помоща на тел.
  • Хляба се запича на грил тигана, в тостер или на грен реотан във фурната.
  • Заливаме нарязаните зеленчуци с дреинга. Съвсем леко на две обръщания объркваме салата.
  • Сервираме в купа с пречени филии черен хляб, варено яйчице и маслинка. 

Сервирах салатката в една 100 годишна купичка, подарена ми е от свекърва ми от чииза й, 
за което съм й страшно благодарна.

Пращам ви малко от прекрасното, слънчево и топло лято!!!
 
До скоро лятно кулинарно или не пътешествие! :)

11 май 2016 г.

Гордея се...

Аз се гордея с това, че моят дядо е преминал цялата Втора Световна Война и стигна до Берлин. Завърнал се е в къщи, като победител! Аз се гордея, че братята му загинаха, дадоха живота си за нас, за нашето бъдеще, за бъдещите поколения.
Честит празник, мили мои и Лека Ви пръст! Дано сте на по-добро място...
Не съм ви забравила, не съм забравила това, което сте направили за нас! 


Чак тези дни разбрах какъв герой е бил дядо ми. Той си отиде, когато аз бях една на 17. Тогава не ме интересевуша войната, не ми беше интересна. Гледахме филми и не можахме да си представим какво е било и защо дядо ми плаче като малко дете, когато гледа някой филм за онези далечни дни. И чак когато на 19 усетих на гърба си какво е война в прекия й смисъл, чак тогава разбрах защо той никога не ни разказваше за войната. 
Видях смъртта с очите си, Усетих дъха й...
Пазете мира, той толкова е крехък!
Толкова е лесно да се разпали една война и толкова е трудно да се постигне мир...



9 Май 2016 година в град Баку, Азербайджан. 

 Героите на 20 век...


На това място са погребени 1600 воини, които са били ранени и след това починали по болниците през 1941-1945 гг в Баку.


С портретите на своите близки..


Безсмъртния полк, една невероятна акция,която е започнала от един малък град в Русия преди няколко години. Днес в тази акция участваха вече над 3 милиона души по целия свят.

Бъдещето поколение ще знае и ще помни героизма на тези хора.




 Победа...


















От нас зависи дали бъдещите поколения ще знаят истината за тази война. От нас зависи дали бъдещите поколения ще осъзнаят какво носи една война.

С благодарност към загиналите и оцелелите в тази жестока война!
Поклон...


Това беше един фотомиг на 9 Май 2016 година.
До скоро!

6 май 2016 г.

Пиле "Молдова"

Днес е Гергьовден. 
Честито на всички именици. Живи и здрави бъдете. 
Бог да ви помага и закриля! 

Както вече знаете аз обичам да пътешествам и да хапвам вкусно. През март месец посетих република Молдова и разбира се не можах да не опитам от местните вкусотии. Молдовската кухня до някъде прилича на българската- много печива, много зеленчуци, различни манджи, скари, и какво ли още не :) Днес ще ви представя едно вкусно ястие с пиле и с това ще наруша традицията за агнешкото на този ден. 
Има хора които не обичат агнешко, за тях предлагам днес да хапнат пиленце.
Ароматно и крехко с вкус на Молдова.

Продукти:
1 пиле около 1,600 гр
3 с.л. с връх доматено пюре
4 гл. средни стар лук
1 ч.ч. червено вино
100 гр. краве масло
2 дафинови листа
1 ч.л. черен пипер
5 скл. чесън
1 с.л. оцет
1 с.л. захар
сол на вкус

За сервиране:
2-3 скл. счукан чесън
1/2  вр. магданоз
сварен бял ориз



Начин на приготвяне:
  • Пилето се измива и подсушава. Нарязва се на средни парчета. В тиган се загрява цялото масло. Месото се изпържва на порции до златисто от всички страни, на среден котлон. Изважда се в подходяща за фурната дълбока тенджера с капак, в случая от йенско стъкло.
  • Лука се нарязва на ситни кубчета и се изпържва също до златисто в мазнината от пилето. Готовия лук се изсипва заедно с мазнината към месото.
  • В купичка разреждаме доматено пюре с вода. Доматена смес трябва да прилича по консистенция на боза. Към нея прибавяме захарта, оцета, счукания чесън, солта и черния пипер. Разбъркваме и заливаме пилето. Също така слагаме и червеното вино върху месото. Пъхаме между парчетата месо дафиновия лист. Слагаме капака на тенджерата.

  • Слагаме в студена фурна за да не се спука стъклената тенджера. Печем на 160*(газова фурна) около 1,5 часа. 
  • Ястието сервираме с топки бял ориз, поръсено с магданоз и счукан чесън. 

И за да усетите цялото вдъхновение на Молдова и на това чудесно ястие, 
сипете си чаша червено молдовско вино. Молдова е една слънчева страна на виното. Там не минава и ден без няколко глътки от този божествен еликсир на бога на плодородието и виното Бахкус. 


Желая ви Добър Апетит и прекрасни празнични почивни дни!

3 май 2016 г.

Великденски Курабийки

Великден почти отмина. Красивите и вкусни трапези, които сме приготвили за нашите близки вече са история или почти история. Тук таме още е останло по някоя парче от ароматния козунак. В чинийката ме чакат няколко великденски курабийки. 
За този Великден за първи път направих куроабийки. 
А курабийки украсени с айсинг правя за първи път в живота си. За направата на тестото използвах две рецепти. Една българска рецепта от ТУК. Тези курабийки станаха малко по-твърди, но пък по времето на печене абсолютно запазиха формата си и не се деформираха. Наложи се да добавя 1 жълтък в тази рецепта, тъй като тестото силно се ронеше и неможах да го събера на топка, а за разточване не можеше да става и дума.  Втората рецепта, която използавах, открих в едно руско клипче. Някой курабийки леко загубиха формата си, но пък станаха много вкусни и по меки. Днес ще ви предстая руската рецепта.


Чаена Чаша - 200 гр

Продукти за курабийките:
500 гр.брашно
180 гр. краве масло
1 ч.ч. захар
2 с.л. заквасена сметана/кисело мляко
1 с.л. оцет
1 ч.л. сода за хляб
ванилия на върха на ножа

Продукти за айсинга:
2 белтъка
3 ч.ч. пудра захар
сладкарски бои


Начин на приготвяне на курабийките:
  • Към пресятото брашно се слагат всички сухи съставки без да се разбъркват.
  • Към разтопеното масло се добавя оцета без да се разбърква.
  • Към брашнената смес се добавя сметаната и маслото с оцета.
  • Омесва се меко нелепнещо тесто.
  • От тестото се оформя цилиндър, завива се с домакинско фолио и се оставя за около 15 минути в хладилника.
  • След което се изважда тестото, отрязва се едно парче, останалото тесто се завива във фолиото и връща в хладилника.
  • Слага се отрязаната топка тесто между две парчета домакинско фолио и с помощта на точилката  се разточва кора с дебелина 0,5 мм.
  • Изрязват се с помощта на формички курабийки.
  • Ако нямате специални формички използвайте чаша за чай.
  • Изрязва се кръгче и в единия му край леко се притиска да стане по-тесно. Ще прилича на яйце.
  • Изпичат се курабийките до златисто в тава застлана с хартия за печене, на 150*(при мен газова фурна, която е доста силна).
  • Оставят се на метална решетка от фурната до пълното им изстиване.

Начин на приготвяне на айсинга:
  • С помощта на миксер леко се разбиват белтъците.
  • При непрекъснато бъркане се сипва по малко от пудрата захар.
  • Не я слагайте цялата, а постепенно.
  • Докато получите айсинг с нужната гъстота. 
  • Айсинга се разделя в отделни купички.
  • Оцветяват се с боите в тон в който желаем.
  • Аз си помагах с дървени клечки за зъби и  с дървени шишове.
  • Може да направите пликчета-фунийки от хартия за печене и така да украсите вашите курабийки.
В това руско клипче може да видите как точно става направата на пликчета. 

video 

По време на работа с айсинг купичките трябва да бъдат плътно покрити с домакинско фолио за да не изсъхва. Айсинга се съхранява в купичките в хладилника една седмица. Ако айсинга ви е прекалено гъст може да му капнете една капка вода да разбъркате и да прецените дали ви е удобна тази гъстота за работа. Не сипвайте много вода, защото иначе ще стане много течен и ще трябва да добавите пудра захар. Капка по капка от водичката. Също така за украса използвах захарни фигурки, които тук се продават в изобилие.
При мен отидоха няколко дена за направата на курабийките. 
Един ден изпекох курабийките и останалите дни украсявах.

Христос Воскресе!
Живи и здрави! 
Пожелавм на всички ви Божието благословение, любов, късмет и щастие на вас 
и вашите семейства!

 До скоро следващо пътешествие!