14 април 2016 г.

Ах, пролет пролет! Ти дойде!

Да си призная честно, не обичам топлите сезони на годината.
Какво да се прави, аз съм зимно чедо :) Но не мога да отричам красотата им. 
Ето пролетта дойде и напълни въздуха с аромата на черешовите, дюлевите и още какви ли не дървета. Заставаш под едно от тях, затваряш очи и се наслаждаваш на аромата им. Наслаждаваш се на жуженето на пчеличките, които отвориха работния сезон, сезона на събирането на меда, който ще папкаме през студените месеци.
Искам да напълня душите ви приятели с топлата пролет, с уханата пролет, с влюбената в живота пролет. 
Да започваме нашето пролетно пътешествие :)

Разцъфлната бяла череша, тя е като невеста тези дни.



 И синьото небе...


Захарно-разцъфналата дюля...

Приземявам се! :)
 

Пролет, Пролет, Пролет, Пролет..
С момичешки устни, с момчешки ръце
Пролет, Пролет, Пролет, Пролет...
В кусите ми блика, в кръвта ми тече...


Обичам ви и ви пожелавам топла, прекрасна и обичана пролет!

11 април 2016 г.

Пролетни картофи с чесън и копър

Поста продължава и днес предлагам да си направим за обяд  постни картофки
овкусени с пресен чесън и копър.


Продукти:
1 кг картофи
1 гл. стар лук
1/2 вр. пресен копър
2 стръка пресен чесън
4-5 с.л. олио
черен пипер на вкус
сол на вкус


Начин на приготвяне:

Избираме картофи с големина на яйце. Без да се белят се сваряват.  

Докато се варят картофите, запържваме ситния лук в олиото. Когато лука започне да придобива златист цвят, към него слагаме ситния копър и наситнения чесън. 
Поръсваме с черния пипер и сол на вкус и задушаваме още 1 минута.


Щом картофите се сварят изсипваме горещата вода и сипваме студена. 
Оставяме на страна за 5 минути. След което се обелват внимателно. 
 Към чесновата смес слагаме обелените картофи и обръщаме за 1 минута на слаб котлон.
Нашите картофи са готови за консумация.


Добър Апетит! 

8 април 2016 г.

Постна майонеза

Винаги така става, щом решиш да спазваш диета или както сега пост, ти се дояжда точно това, което не може в даден момент да се консумира. Но винаги има изход. 
Днес предлагам постна рецепта от необятната руска кухня за постна майонеза. 
Доста сполучлив вариант. Вкуса й точно като  на истинската майонеза.


Продукти: 
0,5 ч.ч. брашно
1,5 ч.ч. вода
4 с.л.олио/зехтин
2,5 с.л. лимонов сок
2 ч.л. горчица
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
щипка черен пипер(по желание)



Начин на приготвяне:
Брашното се разрежда в малко от водата. Разбъркваме с тел хубаво, да няма бучки. След което сипваме останалата вода, разбъркваме. Слагаме сместа на 3 минути в микровълновата, като на всяка минута разбъркваме с тел. Щом сместа се сгъсти, оставяме я малко да изстине, около 5 минути. Останалите продукти изсипваме в купа и разбиваме с миксер. Добавяме и брашнената смес лъжица по лъжица при непрекъснато бъркане. Щом сместа стане хомогенна, нашата постна майонеза е готова. 
Вкуса като на истинска майонеза. 


Ако й добавите счукан чесън и малко ситен копър, ще получите чуден сос за варени картофки.
Пожелавам на всички Добър Апетит, търпение и воля.


До скоро Пътешествие Кулинарно или не :)))

6 април 2016 г.

Постен вишнев кекс

Да си направим постен какаов кекс с вишни. Да да, точно така постен. 
Без яйца и мляко :), това напълно е возможно. Приятно сладък с леко киселата вишна, с плътна консистенция, но изобщо не е сух, както се вижда от снимките.
Много бързо се приготвя и продуктите са простички.

Размер на тавичката 20 х 25 см

Продукти:
2 ч.ч. брашно
200 гр. замразени вишни без костилката
0,5 ч.ч. захар
0,5 ч.ч. олио
2 с.л. какао
2 с.л. мед
1 пак. ванилия
1 ч.ч. бакпулвер
щипка сол

2 с.л. пудра захар за поръсване
1 с.л. галета за тавичката

  
Начин на приготвяне:
Вишната се размразява и се изцежда от сока. Сока сипваме в чаена чаша с която ще измерваме останалите продукти. Доливаме хладка вода. 
Пресяваме брашното. В купа смесваме всички сухи съставки, без захарта.
В друга купа смесваме мокрите съставки и захарта. Разбиваме с телена бъркалка до пълното разтваряне на захарта. След което по-малко слагаме и от брашнената смес. Накрая слагаме и ягодките на вишната. Разбъркваме. Получаваме нормално кексово тесто.


Тавичката намазваме с олио и поръсваме с галета. Изсипваме тестото в тавичката. 
Печем на 160*(газова фурна, за електрическата температурата трябва да се увеличи) до готовност, около 45-50 минутки. Проверяваме с дървен шиш. Щом шиша излезе сух, кекса е готов. Вадим кекса от фурната, оставяме за около 15 минути да изстине малко. След това го вадим от тавичката и оставяме върху решетката до пълното изстиване.  
Нарязваме на порции и поръсваме с пудра захар.  
Сипваме си чаша чай или кафе, или може би чаша капучино, и се наслаждаваме на вкуса му. .                                                                                                                                                         

Приятен какаов кекс с вишна. Поста също може да е вкусен. 
Не е задължително да се лишаваме от вкусните десерти през това време.

P.S. Рецептата е от руски сайт "Поваренок"

Ако ви хареса днешното пътешествие и сте в очакване на ново, 
гласувайте за "Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)" 
в годишните награди на "Блоговодител" ТУК.


 Пролетта дойде. Птичките пеят. Слънцето напича.
Пожелавам ви хубава, топла и спокойна пролет. 
Бъдете добри и Бог да ви пази!

Отивам на малко Кулинарно Пътешествие...на село...:))))))))))))...

Добър Апетит!

4 април 2016 г.

Постна картофена яхния

Днес ще хапнем малко постна манджичка от гагаузката кухня. Гагаузите са тюркска народност, живееща на територията на Република Молдова. Изповядват православната вяра и в тези дни повечето от тях постят
На тази манджа ме научи една прекрасна жена, леля Ваня. 
Предлагам я и на вас, особено за тези, които постят.


Продукти:
1,5 кг.картофи
1 гл.лук
1 морков
1 ч.л. доматено пюре/пиперково пюре
1 с.л. с връх брашно
2-3 с.л. олио

1/2 вр. пресен копър
1/2 вр. пресен магданоз
1 дафинов лист
4-5 зърна черен пипер
сол на вкус




Начин на приготвяне: 
Моркова се почиства и се нарязва на ситни кубчета или се рендосва на едро. Прибавяме нарязан на ситни кубчета лук и запържваме в тенджера за 5-6 мин в олиото. Слагаме доматеното/пиперково пюре - разбъркваме и оставяме за 2 мин. да се задушат зеленчуците. Обелените картофи се нарязват на средни парчета и се изсипват към зеленчуците, посипваме с 1 с.л. с връх брашно. Хубаво разбъркваме и доливаме вряла гореща вода толкова, че да не покрива картофите с около 2 пръста. Разбъркваме да не стане брашното на бучки. След като кипне, намаляваме котлона на най-слабата степен, слагаме дафиновия лист, черния пипер на зърна и задушаваме до готовност.
След като манджата е готова, поръсваме с наситнени зелени подправки и покриваме с капак за около 10на минутки или сервираме нашите картофки поръсени с пресни подправки на вкус.
Сервираме с люта чушка и филия топло постно хлебче.


P.S. Рецептата е от Гагаузката Кухня, от една позната от Молдова.

Добър Апетит!

1 април 2016 г.

Мариновани печурки ала "Венецуела"

Днес ще се прехвърлим до Венецуела. Нали сме на Кулинарно Пътешествие :)Рецептата беше една от първите, които опитах да приготвя след като се появи пространството на Интернет. Тогава много ми хареса. Но някак си я позабравих. И днес след ровене из старите записки я открих. Вече не си и спомням сайта от който си я преписах. И понеже в нета се подвизават доста варианти на тези вкусни печурки, не мога с точност да открия източника, предполагам, че това не е толкова важно. 
Важното е, че наистина доста сполучлива рецепта. 
Ако искате да учудите гостите си с едно прекрасно мезенце за ракийка, водчица или винце, непременно ги направете. 
Ще останете очаровани от вкуса 
и може би повече няма да си купите готови мариновани гъби за мезе или за салата.



Продукти:
500 гр пресни печурки
80 гр. ябълков оцет
120 мл олио
4 скл. чесън
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
4 бр. дафинови листа
10 зърна бахар
4 клонки копър

За сервиране:
4-5 с.л. консервиран грах
2-3 стр. пресен зелен лук
няколко капки зехтин

Начин на приготвяне:
Гъбите хубаво се измиват. Ако са големи се нарязват на 2 или на 4 половинки. Подреждат се в дълбока тенджерка. Към тях прибавяме останалите продукти. Чесъна се смачква. Копъра може да нарежете на ситно или да го оставите така цял. Слагаме капак. Щом кипне, намаляваме котлона на най-слабата степен и варим 5 минути. Махаме от котлона и оставяме така в тенджерата да се изстуди. 


След като нашите гъби изстинат слагаме ги в бурканче и в хладилника за една нощ. 
На следващата сутрин са готови за консумация.
 Може да се съхраняват така около 1 месец, ако не ги изпапате още същия ден :)
Подходящи за консумация в самостоятелен вид. 
Ако искате нещо по-различно - сложете няколко лъжици консервиран грах, 2-3 стръка нарязан пресен зелен лук, няколко капки зехтин и ще получите много вкусна салата.


Чудни мариновани печурки за мезе или за салатка.

Ако ви хареса днешното пътешествие и сте в очакване на ново, 
гласувайте за "Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)" 
в годишните награди на "Блоговодител" ТУК


Добър Апетит!

Adiós! Nos vemos!