20 декември 2015 г.

Корейска салата с гъби

Празниците идват. 
Освен сладките неща разбирасе, че на масата ни трябва да присъства и някоя салатка. 
Днес ще ви предложа една чудна салата за ракийката. 
По-различното мезе. :)

Продукти:
1 кг печурки
2 моркова
2 гл стар лук
3-4 скл. чесън

За дресинга:
2 с.л. захар
4 с.л. оцет
1 ч.л. сол
100 гр. олио
1 ч.л. млян черен пипер
1 ч.л. червен пипер (при мен лют)


Начин на приготвяне:
Измитите гъби се подваряват в леко подсолена вода - 10 минути.  Водата се излива. Гъбите се нарязват на ивици в голяма купа. Ако ползвате дребни гъби, оставете ги цели. В отделна купа морковите се рендосват на ивици, ако нямате такова ренде, което може да видите в ето тази публикация Корейска салата от моркови нарежете ги на тънки ивици. Към морковите се нарязват на тънки полумесеци и 2те глави лук. Чесъна на ивички.

В купичка разбъркваме всичките продукти за дресигна и заливаме гъбите. Объркваме хубаво. Към гъбите прибавяме нарязаните зеленчуци. Всичко хубаво се разбърква, може и с ръце. Покриваме нашата салата с чиния така, че чинията да влезе в купата и напълно да покрие ястието. Отгоре слагаме някаква подходяща тежест. Аз използвах две малки гири общо 2кг, които увих хубаво в чиста торбичка. Слагаме нашата салата за 24 часа в хладилника. 
На другия ден имаме чудесно мезе за ракийката. :)


Направете вашата празнична трапеза по-различна от това на което сте свикнали. Ако обичате гъбки, моркови. Ако обичате аромата на чесънчето, тогава това е вашата салата. Може да я направите леко люта или да използвате обикновен червен пипер. 
Надявам се този вариант на мезе да ви допадне! 
Празниците идват!

Добър Апетит!


18 декември 2015 г.

Сладкиш "Нежност"

Като почнах със сладките неща да продължа. Днес ви предлагам едно чудесно сладкишче с извара и шоколад. Много нежно на вкус. С хрупкаво и топящото се в устата тесто. 


Чаена чаша - 250 гр.
Форма с ринг за торта - 26 см

Продукти за тестото:
200 гр замразено краве масло
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
2/3 ч.ч. захар

За пълнежа:
400 гр. хубава не солена извара
2/3 ч.ч. захар
2 яйца
1 тъмен шоколад
2 с.л. царевично нишесте
1 ванилия (аз ползвам течна и слагам 6 -7 капки)


Начин на приготвяне:
Фурната загряваме на 180 С.  Маслото се рендосва на едро. Слагаме към маслото и останалите продукти за тестото и претриваме на трохи. 

Пълнежа:
Изварата се намачква с вилица. Прибавяме захарта, яйцата, нишестето. Хубаво разбъркваме. Слагаме натрошен на парчета шоколад, разбъркваме отново.

На дъното на формата слагаме хартия за печене. Изсипваме половината от брашнените трохи. Разпределяме равномерно трохите с помоща на лъжица, без да натискаме. Сместта трябва да остане пухкава. Отгоре внимателно с лъжица, изсипваме нашия пълнеж. Разпределяме равномерно. Отгоре изсипваме останалите трохи.  Слагаме да се пече около 35-45 минути до леко златисто отгоре на 160С - 180С. След като е готов нашия садкиш, оставяме леко да се охлади, махаме ринга и слагаме в хладилника да стегне.

P.S. При мен фурната е на газ и е по-силна, затова ползвам по-низки температури.
Когато вадите сладкиша, ако в средата леко се люлее, няма страшно, след като изстине ще се стегне.

Рецептата е от руски сайт "Самые вкусные рецепты"

Добър Апетит!

17 декември 2015 г.

"Златната Пери"

Някой ще каже, че се хваля. Да, така е. :)
Смятам го за още един успех в кариерата си като фотограф, която се опитвам да създам. Бях любезно поканена от преподователя си по фотография, филмовия режисьор Шахира Таджжедин и директора, известния оператор и режисьор, Гусейн Мехтиев от филмовото студио "Азербайджанфилм", да направя фото сесия на създаването на наградата "Златната Пери". За мен бе чест и страхотно преживяване да се докосна до работата на скулптора Микаел Рафаилов. Да видиш на живо, как се създава наградата е нещо невероятно. Талантливите му ръце създават "Златните Пери" всяка година. Тази година ще бъдат раздадени над 20 награди: за най-добър филм, за най-добра мъжка роля, за най-добра женска роля и т.н. и т.н.
Колажа на официалната страница на Гилдията на Творците на азербайджанското кино, създаден от моите фотографии.


Няколко работни кадъра...
Микаел Рафаилов

 




 



"Златната Пери"








Следвай мечтите си, приятелю...:)

15 декември 2015 г.

"Шекерчорек" - историята продължава...



И така участието ми в  първото кулинарно блогосписание на български език - SOintoFOOD продължава . А сега една друга рецепта за още едни вкусни сладки. Избрах тях, защото приличат на малки слънца и смятам, че ще е много подходящо да грейнат на нашите маси в такъв светъл празник като Коледа. Наричат се «Шекерчорек», в превод означава «Сладък хляб»

За нашите малки слънца ще трябват 

следните продукти:

1 яйце
100 г краве масло
150 г пудра захар
1 ванилия
щипка сол
около 300 г брашно

 Начин на приготвяне:
Разтопяваме маслото до течно състояние в микровълновата или на слаб котлон. Към него слагаме пудрата захар и разбиваме хубаво с миксер или телена бъркалка. Белтъка разбиваме със солта на твърд сняг. Постепенно го прибавяме към основната смес при непрекъснато разбиваме. Слагаме и ванилията. Разбъркваме. Постепенно слагаме и пресятото брашно. Получаваме меко тесто. Оформяме на топка. Топката разделяме на 8 парчета. Всяко парче още на две. Правим топчета големи горе долу, колкото голям орех. Лявата китка на ръката свиваме така все едно държим яйце. Слагаме топчето тесто. Другата длан държим изправена(равна) и въртим топчето. От едната страна трябва да се получи леко изтеглено във форма на пирамидка. Подреждаме в тавичка застлана хартия за печене с връхчето нагоре. Във всяко връхче на нашата пирамидка правим малка дупчица с един лешник или с нещо подобно. Във всяка дупчица капваме по една капка от разбития жълтък. Печем до леко златисто или около 20 минутки на средна температура. Имайте на предвид, че много бързо изгарят, ако фурната е прекалено силна. Изваждаме готовите сладки върху метална решетка за да се охладят. Направих ги по-малки и получих около 20 сладки. Всичко зависи колко големи ще ги направите.

Направете ги за вашата коледна или новогодишна трапеза. Сервирайте с чаша ароматен чай и се насладете на зимна вечер в компанията на близките си хора. 
Надявам се, че тази Коледа във вашия дом ще е с лек аромат на Азербайджан :)
Добър Апетит! 
:)

9 декември 2015 г.

"Мутаки" - коледен аромат в азербайджански стил


Днес излезе първия брой на едно ново начало, първото кулинарно блогосписание на български език - SOintoFOOD


За мен е чест да съм част от този първи брой, който излиза точно преди Коледа. Пожелавам на авторите попътен вятър и само напред. Пазихме в тайна тази чудесна идея, която смятам за много приятна и вкусна изненада за всички, които обичат да готвят или имат желание да се научат. Рецептите представени от мен в този празничен брой може да прочете на 86 - 91 стр. Обещах на авторите да направя публикация в блога си след като излезе вкусното блогосписание. 
Гери и Мария, сърдечно ви благодаря за поканата!

Днес ви представям една от рецептите.
По традиция на Коледа е прието всеки дом да ухае на канела и орехи. Затова искам да ви предложа  едни по-различни дребни сладки за този празник. Това са сладки, които се наричат «Мутаки» с много вкусен и ароматен пълнеж от орехи и канела. Думата «Мутаки» идва от названието на вид възглавнички в Азербайджан. Те са дълги, във формата на цилиндър. 
  И така да запретваме ръкави и да започнем приготвянето :)



За рецептата ще потрябват следните продукти:

1 ч.ч. = 250 гр


За тестото:
200 гр краве масло
200 гр заквасена сметана 30 %
2 жълтъка
2 ч.ч. брашно

За пълнежа:
500 гр орехи (ядки без черупката)
2 ч.ч. захар
2 студени белтъка
щипка сол
щипка млян кардамон
щипка мляна канела

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:
Стриваме пресятото брашно и маслото на трохи. Прибавяме 2та жълтъка и сметаната. Омесваме нелепнещо тесто. Може да ползваме кухненски робот, ако разполагаме с такъв. Разделяме на 8 топки. Подреждаме в чиния. Увиваме с домакинско фолио и оставяме в хладилника за два часа.


През това време правим пълнежа. 
Орехите смиламе през едрата цедка на месомелачката. Прибавяме захарта. Към студените белтъците слагаме солта и ги разбиваме на твърд сняг. Аз го правя с тел за разбиване на ръка. Получава се много бързо. Ако се страхувате, че няма да успеете да ги разбиете на ръка, ползвайте миксер. Към орехите и захарта слагаме разбитите белтъци, канелата и кардамона. Всичко разбъркваме хубаво с вилица.

Поръсваме плота на масата с много малко брашно, колкото да не залепва нашето тесто за него. Вадим едно топче от тестото, останалото оставяме в хладилника. Разточваме на тънка кора с диаметър около 34 см, приблизително. Тестото трябва да е тънко разточено. Разрязваме с остър нож (аз ползвам нож за пица) на 8 триъгълни парчета. В по-широкия край слагаме 2 ч.л. от плънката. Плънката много лесно се слепва и няма да се рони. Завиваме страните на вътре и навиваме към по-тънкия край по същия начин по който правим и пуричките. Страните трябва да са затворени, за да не потече разтопената захар по време на печене. Както е показано на снимката. 

Подреждаме в тава застлана с хартия за печене. Печем до съвсем леко розово. Аз ползвам фурна на газ и пека на 150 градуса. Вие ще си прецените според вашата фурна. Но не слагайте на прекалено силна температура. По същия начин постъпваме и с останалото тесто. След като са готови изваждаме нашите мутаки на решетка за да се охладят. 
Студените сладки поръсваме с пудра захар. 

 Надявамсе тези сладки да ви се усладят в този зимен коледен ден :)
Добър Апетит!