18 октомври 2015 г.

Някъде из чуждия град...

Когато сърцето ми се разкъсва от мъка и болка, когато ми идва да изкрещя на целия свят, колко е не справедлив живота, когато мъката е по-голяма от разума и сърцето ще ми изскочи от вълнение, тогава взимам фотоапарата си. Скиторя с часове, някъде на планетата в чужда държава, по чуждите улици на чуждия град. 

Няколко кадъра от гр.Баку Азербайджан - днес
 
Двамата с теб


Бъдещето


Идеално


До нови разходки, някъде из чуждия град...

16 октомври 2015 г.

Салата "Океан"

Днес ще ви представя една лесна и вкусна салата с риба. Ще използвам консервирана риба "Шпроти". Това са един малки рибки, предварително опушени и консервирани в масло. Препоръчвам да си купите тези рибки от руския магазин. Задължително да са произведени от гр. Рига. Върху консервата пише "Gold Riga". Това са истинските шпроти от едно време. Който е ходил до бившия Съветски Съюз на времето, познава вкуса им.

Продукти:
1 консерва шпроти
3-4 сварени средни картофа
2 сварени средни моркова
2 твърдо сварени яйца
100 гр. кашкавал "Гауда"
1 кутия майонеза
сол
 Начин на приготвяне:
Рибките прехвърляме върху чинията в която ще редим нашата салата. Намачкаме ги с вилица. Ако искате може да добавите и от мазнинката на рибките. Отгоре намазваме леко с майонезата. Върху това настъргваме на едро ренде картофи и леко осоляваме. Пак от майонезата. Следващия пласт  са морковите също на едро ренде. Малко осоляваме и намазваме с майонеза. Сварените яйца на едро ренде. От всичките страни намазваме с майонеза и поръсваме нашата салата с кашкавал на ситно ренде. Оставяме в хладилника за 1 час да попие от всичките съставки. 

P.S. Количеството майонеза ще използвате по вашия вкус. Аз слагам съвсем малко и използвам лека майонеза.  Много лека и вкусна салата. Подходяща за гости за мезе.
Може да използвате кашкавал който ви се намира в хладилника.
  Рецептата е от руски сайт "Поваренок"
Добър Апетит!

7 октомври 2015 г.

Магия, наречена "Слънце"

Лятото отмина, но не и тук в Азербайджан...Все още има слънчице, все още грее, все още се радваме на лъчите му, та макар и последните...
Предполагам, приятелю мой, че вече си разбрал, че фотографията е моя малка тайна любов. Без фотоапарата  си не излизам никъде. С него изневерявам на всички, включително и на моя мил  и скъп съпруг.  Пред него не мога да устоя. Той е част от мен..Вървим комплект :)))
Бях поканена да снимам един малък семеен детски рожден ден. И докато чаках началото на тържеството, в градината на ресторанта се изрисува ето тази картина. 
Смесица от залязващи слънчеви лъчи. Последните лъчи на отминаващото лято.Те се провираха през листата на любимите ми дървета - чинари. След 40 години на това място ще се извисяват огромни прекрасни дървета и ще дарят на посетителите на това вкусно местенце своята плътна сянка в горещите бакински вечери.
 




Последния лъч на залязващото слънце. Той все едно позираше специално за мен. Показа се за няколко секунди и изчезна във вечността на своя, твоя, моя..нашия живот. Той никога няма да се повтори, но отново ще изгрее в друг град, друга държава, друга градина...


Ще чакам другото лято, когато отново ще се опитам да хвана в обектива си къс от лятото...къс от горещия Баку...
До скоро, лято!!!

4 октомври 2015 г.

Чахохбили с пиле

Грузия, Грузия, Грузия...
В тази страна се влюбваш от пръв поглед, а в кухнята й от първата хапка. Невероятно разнообразие от ястия, вкусове и аромати. Кавказ те пленява не само с красотата си на планини, реки, водопади и природа, култура, обичаи, но и с кухнята си. В Грузия кухнята е невероятна. Затова днес ще ти предложа приятелю мой, една много много вкусна и лесна рецепта от този край на Кавказ - Чахохбили. 
Това ястие има много вариации, аз ти предлагам тази,която опитах аз, когато имах удоволствието да посетя този рай на планетата.
И така - Добре Дошъл в Грузия на Чахохбили :)


Продукти:
1,5 кг пилешко месо(при мен бяло месо)
4 гл. стар лук
2-3 бр. домати
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. млян сух лют пипер
3-4 скл. чесън
1 вр. пресен кориандър
1 вр. пресен босилек
1 с.л. хмели-сунели
1/2 ч.ч. полусладко вино
1 с.л. с връх краве с масло
сол на вкус



Начин на приготвяне:
Пилето се нарязва на порции. Запича се в сух дълбок тиган с не залепващо покритие, без мазнина - до златиста коричка от всички страни, около 15 минутки. Доматите се попарват с вряла вода и се обелват. Нарязват се на ситни кубчета. Слагаме към тях доматеното пюре, разбъркваме и сипваме доматената смес към месото. Задушаваме на слаб котлон около 10 мин. В друг тиган запържваме ситния лук в маслото до леко златисто, след което го слагаме към месото. Задушаваме под капак, на слаб котлон около 30 минути. След което сипваме виното и подправките, солта - задушаваме още 5-7 минутки. Изключваме и оставяме около 15 минути да си отпочине ястието.
Сервираме с варени картофи или ориз.

P.S.Хмели-сунели е типично грузинска подправка, по точно е микс от подправки.
Съдържа изсушени подправки: босилек, кориандър, дафинов лист, копър, магданоз, майорана, червен лют пипер, имеритински шафран, целина, сминдук и градинска чубрица. Последните две съставки може да се пропуснат, тогава този микс ще е в по-съкратената форма. Всички съставки се слагат в равно количество. Шафрана и лютия пипер на око и на вкус.


Добър Апетит!

P.S. Рецептата е от сайта "Поваренок" . Тази рецепта се оказа точно това ястие, което опитах в Грузия.

И ако имаш, приятелю малко време, потопи се в магията наречена "Грузия"