13 април 2015 г.

Български Козунак за Великден - ароматен, сладък, вкусен :)

Козунак правя само на Великден. Така съм свикнала от дете. Харесвам този усет на наближаващия празник, очакването на козуначения аромат из цялата къща, боядисването на яйца. До ден днешен омазвам се цялата, докато ги боядисвам, както някога в детство ми. Има нещо вълшебно във всичко това, не мислиш ли, приятелю.?.. Аз обичам козунака да е сладък, да ухае на ванилия и лимон, да мога да си човъркам сладките стафиди  от филията и да има вътре локумче. Рецептата не е моя, а на Петя (Захарно петле) от кулинарния сайт Гответе с мен! Толкова е сполучлива, че от няколко години я ползвам само нея. Много ароматен и невероятно вкусен, а и много много лесен за направа.

! Първото и най-важното условие: всичките продукти трябва да са със стайна температура.
Продукти:
1 кг брашно
40 гр. прясна мая/2 с.л. суха
6 яйца
300 мл. прясно мляко
300 гр. захар
150 гр. краве масло
настъргана кора от 1 лимон
2 ч.л. сок от лимон
2 ванилии
2 шепи стафиди
2 шепи локум нарязан на ситно
50гр. филирани бадеми за поръсване
1 яйце за намазване
2-3 с.л. кафява захар за поръсване

Начин на приготвяне:
В малко топло мляко разреждаме маята, слагаме 1 с.л. захар и 2-3 с.л. брашно - разбъркваме на каша, покриваме с домакинско фолио и оставяме да удвои обема си.
Яйцата се разбиват със захарта. Слагаме към тях затопленото мляко и ванилията. Разбъркваме хубаво. В пресятото брашно се прави по средата кладенче.  Слагаме яйчената смес, настърганата кора, лимоновия сок, маята. Накрая се прибавя затопленото масло и се замесва хубаво меко нелепнещо тесто. Удряме тестото 100 пъти в масата (наистина удрях 100 пъти), като ръцете са натопени в олио. Слагаме на топло да втаса. Аз винаги ползвам фурната загрята на 50 градуса. За около час, час и половина тестото е готово. Другия вариант да сложите купата с тестото в по-голям леген с топла вода. От това тесто правя 2 козунака. Разделям на две. Брашно повече не ползвам, а си топя ръцете съвсем малко в олио. Всяко парче още на две. Правя фитили, които сплесквам с ръка за да се получат дълги правоъгълници. Единия поръсвам със шепа стафиди, другия с нарязан локум. Завивам всяко на руло и двете ги преплитам. Слагам на охлювче в леко намазнена с олио тава и застлана с хартия за печене. Оставям да втасат докато си удвоят обема. Намазвам с разбито яйце, поръсвам с кафява захар и филирани бадеми. Печем на 160* с вентилатор до готовност. Като започне козунака да розовее слагам парче алуминиево фолио отгоре за да не загори и да се изпече отвътре. Проверявам с дървен шиш.

 P.S. В оригиналната рецепта се слага 250 гр. захар, на мен не ми беше достатъчно сладък, затова увеличих захарта. 
Също така сложих допълнително локум от което козунака стана още по вкусен. 
Винаги ползвам течна ванилия.

Добър Апетит!

12 април 2015 г.

Христос Воскресе!

Христос Воскресе!
Днес искам да пожелая на всички мои близки, приятели, познати и всички тези, които надничате в моето местенце, наречено "Кулинарни Пътешествия и още нещо...:)" - бъдете здрави, щастливи и благословени!

























Обичам ви и Господ да ви закриля!

6 април 2015 г.

Пилаф "Дюшеме" - обещаната рецепта :)

Днес те каня, приятелю, да похапнем истински азербайджански пилаф. Пилафа в Азербайджан е краля на празничната маса. На сватбата той се изнася в залата за гости върху големи красива плата. Съществуват над 160 вида пилаф - с пилешко, агнешко, телешко, със сушени плодове, с лук и нар и с какво ли още не. Днес ще ти представя, приятелю пилафа който прави моята свекърва, която го е научила от майка си. Този вид пилаф се казва "Дюшеме". Нарича се така, защото на дъното на казана се образува запечена коричка, нещо като основа (под) на пилафа. Снимките са правени много бързо, защото 3 семейства са чакали на масата с вилица и лъжица в ръка за тази вкусотия и нямаше време за фотосесия :) Интересното е, поне за мен, че пилафа в Азербайджан се яде с лъжица. Но въпрос на предпочитания и навик.

Продукти:
1 пиле около 1,5 кг
4 ч.ч. дълъг ориз
4 глави стар лук
4 с.л. наршараб
200 гр. топено краве масло
сол на вкус
куркума

За дюшемето:
2 яйца
4-5 с.л. гъсто кисело мляко
1/2 ч.л. куркума
2 с.л. брашно

Начин на приготвяне:
Почистеното и измито пиле се нарязва на порции. Лука се нарязва на много тънки полумесеци и хубаво се намачква. Към него слагаме наршараба, месото и сол на вкус. Всичко хубаво объркваме с ръка. Оставяме на страна. 


В голяма тенджера слагаме да заври вода. Щом водата заври слагаме сол толкова, че като опитате да е леко солена. Сипваме вътре ориза и варим докато не бъде на половината готов. Ориза трябва вътре да плува. Изваждаме с помощта на голяма лъжица с дупки в голям гевгир половината от ориза. Другата половина в друг гевгир. Да не забравим кой ориз сме извадили първи кой втори, това е важно.


Взимаме голяма тенджера с дебело дъно. Слагаме 6-7 с.л. топено масло и слагаме на котлона. Щом маслото почне да цвърчи, махаме от котлона. Сипваме около 2/3 ч.ч. от подварения ориз(няма значение от кой ориз ще се вземе,зашото той ще стане на вкусна препечена коричка или "дюшеме") разбитите яйца с брашното, киселото мляко и куркумата. Хубаво разпределяме по цялото дъно. Слагаме на котлона да  стегне. Щом сместа леко стегне, махаме от котлона. Отгоре трябва да се покаже маслото (както казва свекърва ми :))

Върху нашето дюшеме подреждаме месото като всяко парче хубаво се изстисква от течността. На края остава лука, който също се изцежда с ръце и се слага върху месото. Така нашето месо се покрива с чиния с размер точно колкото е диаметъра на тенджерата. Взимаме ориза, който сме извадили първи и към него слагаме 1/2 ч.л. куркума, 7-8 с.л. топено масло. С помощта на малка чинийка от чашката за кафе внимателно разбъркваме ориза. Все едно го подхвърляме леко във въздуха. Със същата чинийка слагаме ориза върху чинията в тенджерата. Останалата част от ориза се разбърква със същото количество топено масло по същия начин и се разпределя в тенджерата. Ориза не трябва да се притиска.

Капака на тенджерата се увива с чиста кърпа и се захлупва с него тенджерата. Това се прави за да не попада вода в пилафа. Слагаме на най-слабата степен на котлона за около 2 часа. По време на варенето няколко пъти завъртаме нашия пилаф. След което се изключва и се оставя за около 20 минутки да си отпочине. 

Сервираме в обратната посока. Отдолу остава белия ориз, покрива го жълтия, след което идва мястото на месото и накрая покриваме с парчета златисто дюшеме. :)))
Тази част се разпределя от свекърва ми за всеки по парче :)

P.S. В рецептата се използва топено краве масло, но ако нямате такова може да ползвате и обикновено, но да е качествено.
След 1,5 часа може да се надигне леко капака и да се опита ориза.
Задължително се готви на много много слаб котлон - едва едва.

Малко допълнение :)
Понеже след като съм публикувала рецептата стана въпроса - Какво е наршараб? Наршараб е гъст сос от нар. Зърната на нара се претриват през много ситна метална цедка на ръка. Сока, който се получава се вари доста дълго, докато не се сгъсти. Слага се сол на вкус и се затваря в буркани. Наршараба е много популярен в Азербайджан, няма маса на която да не присъства този вкусен сос. Може да се яде така, но може и да се приготви с него месо и риба, а също така и пилаф.Снимката може да видите ТУК
Доколкото съм запозната наршараб се продава в Юългария, но няма нищо общо с домашния. Но когато няма друг може да се използва или да се замени с пюре от червени сливи( без подсладители).

Добър Апетит!