30 януари 2015 г.

Торта "Каро"

За днес една ароматна тортичка под името "Каро" със сушени сини сливи. 
Много обичам сини сушени сливи. Дори и ей така да си ги хапвам. Но познайте кой не ги яде у дома...Но..:))))..Речено сторено. Отидох до магазина, набавих си нужните продукти. Докато пазарувах, усещах вече аромата на готова торта. Да не говорим, че си купих повече сливи, защото ги изядох половината, докато се прибрах. Тоз дето не яде сливи седна пред мен за да наблюдава, как "хабя" вкусната торта, поставяйки вътре тези невкусни сливи :). Но нали съм си козирог...мноооооогоооо упорит...Процеса започна.









Чаена Чаша - 250 мл

Продукти за блатовете:
4 бр. яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 + 2/3ч.ч. брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
2 с.л. какао
2 с.л. мед
2 с.л. коняк
1 ч.ч. счукани орехи
100 гр. сушени сини сливи

Продукти за крема:
1 кутия варено кондензирано мляко
150 гр. краве масло

За глазурата:
150 гр. тъмен шоколад
75 гр. краве масло


Начин на приготвяне на блатовете:
Сливите се нарязват на ситно. Яйцата се разбиват със захарта докато не удвоят обема си. Прибавяме 1 с.л. коняк - разбиваме. Слагаме орехите и сливите - разбъркваме.
В отделна купа смесваме брашното, бакпулвера, какаото, канелата. Постепенно слагаме сухата смес към яйчната и разбъркваме. Трябва да се получи гъсто тесто. От тази смес изпичаме 2-3 блата.

Начин на приготвяне на крема: 
Вареното кондензирано мляко се разбира на крем заедно с меко краве масло.

Начин на приготвяне на сиропа:
В кутията от кондензираното мляко сипваме гореща вода(1/2 от кутията) и 1 с.л. коняк- разбъркваме и оставяме да поизстине.

В подходяща плоска чиния се слага  първия блат. Сиропира се леко. Намазва се с част от крема. Слага се следващия блат. Отново от сиропа, пак крем. Тортата се намазваме от всички страни с крема.


Начин на приготвяне на глазурата:
Шоколада се начупва в суха купа. Разтапяме на водна баня. Слагаме нарязано краве масло. Разбъркваме с тел.

Поливаме нашата торта с шоколадовата глазура от горе. Може а оставите леко да потече глазурата по страните.
Оставяме нашата торта за една нощ в хладилника.


P.S. Аз направих 2 блата с диаметър на тавичката 26 см.
Ако не може да намерите по магазините варено кондензирано мляко. Сложете обикновеното, както е затворено, в тенджера. Сипете вода толкова, че да покрива кутията и варете на слаб котлон 3 часа. Оставяте напълно да изстине и чак тогава може да го отваряте. Може да го направите вечерта за да имате на следващия ден варено кондензирано мляко. Трябва да стане тъмно кафяво на цвят и карамелено на вкус.


Тази торта вече е история в нашия дом. 
А сините сливи? Сините сливи се изядоха и още поискахме. :)))

Мек и приятен вкус на канела, мед и коняк с вкус на сливи - точно, като за тези зимни студени вечери. Добра компания, романтичен филм, чаша топъл чай и парче ароматна торта.

Направо си откраднах тази торта от руски блог "Най-вкусните рецепти" :)

Добър Апетит!

28 януари 2015 г.

Кримски хворост или "Плажна баклава"

В духа на политическите събития, днес ще ви представя една рецепта от Крим. Това е една сладка вкусотия. Наричат я хворост или "плажната баклава". Сигурно се питате - Какво е "хворост"? Ще опитам да обясня. Думата "хворост" на руски означава съчки. Малки тънки клонки за разпалване на пещта. Когато ги счупите се чува едно пукане. Такаааа...:)))..А защо "плажна баклава", ами защото, както ви е известно, Крим се намира на брега на нашето Черно море и там разбира се има плажове. Та тази сладка вкусотия я продават там, по техните си плажове. Това е една хрупкава баклава с аромат на мед и вкус на орехи.


Продукти за тестото:
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. газирана вода
1 ч.л. захар
3 с.л. водка
щипка сол
олио за пържене

Продукти за сиропа:
1 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. вода
1 ч.л. мед

За посипване:
1/3 ч.ч. счукани орехови ядки


Начин на приготвяне:
Първо варим сиропа, докато не започнат да се появяват мехурчета. 
Оставяме го настрана да изстива.


От всичките продукти се омесва твърдо тесто. Оставяме го покрито поне за 30 минути да омекне. След което съвсем леко го премесваме още веднъж и го разделяме на 4 топки. Пак оставяме за около 20 минути да си отпочине. След това всяка топка се разточва на кора с дебелина около 1 мм. Леко посипваме кората с брашно. Навиваме на руло и го нарязваме по диагонал с размер по ваше желание.Ако нарежете с къдрав нож ще имате много красиви цветчета.


След като нарежем всичките парченца, всяко парче се отваря на цветче, като си помагаме с нож внимателно, ако някъде се е слепило. Единия край леко притискаме с пръсти, другия отваряме. Получават се нещо като кали :))))


Изпържваме нашите цветчета на порции, в маслена баня до златисто. Оставяме върху кухненска салфетка да се изцеди излишното олио. След като изпържим всичките цветчета и нашия сироп е изстинал. Потапяме всяко в сиропа и подреждаме върху чинията в която ще сервираме нашата баклава. След като подредим цялата баклава, отгоре я посипваме със счукани орехи. 
Нашата баклава е готова.


Нищо че е зима, винаги можем да си направим тази баклавичка и да си помечтаем за плажовете и за моренцето :))))

P.S. Не можах да определя източника на тази рецепта. Но за първия път я видях в руски блог "Шустрый повар"

Добър Апетит!

26 януари 2015 г.

Постен булгур

Докато живяхме в Прага, често хапвахме в турските заведения. Много ми харесваше булгура, който приготвяха там в различни вариации. Обичам го с месо и без.  
Днес ви представям една семпла рецепта, но много вкусна.


Продукти:
1ч.ч. булгур
1 с.л. пюре от чушки
1 гл. лук
5-6 с.л. олио
сол на вкус

  
Начин на приготвяне:
Булгура се накисва за 1 час в студена вода. След което водата се отцежда. Лука се нарязва на ситно и се запържва в 5-6 с.л. олио. След като стане стъклен, слагаме и пюрето от чушки. Запържваме за около 1-2 минутки. Слагаме булгура, обръщаме два пъти и сипваме 1 ч.ч вода. Слагаме сол на вкус и оставяме на тих огън, докато поеме цялата течност, за около 15 минути. След което изключваме котлона и оставяме за още 15 минути да си почине. Нашия булгур готов. Сервирайте като самостоятелно ястие или като гарнитура към някое месенце. 


P.S. Ако не ви се чака и не искате да накисвате булгура. Тогава булгура само се измива и се слага към лука. Долива се 2 ч.ч вода и времето на готвенето се увеличава.


Добър Апетит!

24 януари 2015 г.

Сладки кифлички

Чудех се какво да направя сладко, за да има любимия човек, какво да си хапне с чаша от любимия си чай. Какво какво..защо пък да не са кифлички. Прегледах рецепти тук там и се спрях на рецепта на Елена от блога Уверена в кухнята . Станаха прекрасни кифлички, пухкави и меки. 
Ще напиша рецептата така, както аз ги направих.






Продукти:
550 гр. брашно
1 яйце
300 мл топло прясно мляко
2 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. суха мая
50 гр олио
50 гр. разтопено масло

За пълнежа:
1/2 кутия локум
1/2 бурканче сладко от ягоди с цели плодчета 









Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в купа. Слагаме захарта, солта и разбъркваме с вилица. В топлото мляко разтваряме сухата мая. Яйцето леко се разбива с вилица. Към брашното по-малко слагаме от всичките течни продукти. Замесваме меко и нелепнещо тесто. Оставяме нашето тесто в купа с капак или завита с домакинско фолио, на топло да удвои обема си. В случая ползвах фурната, като я загрях на 50*. След като тестото втаса, разделяме го на 3 топки. Разточваме на кора около 5мм. Разделяме на триъгълници. Локума нарязваме на ивици. Върху всеки триъгълник от към по широката му страна слагаме парче локум или чаена лъжичка от сладкото. Завиваме на кроасанче. Слагаме в тава, застлана с хартия за печене. Оставяме отново в топлата фурна да втасат двойно. 


Намазваме с разбито яйце и поръсваме с кристална захар. Печем на 160* с вентилатор. Или на 180* без вентилатор до златиста коричка. 


 Невероятно меки и вкусни!


Добър Апетит!

22 януари 2015 г.

Кюфтета по цариградски

С тази рецепта няма да открия Америка. Но понеже отдавна й се каня и снощи дойде й реда. За тази вкусотия има много рецепти. Най-много ме впечатли рецептата на Пепа Стоева от блога Храна за мой'те канибали
Каквото и да опитам от Пепи, винаги ми се е получило и винаги е било вкусно. 
Благодаря, Пепи!



Продукти:
1 кг телешка кайма
2 яйца
1 голям морков
2 гл. стар лук
2 средни картофа
1 филия хляб
100 мл прясно мляко
щипка млян кимион
щипка млян черен пипер
щипка сол
олио за пържене
брашно за овалване

Продукти за картофеното пюре:
6 картофа
50-70 мл прясно мляко
25 гр краве масло
сол

За соса:
50 мл олио
50 мл червено вино
2 с.л. червен пипер

2-3 стръка пресен магданоз/копър


Начин на приготвяне на кюфтетата:
Никога не купувам готова кайма. Винаги купувам месо и си го меля или направо в магазина или в къщи. Но, ако нямате такава възможност, разбира се може да приготвите това невероятно вкусно ястие и с готова. Хляба се накисва в млякото. Смиламе месото два пъти, като втория път вече заедно с лука, моркова, картофите и изцедения от млякото хляб. Слагаме леко разбити с вилица яйца, сол, кимион, черен пипер. Каймата хубаво се омесва. Покрива се с домакинско фолио и се оставя за около 2 часа в хладилника. След което правим от каймата топчета с големината на топчета за пинг-понг, овалваме ги в брашното.


Пържим на маслена баня докато се зачервят. Слагаме ги в топла купа под капак. 


Начин на приготвяне на пюрето:
Картофите се обелват и се слагат цели да се сварят до пълното им омекване. Изсипваме водата от картофите като си запазваме около 1/2 от ч.ч. След което пасираме картофите с преса за пюре. Слагаме горещото мляко, маслото и солта и малко от водата на картофите. Хубаво пасираме. Трябва да се получи пухкаво пюре.

Начин на приготвяне на соса: 
Загряваме олиото. Слагаме пипера и запържваме за около 10-15 секунди. Внимателно сипваме виното и кипваме 5-7 минутки или докато се изпари алкохола.

Сервираме картофеното пюре, отгоре с няколко кюфтенца, поляти със соса. Поръсваме с магданоз/копър и сервираме. 
Едно много вкусно домашно ястие! Горещо ви го препоръчвам!


P.S. Направих някой изменения в рецептата. 
Използвах само телешка кайма(такава имах в наличност). 
Не съм сложила стафиди поради това, че не знаех, как ще реагира главата на семейството. :)))

 Добър Апетит!

21 януари 2015 г.

Пастет "Лобио"

Днес ще ви предложа вкусен пастет от боб. За първи път за този пастет чух от съпруга ми, който много го хвалеше. Опитах и много ми хареса. Така че, ако обичате боб, направете си от вкусното пастетче от азербайджанската кухня. :)) 
Казва се "лобио" защото така тука наричат фасула.


 Продукти:
500 гр. кремав боб
1/2 ч.ч. счукани орехи
250 гр. майонеза
1/2 гл. чесън
щипка млян черен пипер
сол на вкус

Начин на приготвяне:
За тази салата се използва червен боб или кремав. Боба накисваме за една нощ в студена вода. След като боба се е накиснал, изсипваме водата, наливаме нова и слагаме да се свари до пълното му омекване. Изсипваме водата от сварения боб, като си запазваме около половин чаена чаша. Оставяме да изстине. След което боба се смила през месомелачката на ситно. 


Към него слагаме останалите продукти. Разбъркваме хубаво. 


Сипваме около 1/4 от водата която сме запазили. Разбъркваме. Пастета трябва да е мек и пухкав. 


Ако ви се стори, че е прекалено сух, сипете още от водичката. Сервира се върху филийки черен хляб или препечен. Според вашия вкус.


Добър Апетит!

17 януари 2015 г.

Торта "Юха"

Днес ще ви запозная с една много вкусна тортичка. Когато за повече време отиваме на село, винаги отиваме на гости на едни семейни приятели на родителите на моя мъж, на 20 минути път. Те са голямо и много гостиеприемно семейство. Последния път когато им гостувахме гощаваха ни с една много вкусна домашна тортичка. Останах впечатлена от вкуса й и веднага записах рецептата. Рецептата е на една от дъщерите, която се казва Сеид. Името й е означава "светица". Тортата беше за почерпка в службата, по повод нашата малка годишнина. Името на тортата е "Юха", означава от азербайджански "лаваш". Лаваш това е вид хляб в Азербайджан. Изглежда като пекани домашни кори за баница.



Продукти за тестото:
2 яйца
1 ванилия
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
200 гр. краве масло
1/2 ч.л. сода за хляб
брашно колкото поеме(за меко тесто)

Продукти за крема:
1 ванилия
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
1 л прясно мляко
350 гр.краве масло


Начин на приготвяне на блатовете:
Разбиваме с тел киселото мляко и содата. Отделно се разбиват яйцата и захарта до побеляване с тел. Към тази смес слагаме киселото мляко - разбъркваме. Маслото се разтопява и по малко  се налива към основната смес при непрекъснато бъркане. Не съм измерила брашното. Слагате по малко и разбърквате. Трябва да се получи меко тесто, но не лепнещо. Разделяме тестото на малки топки с размер на голямо яйце. При мен се получиха 16 броя. Всяко топче се разточва на много тънка кора. Не се тегли, а точно се разточва. Тестото достатъчно меко и леко се разточва. Всяка кора се изпича на 150* с вентилатор до златисто върху хартия за печене. Спокойно събирате изпечените кори една върху друга внимателно за да не ги счупите. След като се опекат и изстинат стават много хрупкави.

  
Начин на приготвяне на крема:
Разбиваме млякото, захарта и брашното с тел до хомогенна смес. Слагаме на котлона на най-слабата степен и варим при непрекъснато бъркане до сгъстяване. Когато крема е готов прилича по консистенцията на боза. Оставяме да изстине. Крема трябва да е топъл когато слагаме мекото масло на кубчета и разбиваме с миксер на пухкав крем.



Сглобяваме нашата торта. Върху всеки блат се слагат горе долу по 3-4 с.л. от крема. Намазва се внимателно без да се натиска. Едната кора се натрошава на ситно. С нея се посипва тортата отгоре. Покриваме с домакинско фолио и оставяме нашата торта на студено, поне за една нощ. На следващия ден ще имате много лека, мека и сочна торта.


P.S. Тортата се получава доста голяма. Ако решите да я правите за вашите гости и искате тя да е равна от всичките й страни. След като разточите кората, веднага я изрежете на квадрат или кръгче и чак тогава изпечете. Корите не си губят формата по време на печене. 
Получава се торта с диаметър 36 см и височина 3-4 см. Може корите да направите по малки и да направите вашата торта по висока. Преди консумация оставете вашата торта на стайна температура поне 30 минути, за да се отпусне и тогава ще можете да се насладите на истинския й вкус.
Добър Апетит!

16 януари 2015 г.

Пастет от телешки черен дроб

Един много вкусен пастет, който опитах за първи път тука в Азербайджан. Дълго търсех подходящата рецепта и ето най-сетне открих точната. Много нежен на вкус. Подходящ и за закуска и за мезе.


Продукти:
1 кг телешки черен дроб
1/2 ч.ч. 30 % течна сметана
1/2 ч.л. млян черен пипер
2 големи моркова
2 гл. стар лук
4 бр. дафинов лист
150 гр. краве масло
сол на вкус
олио 

100-150 гр. краве масло за рулото


Начин на приготвяне:
Лука се нарязва на ситно и се запържва до златисто в олио. Морковите се рендосват и се задушават отделно от лука, също в малко олио. 
Черния дроб се почиства от ципите и жилите, измива се и се подсушава с кухненска салфетка. Нарязва се на парчета с размер около 3-4см. В тиган загряваме олио и  на порции изпържваме черния дроб c черния пипер, на силен котлон до леко златисто. Пържим около 5-6 минути. След което връщаме целия дроб в тигана, слагаме дафиновия лист и на най-слабата степен на котлона го задушаваме 20 минути под капак. Внимава се да не стане черния дроб прекалено сух, трябва да остане мекичък. Изпържения черен дроб и задушените зеленчуци се смилат през месомелачката. Изсипваме нашата смес в пасатора. Слагаме 150 гр. меко краве масло и разбиваме на пухкава смес. След това сипваме течната сметана, но по малко и разбиваме. Не трябва да стане сместа течна. Слагаме сол на вкус. 
Върху парче домакинско фолио( аз сложих три пласта) разстиламе нашата смес от черния дроб с дебелина около 0,5-1 см. Отгоре намазваме внимателно с много меко масло и завиваме на руло. Получава се саламче. Тъй като сместа е доста, направете няколко парчета. С помощта на фолиото хубаво увиваме. Правим стегната руло и оставяме в хладилника поне за около 5-6 часа хубаво да стегне. 

Много подходящ пастет за закуска и мезе. 


P.S. Аз направих няколко парчета и ги замразих. След което вадя едно парче, оставям да се размрази на стайна температура и е готово за употреба.
Нямах време да чакам маслото да омекне и го нарязах на тънки парчета за да го сложа в рулото. Смятам го за малка грешка, защото ако го бях направила както си трябва, на външен вид рулцето щеше да изглежда по-красиво :),
но ви уверявам, че си беше много вкусничко..ммм..и още имам в камерата.. :)

Рецептата е от сайта russianfood.com

Добър Апетит!

14 януари 2015 г.

Слънцето, Небето и Морето, а може би само Тя и Той...

Дълго се чудех трябва ли нещо да пиша и да нарушавам тази идилия. Защото, поне така се надявам, снимките сами говорят за себе си. Това бяха едни от най-страхотните 30 минути от моя живот. Толкова траеше залеза над нашето море. Море от другата му страна, брега на Грузия. Все бързам да публикувам, да напиша, но този път трябваше да минат поне 2 месеца и половина за да мога най-сетне да ти го покажа, приятелю.
Слънцето, Небето и Морето, а може би само Тя и Той.....за тези тримата, а може би двама или добро или нищо...
Замислял ли си се някога, приятелю..можели да бъде слънцето без небето, или без морето...А може би небето да съществува без слънцето или морето....Морето без небето, или може би без слънцето. Когато и да застанеш на брега на морето, ти винаги ще ги видиш заедно..сутрин, през дена или вечер..тези тримата са неразделни.

Имал ли си някога възможност, приятелю мой, да наблюдаваш залеза на слънцето, залеза над морето...Това е нещо невероятно, толкова страхотно, толкова вълшебно. Има мигове в живота, точно мигове, които остават за цял живот, като този залез. Ти цял живот от време на време ще се връщаш към този залез, ще си спомняш, как си стъпвал по пустиния плаж, как си вдъхвал всяка капка морски въздух. Ти толкова отдавна не си  виждал своето море, не си го чувал. Дори, по малко, си започнал да забравяш тази музика на вълните. Ти стоиш на празния плаж, на самия му край, вълните почти докосват нозете ти, но погледа ти устремен накъде там зад хоризонта. Небето е покрито с късове облаци, остатъци от облаци, след дълг и тежък шторм. Но по малко те отстъпват мястото си  на слънцето, отстъпват пред стихията наречена "Залез". Огромните червени езици на слънцето облизват небето. И колкото по низко е слънцето толкова по-червено небето.
Магия!!! Магията на природата!!!

В този свят съществуват само тези двамата, блуждаещи по празния плаж и търсещи своя изгубен живот.

Той, с тежките си крачки, стъпва бавно, мислейки за изгубеното си щастие някъде там, по пътя на объркания си живот. Дори небето усети тъгата му. Небето е свидетел на всичките събития на неговия живот. Свидетел на мъката и отчаянието. Свидетел на бавното възкръсване от пепелта на изгорелия живот.

Тя, безмълвно стои под последните лъчи на заминаващото слънце. Всичките й мечти са разбити с една дума, в един миг. Какво става с душата й, душа изгубела завинаги вярата си. Тя просто живее. Опитва се да се наслаждава на всяка минута от тук нататък. Опитва се да намери нов смисъл на тази планета, за да продължи да живее, въпреки изчезналата надежда за чудо.
Съдбата ще ги срещне рано или късно. И те ще опитат да построят своето малко щастието  с остатъците на душите си...

Днес имаме малка годишнина - 1 година от как сме официално - семейство Насирови.
Не смятам, че подписа дава някаква сигурност или укрепва отношенията.
 Бяхме семейство преди подписа и сме семейство и след.
Това беше нашия залез, който ще остане с нас завинаги.
Обичайте се, подкрепяйте се един друг!

Обичам ви!

Днес приятелю, снимките ми са с името ми...това не е "Кулинарно Пътешествие и още нещо..:)"..Това е моето пътешествие към себе си...Едно лирично отклонение...








































Миг от живота ни, който ще остане завинаги на тези снимки и в нашето съзнание. 30 минути от вечността. Така е било преди нас, така и сега. Когато дойде нашия ред да изживеем живота си - знам, че така ще бъде и след като си отидем от тука.

Чао!