30 август 2014 г.

Олади с мая

В руската кухня оладите са като блини(палачинки), много се харесват и имат много видове рецепти. Всяка домакиня има своя рецепта. Някой ги правят на основата на кисело мляко за пиене, други с обикновено кисело мляко. Има и постни олади, варианти много. Аз харесвам с прясното мляко и мая. След като се изпържат те си остават пухкави и топят се в устата. Горещо ви ги препоръчвам. Дори на следващия ден, ако разбирасе ви останат :))), са все така мекички и нежни.

Продукти:
1 ч.л. суха мая
2 с.л. захар
1 ч.ч. мляко
1,5 ч.ч. брашно
1 яйце
1 ванилия 
щипка сол
олио
Начин на приготвяне: 
Маята се размива в малко топло мляко, 1 ч.л. захар, 1-2 с.л. брашно, покриваме с домакинско фолио и оставяме на страни да шупне. Брашното се пресява в голяма купа, сипваме топлото мляко, солта, останалата захар. Всичко се хубаво се разбива с тел. Добавяме жълтъка и шупналата мая, разбъркваме, посипваме с брашно, затваряме купата с кърпа и оставяме нашето тесто да удвои обема си. Белтъка през това време си остава в хладилника. След като тестото се надигне, разбиваме белтъка на сняг и внимателно добавяме го към тестото, разбъркваме. Загряваме олиото в тиганче, на среден котлон, и с помоща на лъжица слагаме едно по едно нашите олади. Пържим до златисто. 


Сервираме със заквасена сметана, сладко, мед или кой с какво обича.
А ако ви се намира бурканче сладко от бели череши, непременно опитайте с него. Приказка!

Добър Апетит!

28 август 2014 г.

Салата с цвекло и орехи

Тази салатка я знам от свекито. Много вкусна и лека, стига да обичате цвекло. 
Идеална за мезе.





Продукти:
2 големи глави цвекло
4-5 скилидки чесън
100 гр. майонеза
шепа орехови ядки
щипка сол

Начин на приготвяне:
Цвеклото хубаво се измива и се сварява. Обикновено го варя предната вечер. Ако имате микровълнова фурна пригответе цвеклото в нея. Измито и подсушено цвекло сложете в обикновена найлонова торбичка. Хубаво завързваме торбичката. С помощта на игла правим няколко дупчици в стените на торбичката.  Включваме на пълна мощност на 15 минути. Оставяме да изстине в торбичката. След като напълно изстине обелваме го и рендосваме на ситно ренде. Ореховите ядки се смилат или счукват на ситно, но да не е на брашно. Чесъна се пресова. Всичко се обърква, слага се майонезата, солта на вкус. 


Оставяме нашата салатка поне за 1 час в хладилника. 
Може да се сервира с парче сухар или препечена филийка черен хляб.


Добър Апетит!

24 август 2014 г.

Из нощния Баку...градът на огньовете и ветровете..

Ако включите плеера, ще се насладите на истински бакински шансон. Музиката на истинските бакинци.
            

Днес, мили мой приятел, те каня да дойдеш с мен, на една вечерна разходка из града, в който сега живеем с мъжа ми. А това е Баку, столицата на Азербайджан. Няма да ти пиша за количеството население или географските подробности, които винаги може да намериш на страниците на интернет. Искам  на тази разходка да дойдеш с мен и да не ти заприличам на Викито(Wikipedia), ще пиша само усещанията от нощния Баку. Града се намира на самия бряг на Каспийското море. Място, където като задуха вятъра и нямаш сили да се задържиш на краката си или през лятото, когато температурите стигат до +48 и влажността е 80%, чувстваш се все едно някой те е полял с кофа топла вода, щом опиташ да поемеш с пълна гръд, усещаш само нагорещения въздух в гърдите си. Но в този град има нещо, което те пленява и което не прилича на нищо, което до сега съм имала възможност да видя и посетя. Предполагам, че знаеш, мили приятелю, че нощните снимки са може би най-трудните и като имаме на предвид, че правени от палубата на корабче за разходки, постоянно движение, затова извиниме за малко не качествени образи. :)))

Подай ми ръка и ела да се разходим!

Знаменития Flame Tower се извисява над града. Символ на огъня в Азербайджан. И телевизионата кула, която все едно е стълба между небето и земята.


Кулата постояно си сменя цветовете, като вълшебната пръчица...


Знаменития фонтан  в средата на Бакинския залив във формата на цвете, издига се на височина от 45-50 метра, направен  по подобие на фонтана в Женева.






Време от време си сменя цвета. Аз го хванах в розово-лилавата му светлина...




Знаменития "Baku Crystal Hall". Уникалната сграда е построена за провеждането на Евровизия 2012 година.


Не далеч от залата се извисява над морето, най-голямото знаме в Азербайджан, говори се, че и в света. Височината му е 162 м. Там се намира и площада на държавното знаме.


Ако погледнеш внимателно ще забележиш огнените пламъци на Flame Tower...


...след което те се сменят с образ на азербайджанското знаме...


Нашето корабче, благодарението на което успях да направя тези страхотни кадри. Разходка е 30 минути и струва 3 евро, което е доста евтино.




Названието на кораба означава "Перла".


Кея..Щом слязохме ние, "Перлата" започна да се пълни с нови зяпачи и любопитки да видят града от страната на морето..


Ще се преместим малко из улиците на невероятния Баку...
Такива скулптури се появяват навсякъде из морската градина и центъра на града...


Навсякъде има много фонтани. Не знам защо, но когато застанеш до който и да е от него...мирише на море..този леко солен привкус на морето...






Сигурно се чудеш, приятелю, какви са хората в този извънземен град..ами ето такива...
Група млади момчета, грижливо си свалиха кецовете, връчиха на едното момче всичките си съвремени комуникативни средства и слязоха във фонтана....:))))...


Ах, младост..живота тепърва започва...Пожелавам на тези млади хора щастието да е винаги с тях, както в този момент..Те наистина бяха щастливи...


В градинката на пейките седяха хора от най-различна възраст и всички се смеехме заедно с тези младежи и се забавляваха...


Неволно се замислих - Дали бих направила същото?..Определено, ще го направя...Годините нямат занчение..Вгледайте се в щастливите им лица...още едно доказателство, че на човек му трябва толкова малко за да е щастлив...Бъдете деца, не прогонвайте детето в себе си...Не го правете..






Оставихме младежите да се сушът и продължихме нашата разходка...
Минахме покрай националната библиотека. Цялата сграда е украсена със статуи на известни личности, допринесли за културата на Азербайджан..


Солтан Мухаммед (XVI век) - азербайджански художник.


Маестрото Ниязи (1912-1984) - азербайджански диригент




По едно време усетихме, че вече само ние двамата и нощните фенери остнаха из улиците на града. Въпреки, че Баку сигурно никога не спи...


Приятелю, моята малка разходка приключва и аз, като този случаен минувач, забързан в тъмнината на ноща при своята любима, отивам си до следващия път. А следващия път и аз не знам, какво ще стане, къде ще ме отнесе бакинския вятър или каспийската вълна с аромат на петрол..


Довиждане и Лека Нощ, приятелю!

23 август 2014 г.

Пилешко задушено


Едно много лесно ястие, вкусно с аромат на провансалски тревички..:)))

Продукти: 
500 гр. пилешки гърди(може и от бутче)
3  домата
3 картофа
2  зелени чушки
2 гл. стар лук
1 син домат
1/2 гл. чесън
1/3 ч.ч. доматен сок
зехтин
микс от провансалски сухи тревички или подправки по ваш вкус
щипка млян черен пипер
щипка сол


Начин на приготвяне: 
Пилешките гърди се нарязват на по-едри парчета. Овкусяват се с подправките, солта, мления чер.пипер и се оставят за 15 минутки на страна. 
Синия домат се нарязва на едри шайби, осолява се и се оставя на страни за да си пусне горчивината поне 30 минутки. След полвин час се измива хубаво със студена вода. 
Доматите се нарязват на 4 или на 6 парчета, според големината. 
Лука, чушката също  на едри парчета. 
Обелените картофи на полвинки. 
Месото се запържва в зехтина до леко златисто. 
Взимаме по дълбока тава за печене. Аз използвах керамична. Подреждаме запърженото месо, зеленчуците, скилидките чесън обелени, цели. Поръсваме със сол и черен пипер.
Отгоре поливаме с около 50-60 мл зехтин.
Към доматения сок добавяме същото количество вода, разбъркваме и заливаме ястието.


Печем на 180* около 1,5 часа, покрито с  алуминиево фолио. След което махаме фолиото и за още 20-30 минути допичаме до зачервяване на месото и зеленчуците.

Едно много лесно и леко ястие за летните жеги..  ::)

Добър Апетит!

22 август 2014 г.

Млечни кифлички


Имах поръчка от мъжа ми, да  съм му направила онези кифлички, дето са меки и ароматни, дето се ядали с мед... :))))..Щом човека иска, какво да се прави, запретваме ръкави. Получиха се невероятно  вкусни и меки. Може да се хапват с мед, сладко, а също и със сирене, кашкавал или кой с каквото обича. Идеални за закуска.


Продукти:
250 гр.пр.мляко
15 гр. прясна мая
500 гр. брашно
60 гр. кр.масло
40 гр. захар
10 гр. сол
2 големи яйца и 1 жълтък(за намазване)
сусам за поръсване по желание


Начин на приготвяне:
  • Млякото леко се затопля и се разбърква с яйцата.
  • Брашното се пресява в купа, претриваме  го с маята на трохи. Прибавяме мекото масло, захарта, солта - всичко объркваме с вилица. Аз го направих с ръце, така ще осетите ако останаха по големи парчета мая, която трябва да раздробите с пръсти. 
  • Към брашнената смес сипваме млякото с яйцата и омесваме достатъчно лепкаво тесто. Така месим докато тестото не започне само да се отлепва от ръцети ви. 
  • Омесенето тесто се покрива с домакинско фолио и се оставя на топло да втаса около 1,5 часа. 
  • Втасалото тесто съвсем леко се намачква с ръце, след което се раздела на 16 топки.
  • Тестените топки се подреждат в тава застлана с хартия за печене. Оставят се да втасат леко, за около 20-30 минути във фурната на 50 градуса. 
  • Намазваме втасалите кифлички със жълтък, посипваме със сусам, печем около 20 минути. 
  • Сусама отгоре е по желание, ако имате поръсете.
 Кифличките се получават много меки и ароматни.


P.S. Рецептата е от един руски сайт, които загубих и не мога да го открия... :blush2: 

Добър Апетит!!!

20 август 2014 г.

Чъгъртма от яйца и домати - Pomidor-yumurta çığırtmas

Денът започва задължително със закуска на всякъде по света. Тук в Азербайджан това е цял ритуал  :smile1:
Предполагам, че с това ястие няма да открия топлата вода, но да споделя все пак. Какво може да бъде по вкусно от закуска, приготвена на открит огън. 
Градински домат, домашно краве масло и яйчица от свободна и щастлива кокошка, която по цял ден се разхожда из двора  ::)
Това ястие може да бъде приготвено с пиле, риба, месо и със зеленчуци, основния продукт са яйцата в него.



Продукти:
3 градински домата
6 яйца
2 с.л. топено краве масло
черен пипер
сол
За сервиране:
сирене
топъл хляб

  

Начин на приготвяне:
Маслото се загрява в тигана, слагаме нарязани на едро домати.



Запържваме за 6-7 минути. 



Когато домата си пусне сока, сипваме отгоре разбитите със сол и черен пипер яйца. Разбъркваме докато яйцето стегне и нашата чъгъртма е готова.
Сервираме с топъл хляб и плочка сирене. 

Добър Апетит!