30 юни 2014 г.

Сметанови сладки

Една бърза и лесна рецепта за сладки. Топят се в устата и са много подходящи за чаша  следобедно кафе или някой хубав повод за почерпка.


Необходими продукти:
500 гр. брашно
250 гр. меко масло/маргарин
250 мл. течна неподсладена сметана - 31%-33% масленост
250гр. пудра захар смесена с 2-3 пакетчета ванилия или ванилова захар - за овалване.





От брашното, маслото и сметаната (сметаната не се разбива) омесваме тесто. Разточваме около 3-5 мм кора и изрязваме с формички различни фигурки.Ако нямате формички изрежете ги с чаша на лунички.












Печем в предварително загрята на 180*-200* фурна около 10мин (най-добре до порозовяване). 

Още топли овалваме в смесената с ванилията захар.



 P.S. Получават се 3 тави за голяма готварска печка.


Добър Апетит!

Рецептата е от сайта  Гответе с мен!  на natalyna.

29 юни 2014 г.

Патладжан на фурна със сирене и кашкавал...

 Заповядайте на вкусен патладжан запечен във фурната със сирене и кашкавал.



Продукти:
1 кг патладжан
300 г сирене
3 яйца
1/2 гл. чесън
150 г кашкавал
200 г доматен сос
1 с.л. галета
олио(зехтин)
сол
3-4 клончета магданоз
черен пипер

Начин на приготвяне:
Патладжана се обелва, посолява се, отцежда се и леко се запържва. Сиренето се натрошава и се смесва с 3 яйца и 1 с.л. галета. В тавичката се реди патладжан, сирене, патладжан, сирене до изчерпване на продуктите, залива се с доматения сос запържен 10 мин. в малко олио с настърган чесън и сол, поръсва се с черен пипер и ситно нарязан магданоз и накрая се настъргва кашкавала. 

Пече се около 15-20 мин. на 180*.

P.S. Давам рецептата в оригинал. Аз не съм белила патладжана, оставих го така. Вместо доматения сос използвах гъст доматен сок. Моде да  се използват и настъргани пресни домати. След като изключих фурната оставих тавичката вътре за около 20-30 минути. Ястието е много леко и вкусно.



Добър Апетит!

Рецептата от vkusnotiiki.net

27 юни 2014 г.

Пилешки жулиен

Комбинацията от  пиле, гъби и течна сметана винаги е печеливша.  Много леко и ароматно ястие. Може да го направите порционно или да го запечете в една тавичка, резултата винаги ще е отличен. Изненадайте вашето семейство с едно по-различно пиле. 


Продукти:
Бялото месо без кожата
Месото от двете бутчета без кожата
300 гр. печурки
1 гл. стар лук
1 с.л. топено краве масло
400 мл. течна сметана 20%
2 с.л. брашно без връх 
150 гр. кашкавал "Гауда"
щипка млян черен пипер
 сол на вкус



Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се сварява за около 30 минути и се нарязва на средни ивички. Лука се нарязва на ситни кубчета. Гъбите на филийки. Зеленчуците се запържват в маслото до златисто, след което слагаме към тях месото и на два пъти обръщаме. Брашното запържваме до леко златисто в сух тиган, махаме от котлона и веднага сипваме сметаната и хубаво разбъркваме за да няма бучки. Към месото сипваме сметаната, разбъркваме и чакаме да кипне. Щом кипне махаме от котлона. Във порциони формички(може и в гюведжета) слагаме 1/3 ч.л. топено краве масло, слагаме нашето месо със сметаната, отгоре поръсваме с рендосан кашкавал.



Печем около 20 минутки  на 180* до златисто.

P.S. Аз използвам винаги кашкавал "Гауда" заради неговия мек и маслен вкус. Може да ползвате какъвто имате в къщи. 
За мазнина може да се използва и обикновено краве масло или олио. Но с олиото  вкуса вече ще е друг.

Добър Апетит!

25 юни 2014 г.

Домати в марината


Тази рецепта я имам много много отдавна. Открих я на сайта Гответе с мен!. Ако не се лъжа рецептата беше на Петрина. Щом се появят градински домати задължително я правя. Прекрасна салата за през лятото.


Продукти:
3 бр. големи домата 
Продукти за марината:
1/3 ч.ч. зехтин
1/4 ч.ч.  отцет
1 ч.л.  сол
1/4 ч.л. черен пипер
1-2 скл. чесън
1 ч.л. сух босилек или 1 с.л. пресен босилек
1/2 вр. нарязан на ситно пресен магданоз
1 гл. нарязан на дребно лук

Начин на приготвяне:
Нарязваме доматите на кръгове. Смесваме си маринатата (може да използвате блендер). В подходящ съд подреждаме ред домати, поливаме с марината и така постъпваме с останалите домати.


Прибираме в хладилника за няколко часа.

Добър Апетит!

Торта от черен дроб

Представям ви  една рецепта от руската кухня - Печеночный торт или Торта от черен дроб.. Обикновено такава тортичка правя, когато имаме гости. Страхотно мезе за нещо по така - я ракийка, я водчица. Винаги я правя предната вечер, така всички съставки ще се овкусят и вашата тортичка ще е много вкусна.


Продукти:
около 700 гр. телешки(може и свински) черен дроб
5  яйца
100 гр. прясно мляко
100 гр.брашно
3-4 глави стар лук
2-3 моркова
4-5 скилидки чесън
400 гр. майонеза
1/2 връзка магданоз
щипка млян черен пипер
олио
сол

Начин на приготвяне:
Дроба хубаво се измива, почиства се от ципите и се смила в месомелачката. Към смления дроб слагаме 2 яйца, разбъркваме хубаво. Прибавяме прясното мляко, брашното, солта, черния пипер - разбъркваме. От това тесто изпържваме палачинки. Постарайте се палачинките да не са много дебели.  Лука нарязваме на много ситно, моркова на едро ренде. Зеленчуците се задушават в олиото до пълното им омекване. Чесъна се счуква и се смесва с майонезата. Започваме подреждането на тортата. Слагаме една палачинка, намазваме я с майонезенета  смес, отгоре слагаме ред от задушените зеленчуци и така докато подредим цялата торта. Подредената торта я намазваме от всички страни с майонеза. Слагаме в хладилника за една нощ. Украсявам тортичката няколко часа преди сервирането.
Украсата:
Сварят се 3те яйца на твърдо. Настъргваме, отделно на ситно ренде, белтъците и жълтъците. Облепваме от страни тортичката с настърганите белтъци. Отгоре посипваме с жълтъците.   Преди сервиране отгоре в средата посипваме с наситнен магданоз.
Сервирайте тортичката нарязана на порцийки.
Тортата става големичка, винаги може на намалите двойно съставки за да направите по-малка.

Добър Апетит!

24 юни 2014 г.

Рибени кюфтаци

На всеки му се е случвало в къщи да има риба с много кости. Ни да я изпържиш, ни чорба да приготвиш. Но така ни се иска да я употребим и да можем после да си я хапнем, без да се ровим из нея в търсене на малки костички. В камерата си имах две големи риби, но с толкова кости, че изобщо не може да се яде. Справих се със задачата. Затова ако и вие имате такъв проблем, тази рецепта е за вас.



Продукти:
800 гр. риба(готовото месо за кайма)
1 яйце
2 гл.стар лук
1 ч.ч. сварен ориз
4 с.л. нишесте
4 с.л. брашно
2 с.л. майонеза
щипка млян черен пипер
сол
олио за пържене

Сос ала Тартар:
200 гр.майонеза
1 тв.сварено яйце
5 кисели краставички
3 стръка зелен лук
1 с.л. лимонов сок
4 клончета магданоз
щипка млян черен пипер
щипка сол

Начин на приготвяне:
  • Рибата се обезкостява. Махаме главата, перките, гръбнака и по-едрите кости от коремчето.
  • Смиламе нашата рибка 3 пъти през ситната цедка на месомелачката. Третия път заедно с лука.
  • Към получената кайма слагаме всичките останали продукти. Разбъркваме хубаво с лъжица или омесваме на ръка.
  • Загряваме олиото и с помоща на лъжица слагаме по малко от каймата и леко оформяме във формата на кюфте.
  • Изпържваме до златисто от двете страни.



Рибените кюфтенца много добре си пасват със сос в стила на тартар.

Соса:
Краставичките, яйцето, магданоза се нарязват на много ситно. Към тях прибавяме останалите продукти, разбъркваме и нашия сос готов.

Рецептата за соса е идея от интернет.



P.S. Когато смелите каймата поне 3 пъти, всички кости стават много ситни, по време на пърженето те допълнително ще се поразтопят и така ще можете спокойно да си хапнете рибка без да се страхувате, че ще се задавите с някоя кост.
Надявам се моята рецепта да ви допадне, поне като идея за костеливите рибки.


Добър Апетит!

23 юни 2014 г.

Патладжанена запеканка


Обичате ли патладжан? Аз да и то много.

Тук в Баку се запознах с едно българско девойче на име Христина. Докато бяхме на кафе, в центъра на града, на сладка приказка, тя ми сподели една вкусна рецепта на запеканка с патладжани, която е опитвала в България. Рецептата ми се стори много интересна, затова два дена по късно я направих и бях възхитена от лекотата на приготвянето и уникалния вкус. Христинче, много ти благодаря за рецептата, както и обещах, публикувам я.


Продукти:
1,5 кг патладжан
4-5 домата
2 пакетчета топено сирене Хохланд
100 гр. кашкавал
зехтин
брашно
сол

Начин на приготвяне:
Патладжана се нарязва на колелца с дебелина 1см. Осолява се и се оставя за около 30 минути на страна, за да си пусне горчивината, след което се измива под течаща студена вода. Овалва се в брашно и се нарежда в тава с хартия за печене. Поръсва се със зехтин и се запича във фурната до златисто. Доматите се нарязват на шайби, също като патладжана, с дебелина около 1 см. Тавичка с диаметър 30 см леко поръсваме със зехтин. Подреждаме един ред от патладжана, втори ред домати, отгоре топеното сирене.


Втория ред е същия. Трети ред подредих само патладжан и отгоре доматите. 
Всеки ред с доматите леко осоляваме. 
Цялата тази красота поръсваме с настърган кашкавал и с малко зехтин отгоре.
Печем във фурната на 180* около 45-50 минути.

Сервираме с кисело мляко и нарязан на ситно пресен босилек.


P.S. В оригиналната рецепта патлаждана предварително се запържва в олиото, този процес замених със запичането му във фурната. Сметнах, че ще е много мазен поради това, че патладжана по време на пърженето поема много мазнина. Замених олиото със зехтин. Патладжана трябваше да бъде обелен, оставих го с кората, тъй като моят патладжан беше с  много тънка кора.
Но не зависимо от някой промени в рецептата, ястието стана много вкусно и леко.

Добър Апетит!

22 юни 2014 г.

Пържена цаца

Предполагам, че  доста от вас знаят, как се пържи цаца и всеки от вас има свой начин. Предположих, че има и такива, които никога не са я пържели и за тях ще им е интересен моя начин. Аз използвам царевично олио, така цацата не става много мазна.

Продукти:
500 гр. цаца
500 гр. царевично олио( може и обикновено)
брашно за овалване
сол

Начин на приготвяне:
 Аз цацата винаги я почиствам от вътрешностите й, някой я пържат направо така. Всеки сам си решава, как му е вкусно. Хубаво измиваме рибките и леко ги подсушаваме. Осоляваме. Слагаме олиото да загрее. Овалваме  обилно в брашно на порции, след което всяка порция слагаме в ситен гевгир и леко пресяваме. Излишното брашно ще падне, по рибката ще остане само толкова, колкото ни е нужно, за да е хрупкава после. На порции изпържваме в горещото олио до златисто и хрупкаво.



Нашата цаца е готова за консумация.

Добър Апетит!

20 юни 2014 г.

Хрупкави пилешки бутчета ала KFC

Трябва да си призная, че понякога хапваме и от фастфуда... Мъжа ми предпочита хамбургерите на макдоналдс, аз харесвам KFC. Винаги се чудех, как ги правят тези крилца и месенцата в тази панировка. Днес искам да ви предложа една лесна рецепта за хрупкави бутчета( може да ползвате и крилца). Преди да се хванете с готвенето им, сложете за мъжете 5-6 бири да се изстудяват и като седнат да гледат поредния мач от световното в Бразилия, вие ще им поднесете изненадата.


Продукти:
10 пилешки бутчета(долната част)
2 яйца
1/2 пакет корнфлейкс обикновен
500 гр.олио
брашно
млян черен пипер
сол

За соса към бутчетата:
100 гр. майонеза
100 гр. кетчуп
чили сос на вкус
млян черен пипер
сол 

Начин на приготвяне:
Бутчетата ги измиваме и подсушаваме съвсем леко. Поръсваме с черен пипер и сол. С ръце хубаво разбъркваме. Оставяме на страна. През това време взимаме една чиста кърпа, сипваме по средата корнфлейкса, завиваме и с помоща на кухненски чук или точилка начукваме го на ситно, но да не стане съвсем на сол. Овалваме нашите бутчета в брашното. След това в разбитите яйца и веднага в счукания корнфлейкс.



През това време загряваме в по-дълбок съд олиото. Оваляните бутчета запържваме съвсем леко от всички страни в олиото. Вадим и веднага подреждаме в тава застлана с хартия за печене. Така подредените бутчета допичаме във фурната на 160*-180* за около 30-40 минутки.


 Соса: Всички продукти смесваме и леко разбиваме с тел или вилица и нашия сос е готов.

На вкус толкова хрупкави, а вътре месото се топи.

Добър Апетит!











19 юни 2014 г.

Лозови листа

Сърмите са ми любимо ястие от дете. Дали са със зеле, лозови листа или други зелнии не е от значение, особено ги обичам на следващия ден, студени. Всеки си е с бръмбарите ;D .
Ето една лесна и евтина рецепта за съхраняване на лозови листа.

Продукти:
Лозови листа
пластмасово шише от минерална вода(в случая)
една дървена лъжица с дълга тънка дръжка

Начин на приготвяне:
Отивате на лозето или във вашата градина, ако имате такава. Може и при комшията ;D. Накъсвате си листа според вашето предпочитание. Аз взимам средните и малките, те са по сочни и няма да са жилави, когато ги сготвя. Взимате по няколко листа и ги завивате на рулце и пъхате в шишето(желателно да е сухо). Моето се испоти докато слагах листата, при нас е голяма жега. С помоща на дръжката на дървена лъжица ги натъпквате вътре и така докато не се напълни. Затваряте с капачката и слагате на хладно.
Когато дойде зимата, отрязвате дъното, вадите листата, попарвате ги с вряла и вода и си правите сърми с пресен лозов лист. Те това е!

Добър Апетит!

Бобена чорба"Туршу"- Turşu

Една страхотна бобена чорба по рецепта на свекърва ми - Фирангиз Ханум. Единственото условие е да бъде приготвена от червен боб. Ако я приготвите на село, както бяхме ние, резултата ще е отличен. Тази сме приготвили от боб от тази година, съвсем пресен. Опитайте, убедена съм, че ще ви хареса.

Продукти:
500 гр. червен боб
3 гл. стар лук
3 домата
2 с.л. ориз
1 с.л. топено краве масло(рецептата ще намерите ТУК)
млян черен пипер на вкус
сол

Начин на приготвяне:
Най-добре да накисните боба предната вечер, така ще се свари по-бързо. Боба прецеждаме, заливаме със студена вода около 3 литра и варим докато напълно не омекне. Може да ви се стори водата много, но по време на варенето ще изври достатъчно количество и ще остане толкова колкото ни трябва. Ако водата ви изври в повече  може да добавите вряла вода съвсем малко. Трябва да се получи средна на гъстота чорба.


През това време лука се нарязва на ситни кубчета и се запържва в топено краве масло, след като добие златист цвят слагаме обелените и нарязани на ситно домати. Задушаваме около 15-20 минутки на много слаб котлон.

 
Когато нашия боб е готов, вадим половината от боба в купичка и с помощта на вилица намачкваме го, след което връщаме  към супата. Слагаме 2 с.л.ориз. Сипваме и доматената смес, черния пипер, солта - разбъркваме и готвим още 10  минутки. След като изключим нашата чорба, оставяме я поне за 20 минутки да си отпочине.

Докато  чорбата отпочива затопляте няколко къса хляб направо на котлона и сервирате.


Добър Апетит!

18 юни 2014 г.

Топено краве масло

В Азербайджанската кухня почти във всяко едно ястие се използва топено краве масло. Такова масло можете да си купите от магазина, но най-хубавото масло е когато си го приготвите сами. Маслото е много ароматно и чисто. Ястията с него стават невероятно вкусни. Това е един от секретите на азербайджанската кухня. 
Рецептата е на свекърва ми - Фирангиз Ханум.

                                                                                                 





Продукти:
1,500 кг безсолно краве масло(ако е домашно е най-добре)
щипка куркума

















Начин на приготвяне:
Маслото се слага в тенджерата на много слаб котлон и се оставя да се разтопи и да почне да ври.

 
По време на варенето цялата вода ще се изпари и нашето масло ще започне да се пържи. Когато придобие жълт цвят(както е на снимката) и на дъното ще видите бели люспи, махате тенджерата от котлона на страни. Маслото ще продължи да се пържи още няколко секунди. Слагате куркумата, внимателно разбърквате. Щом маслото спре да се пържи, прецеждате внимателно през ситен гевгир в тенджерата в която ще го съхранявате или малко бидонче с капак. От това количество масло се получават 1,200кг готов продукт. Разбира се всичко зависи какво масло ще ползвате и какво количество вода и други съставки съдържа.
























Може да го сложите в хладилника или на някое по-хладно място, но и ако го оставите в някое долно шкафче, никога няма да се развали, така ще ви е по-лесно да си взимате с лъжицата количеството което ви трябва, за да приготвите някоя вкусотия.

Добър Апетит!

17 юни 2014 г.

Черешов пай

И отново в духа на черешовия сезон. Ако и вие, като мен обичате толкова много черешите, направете си един пай. Рецептата я имам много отдавна и вече не си и спомням от къде е. Продуктите са за тавичка с размер 28 см.

За тестото:
300 гр. брашно
150 гр. маргарин
50 гр. масло
6 с.л. студена вода

За пълнежа:
1,200 кг череши
200 гр. захар
3 с.л. нишесте
1 с.л. лимонов сок
1-2 капки бадемова есенция

Начин на приготвяне:
С помоща на кухненски робот(може и на ръка) стриваме брашното, студения маргарин и студеното масло(нарязани на кубчета) на трохи.+ водата и замесваме меко тесто. Оставяме го в хладилника за 20 минутки.
През това време на измитите череши им вадим костилките+захарта, нишестето, лимоновия сок, бадемовата есенция-всичко разбъркваме. От тестото отделяме малка част от която ще правим лентичките за отгоре, оставяме я в хладилника. От основната част расточваме кора с размер по голям от тавата. С помоща на точилката прехвърляме кората в намазнена с масло тавичка, леко я притискаме към дъното и стените. Това което излиза извън тавата изрязваме по ръба с нож. Изсипваме пълнежа заедно със сока в тавичката върху тестото. От нишестето сока много бързо ще се сгъсти и няма да намокри кората. От останалото тестото расточваме кора и я нарязваме на лентички, отгоре оформяме нещо като решетка.

Печем на 200* около 30 минути. После на 180* до леко златисто.


Оставяме до пълното изстиване в тавата. Сервираме поръсен с пудра захар.


Ако тавичката ви е като моята - не се разглобява - за да можете по лесно да извадите пая от тавата, преди печене вземете хартия за печене, отрежете 2 парчета и ги сгънете във вид на широки ленти, за да станат около 4 слоя. Така сложените ленти ги сложете на кръст в тавичката, под тестото. Лентите трябва да стърчат извън тавата, за да можете после да ги хванете и извадете така пая..  :P ...
Ако черешите, които ще ползвате са сладки, може да намалите захарта.

Добър Апетит!

Кебап по странджански

Продукти:
900 г телешко месо (свинско или говеждо)
75 мл олио
3-4 гл. кромид лук
2-3 скилидки чесън
150 г консервирани домати
1 с. л. брашно
1 с. л. червен пипер
50 мл червено вино
100 мл вода
2-3 кисели краставички
1/2 люта чушка
1/2  лимон
щипка черен пипер
1 с. л. чубрица
2 дафинови листа
сол
Начин на приготвяне:
Месото  се измива под студена течаща вода и се нарязва на средни парченца. Поръсва се със смлян черен пипер (едро смлян). Запържва се до зачервяване в мазнината. Прибавят се последователно дребно нарязаните кромид лук, краставички на колелца, чесън  и домати без люспи. Задушават се, докато останат на мазнина. Прибавя се 1 с.л. брашно и се пържи 1-2 минути. Прибавят се червеният пипер, лютата чушка (по желание), обеленият и нарязан на филийки лимон, чубрицата и виното, дафиновия лист(е от мен). Ястието се залива с водата и се посолява. Задушава се във фурната (200* С) до пълното омекване на месото около 30 минути. Сервираме с варен ориз.

Добър Апетит!

Рецептата е от сайта Гответе с мен! Много вкусен кебап и винаги става перфектен!

16 юни 2014 г.

Пилешки кюфтета с кашкавал




Продукти:
0,500 гр.пилешко месо(аз използвах  бялото месо)
1 яйце
1 средна глава лук
2 филии бял хляб
100 гр.кашкавал
черен пипер
сол
брашно за паниране
олио за пържене

Начин на приготвяне:
Месото, лука, хляба се смилат през месомелачката през по-дребната цедка. Към получената смес се слага яйцето, черния пипер, солта, кашкавала на едро ренде. Омесваме хубаво каймата. Оформяме кюфтета и ги овалваме в брашното. В тигана загряваме олиото и изпържваме кюфтетата. Обикновенно ги сервирам с пресни зеленчуци.

Добър Апетит!

11 юни 2014 г.

Пилешко филе с броколи в сметанов сос

Много обичам броколи. Днес ви  предлагам едно леко ястие с пилешко и броколи. От количеството продукти в рецептата излизат две порции.




Продукти:
Пилешко филе - 1/2 от пеперудата
250 гр.пресни броколи
1 морков
100 гр.течна сметана
1 пакетче гъбена крем супа за1 чаша(аз използвах Knorr)
2 с.л.олио
сол
 

Начин на приготвяне:
Филето се нарязва на парчета и се запържва в олиото в тиганче на силен котлон, обръщаме месото 1-2 пъти, да се запечата. Изсипваме и розичките броколи, предварително измити, моркова нарязан, с помоща на белачка за картофи, на тънки ленти по цялата му дължина. Котлона намаляваме на половин. Запържваме около 5-6 минути под капак. През това време приготвяме гъбената супа, както е предписано на упаковката(в моя случай разбърках сместа  с вряла вода, но не пълна чаша, а около 2/3). Към зеленчуците изсипваме сметаната, супичката и разбъркваме...оставяме на много слаб котлон да се задуши под капак,докато омекнат зеленчуците. Посоляваме на вкус.
Може да се гарнира с цветни фусили или да се консумира,като самостоятелно ястие.



Добър Апетит!

9 юни 2014 г.

Сладкиш с череши

Сезона на черешите започна. Предлагам на вашето внимание един лесен и вкусен десерт.


Продукти:
2 ч.ч изчистени череши
1,5 ч.ч. брашно
1 ч.ч. размекнато масло
1 ч.ч. захар
4 яйца
1 ч.л. бакпулвер
настъргана кора от 1/2 портокал

пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:
Разбиваме маслото и захарта до кремообразна маса,+ яйцата едно по едно при непрекъснато разбиване.
Добавя се брашното смесено с бакпулвера и портокаловата кора.
Черешите се овалват в брашното, за да не се смачкат в тестото после.
Добавяме черешите в тестото , бавно бъркаме с лъжица.
Сместа се изсипва в тава покрита с хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 50 мин.
Сервира се поръсен с пудра захар.
Нямах портокал, затова използвах портокалова есенция. Вместо да слагам хартия за печене, намазах леко тавата с олио и посипах дъното с галета.
Тавата с диаметър 28 см..
Рецептата я открих на сайта Нож и Виличка.


Добър Апетит!

8 юни 2014 г.

Ах, морето...

Ах, морето! Ах, морето!
В мен остава...
Но навярно е което ме спасява.

Избрах за началото на моята поредна публикация точно тези думи от песента на Тони Димитрова. Първо защото много я обичам тази песен, второ защото авторката е от гр. Бургас. Живота ми в пряк и преносен смисъл е свързан с това място. Корените ми са от тази земя. Земя с вкус на море, пясъчните плажове и топлото слънце на България.
Но има едно място на планетата, наречено Китен, България...Когато през далечната 1997 година, в началото на июни, попаднах за първи път там...това, смело мога да кажа, беше любов от пръв поглед...Това беше едно малко курортно и не толкова селце..Още нямаше ги огромните бляскави хотели...задължителните чадъри по плажовете...шума и толкова много туристи...Всяка сутрин към 6:30 ходих до една малка фурна, набързо скалъпена за сезона от някакви летви, за топла баничка и малка боза....Ах, спомени...Ти живот, съдба върни ме в това време поне за миг.!.Моля те...Моля те...
Тогава истински се влюбих в морето...Дори и в момента усещам миризмата му...и чувам чайките...прелитащите над бездната...

Снимките които днес ще ви покажа са направени в Китен и Царево...
Морето, което видях аз през обектива на моята камера...

Използвах стихотворението на моето другарче Весела Манчева, един прекрасен човек.
ТУК може да прочетете и останалите нейни стихове. По ирония на съдбата публикацията я пускам днес, когато е роден този прекрасен и талантлив човек.

Честит Рожден Ден, мила Веси! Топли прегръдки от горещия Баку. :))))

Благодаря ти, че ми позволи да публикувам твоето стихотворение...Знам. че ще усетиш, защо съм искала точно него...

Опитал ли си някога така -
загледан във морето да мечтаеш
и в бледата прохлада на нощта
ти своя път във пясък да чертаеш?
Опитал ли си ти веднъж поне
в това море света да преоткриеш?
Попитал ли си някога къде
на твоя сън русалката се крие?
Опитал ли си в някоя вълна
рояка мисли свои ти да влееш,
приседнал на скалата край брега
на тъмните вълни да се люлееш?
Опитай се. Когато ти е трудно.
Морето винаги ще те зове.
Ти в мислите при него ще се връщаш-
при властното, притихващо море.

Морето предизвиква едновременно страх и възхищение. Една необикновена стихия създадена от Господ. Мечтата ми е да се събуждам сутрин рано и през прозереца си да виждам морето.


Ти липсваш ми, море..Ти винаги ми липсваш...